לין: הממשלה צריכה לשאוף ליעד תוצר לנפש אירופי

בכנס של איגוד לשכות המסחר אמר נשיא האיגוד, אוריאל לין, כי המהלך ההכרחי שיבטיח את המשך צמיחת המגזר העסקי כולו הינו ביטול האפליות הסקטוריאליות בין ענפי העסקים
שי פאוזנר |

ישראל מצויה היום בתקופת צמיחה מואצת, שקיבלה חיזוק ברבעונים האחרונים. השאלה המרכזית העומדת היום על הפרק אינה איך לחזור למסלול של צמיחה - את זה עשינו בהצלחה לא מבוטלת, אלא איך אנחנו מבססים את תהליך הצמיחה כמהלך של קבע, ורותמים את הצמיחה במשק לתועלת החברה כולה. כך אמר הבוקר אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, בכנס הכלכלי של האיגוד, בנושא המדיניות הכלכלית חברתית לאחר בחירות 2006.

לדבריו, "היעד הכלכלי המרכזי אליו ישראל צריכה וגם יכולה להגיע הוא תוצר לנפש ברמה אירופאית של 27 אלף דולר לנפש. והיעד החברתי: יותר עבודה, יותר עובדים ופחות תלות בקצבאות.היעד הכלכלי-חברתי החשוב ביותר הינו הגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה וחיזוק האוכלוסיות החלשות".

שיעור ההשתתפות עומד כיום על 55.4%, תוספת של 1.4% לעומת 2002, אך הוא עדיין נמוך בהשוואה לשיעור ההשתתפות במדינות ה-OECD העומד כיום על 70.1%.

לין מציע בנוסף לעודד את העובדים לצאת לעבוד באמצעות הפחתת עלויות ביטוח הלאומי ומס בריאות, לאלה המשתכרים עד 4,000 שקל והפחתת שיעור מס ההכנסה ברמות שכר נמוכות ובינוניות של עד 11,000 שקל.

כדי להבטיח צמיחה ארוכת טווח, על המדינה לנקוט במדיניות אמיצה שתאפשר את המשך גידולו ופיתוחו של המגזר העסקי כולו. איגוד לשכות המסחר מציע לממשלה לנקוט בשורה של מהלכים להשגת מטרה זו, ביניהם: מאבק שיטתי לצמצום הביורוקרטיה כחסם כלכלי מרכזי; צמצום גודלו של המגזר הציבורי שלא באמצעות פיטורים אלא על-ידי מדיניות לניוד עובדים ולעידוד פרישה מרצון; הגברת התחרות במשק; צמצום העלויות המוכתבות על המגזר העסקי על-ידי המונופולים המוחלטים שבבעלות המדינה, כמו חברת החשמל, הרשויות המקומיות ועוד.

המהלך ההכרחי שיבטיח את המשך צמיחת המגזר העסקי כולו הינו ביטול האפליות הסקטוריאליות בין הענפים השונים במגזר העסקי, וקביעת מדיניות כלכלית שוויונית לכל המגזר העסקי. אפליות אלה באות לידי ביטוי בתחומים שונים כמו חיובי ארנונה שונים למשרדים לעומת מפעלים, מתן מענקים לחיילים משוחררים בענפים מסוימים, אפליות בתקנים של מוצרים מיובאים לעומת ייצור מקומי ועוד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה