ריבית ה-ECB נותרה ללא שינוי - דראגי סימן את אוקטובר - "נקבל החלטות"
הבנק המרכזי האירופי הותיר היום את גובה הריבית בגוש האירו ללא שינוי. בהודעה המצורפת נכתב כי תכנית רכישות האג"ח תימשך עד סוף השנה או מעבר לכך במידת הצורך (ואף להגדיל את התכנית במידת הצורך). היקף רכישות האג"ח החודשי עומד כיום על 60 מיליארד אירו.
הראלי באירו מחריף במהלך דבריו של דראגי וכעת המטבע האירופי כבר מזנק 1.1% לרמה של מעל 1.20 דולר, שיא של מעלה מ-3.5 שנים! הדאקס הגרמני נחלש בשל כך ועולה כעת 0.7% בלבד. בשוק המקומי הדולר שסגר בירידה של 0.95% (יציג) צולל כעת עוד 0.35% בשלב הרציף (דולר רציף) ונסחר סביב 3.516 שקלים.
הסיפור המרכזי: באשר לתכנית רכישות האג"ח (QE) אמר דראגי במסיבת העיתונאים כי בוצע דיון מאוד ראשוני ונשקלות מספר אופציות, אך הנגיד גם אמר כי החלטות בעניין זה צפויות להתקבל בחודש הבא. השאלה הגדולה היא כמובן מה צפוי מעבר ל-2017, האם נראה צמצום מהיר של היקף הרכישות או צמצום הדרגתי. בתוך כך, דראגי נשאל האם הוא מזהה בועות בשווקים, ואמר באופן כללי כי הוא לא רואה בועות מלבד תימחור מתוח של תחום הנדל"ן המסחרי.
גרף הדולר מול השקל מתחילת השנה, והנפילה היום:
השאלה הגדולה - סוף עידן הכסף הזול?
ב-2013 השיק הבנק המרכזי האירופי תכנית רכישות גרנדיוזית בשוק האג"ח שבמהלכה הגדיל את מאזנו בכ-2.3 טריליון אירו, דבר שסיפק "חומת הגנה" לשוק האג"ח. המהלך היה ברקע למשבר החובות ביבשת וכאשר איגרות החוב של איטליה וספרד הגיעו ל-7% (כיום הן על 2% ו-1.5% בהתאמה).בתוך כך, הבנק הפעיל תוכנית רכישות גם בשוק האג"ח הקונצרני, וקנה אגרות חוב של חברות בדירוגים שונים. למעשה, הבנק הפך בשנים האחרונות לנושה הגדול ביותר בשוק האג"ח האירופאי, כאשר הוא מחזיק בכ-27% מהשוק כולו. כעת השאלה הגדולה היא האם ומתי תסתיים מדיניות זו של ה-ECB.
שימו לב לתמיכה האדירה שסיפק הבנק בשנה האחרונה, כאשר קנה בעיקר אגרות חוב קונצרניות בדירוגים נמוכים, דבר שתדלק את התיאבון ללקיחת סיכונים.
bad banl #ECB pic.twitter.com/ZEcnSU2q0s
— The Big Shorts trade (@amital13) 7 בספטמבר 2017
אך האם מסתיימת חגיגת האשראי הזול? התוכנית הנוכחית עתידה להסתיים בסוף השנה ועולה כעת השאלה האם יאריכו אותה, והאם בכלל אפשר לעשות זאת. כפי שכתבנו בעבר, הבנק עומד בפני מכשול טכני לא פשוט בכלל - נגמרו לו האג"ח הזמינות שהוא יכול לרכוש. נסביר: תוכנית הרכישות של הבנק המרכזי, זו שנתנה דחיפה אדירה לשווקים בשנים האחרונות, פועלת על פי שיטת "מפתח הון", כלומר, הבנק רוכש נכסים של מדינות בהתאם לגודלה של הכלכלה, ולפיכך, לגרמניה יש את החלק הגדול ביותר ברכישות של הבנק. כמו כן, ע"פ חוקי הבנק, חל איסור לעלות על קנייה מעל 33% במדינה ספציפית מכלל האג"ח בשוק. הבנק הגיע קרוב למגבלה זו לגבי שוק האג"ח הגרמני, ולא יוכל כעת להמשיך לקנות בקצב הנוכחי אגרות חוב גרמניות גם ממש יחשוק בכך. ב-4 חודשים החודשים הבנק אכן לא מצליח להגיע ליעד הראשוני של התוכנית בשוק הגרמני, ובמקום זה קונה הרבה יותר אגרות חוב של מדינות חלשות כמו איטליה פורטוגל, דבר שהביא לירידה היסטורית במרווחים בין אגרות החוב של המדינות החלשות לחזקות ביבשת. ע"פ חישובי סיטי מוקדם יותר החודש, אזלו האג"חים בטווחים של 6-15 שנים.
— The Big Shorts trade (@amital13) 29 באוגוסט 2017
יניב חברון מאקסלנס: "אנו מעריכים שב-ECB ייכללו רמזים המצביעים על כוונותיהם לתחילתו של ה-Tapering כבר ביום חמישי הקרוב (בהחלטת הריבית או במסיבת העיתונאים שלאחריה). מצד שני, להערכתנו גם במצב בו ב-ECB יחלו לצמצם את כמות הרכישות בתחילת חודש ינואר, צמצום זה צפוי להיות איטי ולהתפרס על פני מספר חודשים לפחות. ע"פ ג'ורג קרמר, האסטרטג הראשי של Commerzbank (הבנק השני בגודלו בגרמניה אחרי דויטשה בנק) הבנק יכול להמשיך לקנות בקצב הנוכחי של 60 מיליארד אירו בחודש, אך יצטרך להקטין ב-60% את הקניות בשוק האג"ח הגרמני, ויזרים את העודפים למדינות החלשות יותר בגוש (דבר שיוריד עוד יותר המרווחים בשוק האג"ח). אם הבנק יבחר לעשות זאת, הבנק יגיע למגבלה של 33% ב-4 מדינות בסוף 2018.
- 1.שני שיודע 07/09/2017 14:38הגב לתגובה זובתור אחד שקרא מאמרים באתרים באירופה, אמרו שהוא לא יודיע כלום היום דרמטי. הם מחכים לאוקטובר