תחזיות מט"ח: האנליסטים צופים יציבות בדולר-שקל
בשבוע שעבר רשם מטבע הדולר ירידה של 0.85% וננעל ברמה של 4.227 שקל. מחדר המסחר של פינוטק נמסר, כי הזוג נסחר בטווח של 4.3000/4.2100 מאז ה 5 ליולי ועשה כך גם בשבוע החולף. עוד נמסר מפינוטק, כי רמות השפל בהם נמצא הדולר בזירה הגלובלית באו לידי ביטוי גם אל מול השקל רק לקראת סוף השבוע, עם פירסום סקירה של Deutsche Bank שבא צויין כי השקל מתומחר בחסר וזאת על רקע הנתונים החזקים של הכלכלה הישראלית. על רקע סקירה זו החל השקל להתחזק כשהוא פורץ את רמת ה-4.2500.
שיאים חדשים באחד העם לא סייעו לשטר הישראלי להתחזק מעבר לרמת ה 4.2100 כשהוא סיים את השבוע סביב הרמות של 4.2300. העובדה כי הכלכלה הישראלית מציגה שיפור מתמיד וזוכה לתשבוחות חדשות לבקרים מצד גופים זרים מביאה כלכלנים רבים להעריך כי על אף פער הריביות חסר התקדים של 1.75% אל מול ארה"ב, אנו צפויים לראות את השקל מתחזק אל עבר רמות ה 4.1000/4.0800 במהלך השנה הקרובה.
מפינוטק נמסר, כי ההערכות אלו נשענות גם על הצפי כי ריבית בנק ישראל תעלה מרמתה הנוכחית עד לסוף השנה. ביום שני יכריז נגיד בנק ישראל סטנלי פישר על הריבית. בהתחשב בפירסום מדד המחירים לצרכן האחרון, המעמיד את קצב האינפלציה השנתי בטווח היעד של 1% - 3%, אשר נקבע על ידי בנק ישראל והשארות של השקל מתחת לרמת ה-4.3000 אל מול הדולר, צפויה הריבית להוותר ללא שינוי.
בבנק לאומי צופים כי ללא התפתחויות מהותיות במישור הביטחוני והגיאופוליטי, ימשיך הדולר בטווח הקצר והבינוני להיסחר מול השקל סביב רמת המחירים החדשה אליה הגיע.
לגבי הטווח הבינוני סבורים בבנק, כי הדולר עלול לרשום החלשות מסויימת בעולם עקב המשך הגירעון במאזן התשלומים של ארה"ב, שצפוי להמשיך ולשרור לפחות ברבעונים הקרובים, וכן עקב גיוון יתרות המטבע של הבנקים המרכזיים המובילים בעולם. גם היציבות ואף הירידה הצפויה בריבית ה- FED אל מול ההתחזקות הצפויה בריבית בגוש האירו עלולים לתמוך במגמה זו. בבנק מדגישים כי מגמה זו בעולם עשוייה לחלחל בסופו של דבר גם למסחר שקל-דולר בארץ.
עיקר תשומת הלב בשבוע החולף הייתה מופנית אל עבר דברי נגיד הפד בן ברננקי ולעדותו החצי שנתית בפני הקונגרס בנושא המדיניות המוניטרית ומצבה של הכלכלה בארה"ב. ברננקי ציין כי משבר שוק המשכנתאות המשני בארה"ב לא נראה בשלבי סיום, השפעתו של המשבר צפויה לבוא לידי ביטוי בפגיעה בצריכה הפרטית המהווה מנוע צמיחה עיקרי של כלכלת ארה"ב. ברננקי ציין גם, כי התאוששותה של כלכלת ארה"ב לא תהיה חזקה כפי שהעריכו בתחילת השנה ועידכן את תחזיות הצמיחה מרמה של 2.5%-3% ל 2.25%-2.5%.
בנושא האינפלציה ציין ברננקי כי על אף שהמדדים האחרונים מעידים על האטה בקצב האינפלציה, עדיין מוקדם להסיק מסקנות חד משמעיות. המשקיעים פירשו את דברי ברננקי כהכנה להשארת שיעור הריבית ללא שינוי למשך הזמן הארוך ביותר מזה שני עשורים.