ריבית שלילית גם בארה"ב? אל אריאן מספק תשובה נחרצת

הכלכלן אל עריאן מספק 5 סיבות שלהערכתו מספיקות כדי שהפד' לא יפעל בכיוון הפחתת הריבית אל מתחת לאפס
גיא בן סימון |
נושאים בכתבה מוחמד אל אריאן

כולם מסכימים כי ריבית שלילית בקרב הכלכלות ברחבי העולם מהווה ניסוי שלא היה כדוגמתו, ועדיין לא ברורות ההשלכות שהריבית השלילית תביא עמה אל השווקים. אמנם ביפן כבר ראינו התנהגות הפוכה של תשואות האג"ח הממשלתיות, אך אולי זה רק קצה הקרחון. מלבד יפן, שוודיה ונורווגיה, הריבית השלילית באירופה העמיקה עוד יותר נוכח ה'בזוקה' של דראגי ואחרי חודשיים אולי זה מוקדם מדי למדוד את התוצאות. בעוד קרן המטבע הבינלאומית מחזיקה בדעה כי הריבית השלילית מתאימה לתקופה זו והיא חיובית לטווח הקצר, בטור ל-Business Insider הכלכלן מוחמד אל אריאן מספק 5 סיבות עיקריות מדוע לא נראה בקרוב השתת ריבית שלילית גם בארה"ב.

1. "כלכלת ארה"ב הרבה יותר חזקה מהכלכלות של אירופה ויפן", כותב אל אריאן. "משכך, הפד' צפוי יותר להעלות את הריבית בחודשים הקרובים מאשר להורידה. חוסנו של השוק האמריקאי לא רק מקומי אלא מבני. ביצועי היתר של הכלכלה האמריקאית צפויה להימשך בהנחה שלא יהיו טעויות".

2. הסיבות שהריבית השלילית מועילה - מועטות. "יש מעט ראיות במצביעות כי הריבית השלילית אכן אפקטיבית כדי לקדם את הכלכלה", כותב אל אריאן. "אפילו מתעוררים סימנים ביפן, אם כי חלקיים, לפיהם הריבית השלילית תהפוך את הצרכנים לשונאי סיכון, מה שמהווה רוח נגדית לצמיחה. יפן נמצאת בחזית בכל הנוגע לתוצאה ההפוכה של הריבית השלילית".

3. ריביות שליליות אינן פופולריות. "הריביות השליליות לארק מושכות תשומת לב, אלא נתפסות כלא פופולריות בחלק מהאוכלוסיה", כתב אל אריאן. "משכך, הן למעשה מפנות את אור הזרקורים עוד יותר כלפי הבנקים המרכזיים בעולם. בתורו, הדבר חושף את הגופים ה'ביישנים פוליטית' (להגדרתו) לבדיקת יתר על ידי הפוליטיקאים שלא מבינים מספיק לגבי המדיניות המוניטרית".

4. "ככל שהריבית השלילית תימשך, כך יגבר הלחץ על יכולתם של המוסדות הפיננסיים לספק שירותים פיננסיים לאוכלוסייה. במיוחד אצל הספקים לחוזים ארוכי טווח, כמו קרנות פנסיה וחברות ביטוח".

5. "סביר שהפד' יבחר לפעול בהרחבה כמותית נוספת יותר מאשר בהשתת ריבית שלילית", סיכם אל אריאן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה