מניות וריפון שוות היום בדיוק 50%: לקנות או למכור?

לידר, כלל פיננסים, ג'יי פי מורגן, קרדיט סוויס ואחרים נותנים את דעתם. גם אייל גורביץ' לא חוסך מילים
אריאל אטיאס |

מניות וריפון, הנסחרת בבורסות תל אביב וניו יורק, שוות היום בדיוק 50% מהשווי בו נסחרו ביום שני בשבוע שעבר, אז ראו המושקעים במנייה איך כל התשואה שהצליחו לרשום מתחילת השנה עולה בעשן. המנייה איבדה כ-46.3 אחוזים ביום הנפילות הראשון, כשצנחה ממחיר של 184.4 שקל למחיר של 99 שקל והמשיכה להתדרדר גם בימים שאחרי. השאלה הגדולה היא, האם זה הזמן להוסיף את המניה לתיק ההשקעות שלנו, קרי לקנות, או בהתייחס למי שהמנייה כבר צובעת לו את התיק בצבע האדום, למכור את המנייה?

כדי לענות על השאלה, בדקנו מה אומרים האנליסטים בשוק על המנייה. אך תחילה, נסקור מה התרחש בחברה בשבוע האחרונה.

החברה מתקנת את תוצאותיה שלושה רבעונים אחורה ומעלה תחזיות קדימה

הירידות החדות במניה התרחשו בבת-אחת, ב-2 לדצמבר, לאחר שהחברה הודיעה, כי חל רישום לא נכון בנתוני המלאים שלה ובעקבות כך תצטרך החברה לדווח מחדש את תוצאותיה הפיננסיות על שלושת הרבעונים האחרונים. כמו כן הודיעה וריפון, כי תידחה את הדיווח לרבעון הרביעי מתאריך ה-6 לדצמבר למועד בלתי ידוע. בשורה התחתונה, החברה תפחית כ-54.4 מיליון דולר בעקבות עדכוני המלאי, דבר שיגרור ירידת רווח לפני מס בתוצאותיה לכ-30 מיליון דולר בתשעת החודשים הראשונים של השנה. בחלוקה לרבעונים עומד הרווח המעודכן לפני מס על כ- 8.9 מיליון דולר לרבעון הראשון, כ-7 מיליון דולר לרבעון השני וכ-13.8 מיליון דולר לרבעון השלישי.

בהמשך לשיחקה במחיר המנייה, הוגשה בשבוע שעבר תביעה ייצוגית כנגד החברה, בשם כל המשקיעים שביצעו רכישות של מניותיה בין ה-1 למארס, 2007 לבין ה-30 לנובמבר. התביעה הוגשה במחוז הצפוני של קליפורניה ומאשימה חלק מבכירי וריפון הנוכחים והקודמים בהפרה של חוק ניירות הערך.

בנימה אופטימית יותר, פרסמה החברה במקביל להודעתה, כי המכירות ברבעון הרביעי צפויים להסתכם ב-238 מיליון דולר ובכך עקפה את תחזיות האנליסטים בוול סטריט, המצפים ל-233.6 מיליון דולר.

עד ליום הצניחה, הניבה המניה תשואה של כ-21.6% מתחילת השנה, שאותם כמובן מחקה בשבוע האחרון.

החברה האמריקנית, המפתחת מערכות אלקטרוניות לגביית תשלומים ע"י סליקת כרטיסים חכמים ואשראי, מוכרת למשקיע הישראלי בעיקר בעקבות רכישת חברת ליפמן ממבטח שמיר, לפי שווי של כ-793 מיליון דולר, בתחילת שנת 2006.

חלק מהבעיות ברישומי המלאי, שהביאו לשחיקה החדה בשווי החברה, נובעים בין היתר מתקלות בהתאמת המלאים של וריפון עם ליפמן, לאחר הרכישה.

ערן יעקובי - "אפשרות לסיבובים יומיים אך מומלץ לשבת על הגדר"

אנליסט לידר, ערן יעקובי, העוקב אחרי מניית וריפון מקרוב, אומר היום, כי "לא ניתן לנתח את המניה מבחינה כלכלית, כיוון שלא כל הקלפים נחשפו עדיין". וריפון הודיעה, כי תפרסם את דוחותיה המתוקנים במהלך החודש הקרוב.

וריפון מייצרת outsourcing ורכישת ליפמן שילבה בתוכה insourcing, אומר יעקובי, ומוסיף שהשילוב של רכישת ליפמן, ורישום הנתונים המגיעים ממרכזי הפיתוח בהודו, ישראל ומארה"ב, יחד עם הטמעת מערכות תוכנה חדשות לניהול עסקי וטעויות אנוש היו כולם פאקטוריים שגרמו לבעיות החשבונאיות.

"המשקיעים היומיים, או אלו המשחקים לטווח-קצר מאוד (מספר ימים), יוכלו לנצל את התנודתיות במסחר במניה הנובעת מאי-הוודאות, אך בשורה התחתונה צריך להמתין ולראות מה יקרה". אומר יעקובי ומוסיף, כי "לחברה יש הנהלה טובה ובמידה ונראה ראשים נערפים הכל יכול לקרות".

צחי אברהם - "הרעה נוספת במחיר המנייה עשויה להפוך את החברה להזדמנות קנייה"

אנליסט כלל פיננסים בטוחה, צחי אברהם, חושב שהחברה עברה כבר את "הדרך הארוכה למטה". אברהם, אומר, כי "צריך להבין שהפעילות של החברה לא השתנתה ולא רק שלא חל שינוי במכירות החברה אלא אנו רואים את החברה מעלה תחזיות".

"המשבר האמיתי הינו בדוחות הכספיים ובשוק ההון, החברה צריכה להחזיר את אמון המשקיעים בה", אומר אברהם, ומוסיף שהרעה נוספת במחיר המנייה עשוי להביא לכך שהחברה תהפוך ליעד לרכישה.

בשורה התחתונה, המחיר עכשיו מהווה, מחיר כניסה טוב למניה, ולכן בכלל העלו את המלצתם למניות החברה מ-"תשואת חסר" ל-"קנייה" בעקבות הירידות במנייה. אברהם מציין, "שחשוב להבין שזוהי המלצה בסיכון, שכן החברה תסבול מתנודתיות גבוהה עד לפרסום הדוחות המלאים והחזרת הביטחון למשקיעים".

בתי השקעות הזרים חלוקים בדעותיהם – לחכות או לקנות

אנליסט Tien-tsin Huang מענקית ההשקעות, JPMorgan Securities, כבר הצליח להרים את המנייה כ-6% אמש, לאחר שראה במחיר הנוכחי של המניה, כמחיר כניסה טוב. Huang, היה בין אלו ששמרו על המלצת "תשואת יתר" למנייה, כשבין הנימוקים להמלצה ציין Huang, כי החדשות האחרונות משקפות טעויות חשבונאיות ולא הונאה.

למרות זאת, Huang אמר שטעויות חשבונאיות אומרות ששולי הרווח החזקים והמשופרים של וריפון עשויים לא להיות אמינים, דבר המנחית אי-וודאות על תחזיות הרווח. "אנחנו מצפים שההנהלה תעבוד באגרסיביות להחזרת האמינות, הכוללים בתוכם התמקדות בעלויות".

בין בתי ההשקעות הזרים המעדיפים לשבת על הגדר, ב-Wedbush Morgan, הורידו את המלצתם לוריפון ל-"החזק" מ-"קנייה חזקה". בית ההשקעות קרדיט סוויס, הורידו את המלצתם ל-"ניטרלי" מ-"תשואת יתר".

אייל גורביץ' - הזוית הטכנית

"שבוע אחרי הטראומה ווריפון מנסה להתאושש, באופן טבעי למדי הייתי אומר. אחרי ירידה של עשרות אחוזים כמעט ללא התרעה מוקדמת, אך טבעי שיערך ניסיום התאוששות. די לבחון את מהלך ההסטוריה במניות שירדו כה חזק כדי להבין"

"במצב של וריפון, כמעט תמיד מתקיים ניסיון עליות אם כי יש להביט היטה על מחזורי המסחר. הללו משמשים כפרמטר ראשון במעלה כדי להבין את התנהלות המניה. התאוששות שתלווה במחזור מסחר נמוך תעיד על חולשה וסבירות גבוהה לגל ירידות נוסף. תרחיש זה מקבל סבירות גבוהה על רקע העובדה ולפיה ההתרסקות של וריפון לוותה במחזורים גבוהים ולאור העובדה ולפיה שבשלב הנוכחי איני רואה גידול משמעותי בהיקפי הפעילות".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה