בשוק מגיבים למצב הרעוע בשווקים: "יש פה היסטריה אבל המצב יכול להתהפך ביום"

כך אומר מנהל חדר המסחר ב-IBI, דודו מנגן. רון אייכל ממיטב: "ברגע שהבנקים ירגישו יותר ביטחון לתת הלוואות - המצב יירגע"
עדי בן ישראל |

השווקים הפיננסיים רועדים. לאחר שבית ההשקעות בר סטרנס (סימול: BSC) ניצב על סף קריסה ומנייתו נפלה בכמעט 50% ביום שישי והציתה חששות מפני פגיעה חמורה עוד יותר בסקטור הפיננסים, הודיע היום עמיתו ג'יי. פי. מורגן (סימול: JPM) כי הוא רוכש את בר סטרנס בפחות מ-10% ממחיר השוק שלו, תוך שהור מקבל גיבוי מהפדרל ריזרב. ה'פד', אגב, הודיע במפתיע על הורדות ריבית הניכיון ב-0.25% ל-3.25%, מה שמגביר את הציפיות בשווקים להפחתת חדה של ריבית הבסיס מחר (ג') של 1% מרמה של 3% כיום.

בעקבות המהלכים האחרונים בשווקים, הדולר ממשיך ליפול בעולם, בורסות אסיה יורדות בחדות ובת"א ממתינים לפתיחת המסחר תוך קריצה לכיוון שוקי ההון באירופה ובארה"ב. בינתיים, החוזים העתידיים על מדדי וול סטריט מאותתים על ירידות חדות בפתיחה. מומחים בשוק טוענים כי חילוץ בר סטרנס הינו בגדר חדשות מעורבות, אולם המצב הכלכלי הגרוע בארה"ב מעיב על השווקים באופן כללי. עם זאת, המומחים מזכירים כי למרות התחושה של מפולת והפאניקה בשווקים, סביבת הריביות הנמוכה תגביר את הביקושים בשוק, ובסופו של דבר הבנקים יהיו חייבים לסיים את מחנק האשראי שהם בעצמם יוצרים.

רון אייכל, אסטרטג ההשקעות הראשי בבית ההשקעות מיטב, אומר כי "השווקים האסיתאתיים יורדים היוםן בגלל הירידות בוול סטריט בסוף השבוע. מכירת בר סטרנס היא מכירה בבהלה כי זה פחות מעשירית ממחיר השוק שלה לאחר שהיא כבר חטפה נפילה אדירה. נכון שיש פה איתות שבא גוף פיננסי כמו ג'יי. פי. מורגן שיכול לקחת על עצמו על התפוח אדמה הלוהט הזה, אבל הבעיה היא שהתמונה הכלכלית היא לא טובה. מכירות הקמעונאיות צנחו ב-0.6% בשבוע שעבר; הן צריכות לעלות ב-0.6% בכל שבוע. הכלכלה האמריקנית לא נראית טוב. ה'פד' נכשל".

אייכל מכנה את המשבר הנוכחי "משבר ידע". לדבריו, "אנשים קנו בשנים האחרונות כל מיני מוצרים פיננסיים בלי לדעת מה הם קונים. הבנקים בעצמם נפלו ברשת וגם העם - כולם שותפים לאותה צרה. כעת, בגלל שהבנקים מפחדים, הם לא נותנים הלוואות. ה'פד' מוריד את הריבית אבל זה לא בא לידי ביטוי בשטח. הבנקים בארה"ב יוצרים בעצמם מחנק אשראי. הם לא נותנים הלוואות. מתישהו זה יעבור כי בסופו של דבר הבנקים מרוויחים מזה שהם נותנים כסף, אז ברגע שיסתיימו המחיקות והם ירגישו יותר ביטחון - המצב יירגע ונתחיל לראות את הכיוון פחות דרמטי. אולם ככל שהמשבר הזה מתמשך, ההשפעה על הכלכלה היא יותר קריטית".

"יש היסטריה - אבל המצב יכול להתהפך ביום"

דודו מנגן, מנהל חדר המסחר בבית ההשקעות IBI, סבור כי למרות הירידות החדות כעת באסיה, יש להמתין לכניסת האירופים והאמריקנים למסחר וכמו כן לעקוב מקרוב אחר הדוחות הכספיים של החברות הפיננסיות בארה"ב, שיתחילו לצאת לשוק מהיום.

"המעו"ף ירד בימים האחרונים חזק מאוד", מזכיר מנגן. "בשווקים בחו"ל לא היו ירידות כמו שהיו כאן. בצד החיובי יש את הורדות הריבית של ה'פד' אבל מצד שני אנשים רצים לזהב וזה יוצר אפקט של מפולת. הזהב כבר ב-1,030 דולר לאונקיה. מי שסוחר עכשיו בחוזים בוול סטריט ומוריד אותם בחדות הם האסיאתיים; הם חושבים שיהיו ירידות חדות בארה"ב. עוד מעט האירופים יקומו ולאחר מכן האמריקנים וצריך לראות מה הם יעשו. יש סיכוי להורדה של 1% מחר בריבית בארה"ב וזה יכול להכניס דלק לשווקים. צריך לזכור גם שהשבוע מדווחות החברות הפיננסיות והמספרים לא הולכים להיות נעימים. יש פה היסטריה אבל המצב יכול להתהפך ביום".

מנגן אף התייחס למסחר בדולר, אשר ממשיך לצנוח כעת מול המטבעות העיקריים בעולם, וטוען כי ספק אם בנק ישראל יכול לעצור את ההידרדרות בעזרת רכישת דולרים בשוק.

"סטנלי פישר אומר שהוא ימשיך לקנות דולרים אבל הוא לא יכול לעצור את ההתפרקות של הדולר בעולם", אומר מנגן. "אנחנו חלק מהעולם וחלק ממגמה גדולה יותר. אבל צריך לזכור שהדולר לא יירד לנצח. בסביבת הריביות האלה - הביקושים עוד מעט יחזרו והדולר יתחיל להתאושש".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה