איזו אסכולה נכונה יותר - גרינספאן או ברננקי?

על השאלה הזאת רק הזמן יגיד, ב-1998 כשגריספאן הוריד את הריבית המוניטרית לאחר קריסתה של LTCM, המהלך הסתיים בכישלון. האם המהלך של ברננקי עדיף יותר?
שהם לוי |

האסטרטגיה של ברננקי להגדלת הנזילות במקום הורדת ריבית ה'פד', נראה שמצליחה לאזן את השווקים זה היום השלישי ברציפות. נדגיש כי הורדת הריבית המוניטרית נוגעת גם למגזרים אחרים במשק, כמו צרכנים בודדים, ואין בכוחה לטפל נקודתית בבעיית הנזילות. הצעד של ברננקי נועד למטרת חדירה לעומק הבעיה, שנוצרה מהמשבר והיא חוסר היכולת לגייס כספים במחירי הון נמוכים. ריבית נמוכה (Discounte-rate), מביאה יותר השקעות לעמוד במבחן הכדאיות הבסיסי, ולא מגיעה ישירות לצרכן.

ביום שלישי האחרון התשואות על אגרות החוב הממשלתיות עלו זה היום השלישי ברציפות, בהמשך למהלך האחרון של הפדרל ריזרב ביום שישי (הפחתת ריבית ההלוואות לבנקים ב-0.5%). אתמול הצהירו גורמים בפדרל כי "ייקח זמן עד שהשוק יעכל את המהלכים, בפועל הכוונה של הגורמים בפדרל ריזרב היא שההשפעות של המהלכים הן בפיגור, כלומר הפחתה של הריבית היום, תשפיע רק בעוד מספר חודשים, אם לא יותר מכך.

יושב ראש הפדרל ריזרב, בן ברננקי מעוניין בכל מחיר להמנע מהורדת ריבית, זאת מאחר והוא מודע לגודל ההשפעה של המהלך על השינויים במחירים, קרי האינפלציה, שמונעת ברובה על ידי הצרכן האמריקני.

מנגד, פרופסור אלן גריספאן, הוריד את הריבית בשנת 1998, לאחר קריסתה של קרן ניהול הנכסים, LTCM. אתמול הצהיר את מנשיאי ה'פד', Jeffrey Lacker, כי "המדינויות חייבת להיות מונעת מהשקפת הצמיחה והמחירים, ולא מקולות השוק." "אנחנו השתמשנו בעבר במהלך של הורדת ריבית ה'פד', שהתבררה יותר מאוחר כטעות," כך אמר נשיא ב'פד', לשעבר, Alice Rivlin, שהיה בין חברי ועידת השוק הפתוח שהשתתפו בהצבעה להפחתה של הריבית ב-1998.

Jeffrey Lacker, נאם בועידה בצ'ארלוט, אשר בצפון קרוליינה אתמול ואמר כי "למשבר האשראי והזעועים בשווקים יש פוטנציאל לפגוע בצמיחה הכלכלית, הסימנים עד כה מצביעים על פעילות עסקית תקינה ושהצריכה תמשיך כרגיל."

עוד המשיך בדבריו ואמר כי "הפדרל ריזרב אינו אחראי להתפרצות משבר האשראי, האחריות שלנו וגם היכולות שלנו נוגעת לשמירתה של האינפלציה מתונה והצמיחה איתנה."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה