המצב המדיני יכריע את כיוונו של שוק המניות ב-2006
הגאות בבורסה בשנה האחרונה, שמשכה לא מעט כסף זר, מעלה את השאלה למה נזקפות עליות אלו. שתי סברות נבחנות לענות על השאלה. האחת, השיפור במצב הכלכלי במשק, והשניה, התהליכים הפוליטיים-בטחוניים. ממחקר שערכו בבית ההשקעות גרין עולה כי בטווחים קצרים-בינוניים אין קשר בין שוק המניות הישראלי ובין המצב הכלכלי בארץ.
על פי המחקר, המצב בישראל קיצוני יותר מהנעשה במדינות מתפתחות אחרות בעולם. לכן סבור מנכ"ל גרין-בול, ארז צדוק, כי השנת 2006 המצב המדיני יכריע האם שוק המניות הישראלי ימשיך בנסיקה, ולא המצב הכלכלי בארץ.
לדברי צדוק, במדינות מפותחות הקשר בין שוק המניות לכלכלה גבוה, זאת מכיוון שבמדינות אלו שהינן 'נטולות דאגות', אין הרבה אינדיקטורים העשויים להשפיע על שווקי המניות, למעט האינדיקטורים הכלכליים. מדינות לדוגמת: אוסטרליה, קנדה, דנמרק, נורווגיה, יפן, ספרד, ארה"ב, אירלנד וצרפת, מנגד, בשווקים מתעוררים, האירועים הפוליטיים וביטחוניים, חזקים מהנתונים כלכליים.
המחקר שבדק את הקשר בין שווקי המניות לכלכלות המקומיות, גילה כי ממוצע הקשר הקיים בשווקים המתעוררים, נמוך ב-41% מממוצע הקשר בין שווקי המניות לכלכלות מקומיות במדינות מפותחות. לדברי צדוק, הקשר בין שוק המניות הישראלי לכלכלת ישראל נמוך ב-54% מהממוצע העולמי.
לגבי ישראל, גם בשווקים המתעוררים היא לא מככבת, כאשר הקשר הקיים בישראל נמוך ב-21% מהממוצע בשווקים המתעוררים.
על פי המחקר, בתקופות של אירועים גיאו-פוליטיים או ביטחוניים משמעותיים, המתאם בין שוק המניות לכלכלת ישראל נחלש יותר מהרגיל. לכן, צדוק סבור כי במחצית הראשונה של שנת 2006, צפוי שוק המניות להתנהג יותר בהתאם לבחירות ולתוצאותיהן, מאשר על פי המצב הכלכלי.