פסימיות בוול סטריט: "כולם עצבנים ובהלם טוטאלי; זה נראה כמו מיתון נוסח שנות ה-30"

כך לפי סוחרים ואסטרטגים בארה"ב. מריל לינץ': ה'פד' בפאניקה - המצב בשווקים יהיה כמו בשנות ה-70
עדי בן ישראל |

כלכלני מריל לינץ' מפרסמים היום סקירה פסימית למדי על כלכלת ארה"ב והעולם כולו. הכלכלנים מציינים 2 תופעות שליליות המתרחשות בעולם - אינפלציה מחד וירידה בערך נכסי הון שונים מאידך. "במונח סטגפלציה, כלומר שילוב של האטה בצמיחה והאצה באינפלציה, נעשה כיום שימוש רב יותר שלא נראה מאז שנות ה-70", אומרים הכלכלנים.

במריל לינץ' מזהירים מפני הזינוק במחירי הנפט, שהגיעו אל מעל לרמה של 100 דולר לחבית והתקבעו מעליה, כגורם שצפוי להמשיך ולחמם את האינפלציה. גם מחירי המזון הגבוהים והשיא בזהב ובמתכות אחרות לא יתנו מנוח לנתונים האינפלציוניים העתידים לבוא. עם זאת, ישנם במקביל גורמים המרסנים את האינפלציה כגון ירידת ערך הבתים בארה"ב ומשבר האשראי.

"יש משקיעים שקוראים למשבר 'בעיית הסאב-פריים בארה"ב'. אנו מאמינים שזה לא נכון. משבר האשראי הוא עולמי ולא רק בארה"ב", אומרים כלכלני מריל לינץ'. הכלכלנים מציינים את הפעולות שננקטות על ידי הפדרל ריזרב במטרה להביס את המשבר, ואומרים כי ה'פד' נמצא "בפאניקת מניעה". בנוסף, הכלכלנים מזהירים כי "הצעדים שננקטו עד כה לא נותנים מענה לבעיות האשראי, לא משפרים את מצבם של המוסדות החשופים לנכסים שנמצאים בצרות ולא מציבים ריצפה לירידה במחירי הבתים בארה"ב".

"המיתון ב-1990 היה קל ונמשך רק 8 חודשים (כמו המיתון ב-2001)", אומרים במריל לינץ'. "לעומת זאת, המיתון באמצע שנות ה-70 היה חריף ותודלק בעזרת עלייה מתמשכת במחירי המזון והאנרגיה, כמו היום, ולווה בירידה בערכי הבתים והמניות. המיתון ההוא נמשך 16 חודשים וגרם לזעזועים בשוק המניות: מניות הבנייה התרסקו 85%, הקמעונאיות נפלו ב-50%, הבנקים ירדו ב-45% וה-S&P500 באופן כללי נפל 40%. ייתכן והמשקיעים שאוהבים להשתמש בהיסטוריה כמדריך צריכים להסתכל על המיתון ההוא ולהבין שהרע מכל עדיין לא מאחורינו".

תגובות שהגיעו מוול סטריט בסוף השבוע מעידות על מצב רוח שלילי ביותר של השחקנים בשוק. סוחר בבית ההשקעות גולדמן זאקס אמר היום כי "כולם במצב של הלם טוטאלי. אף אחד לא רוצה לדבר או לעשות עסקאות אנחנו פשוט עומדים ומחכים. כולם עצבנים וממתינים לראות מה יצוץ כשהמסחר יתחיל מחר".

מייקל טיילור, אסטרטג בכיר בבית ההשקעות Lombard, אמר בליל שישי כי ""כולנו מדברים על מיתון נוסח שנות ה-70 אבל בכל יום שעובר זה נראה כמו מיתון נוסח שנות ה-30. לאף אחד אין מושג היכן זה ייגמר. האסון הזה מזין את עצמו".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה