קרן המטבע הבינלאומית: "פוטנציאל צמיחה נמוך ברחבי העולם"
היום (ג') התפרסם מחקר חדש של קרן המטבע הבינלאומית (IMF) והמצב לא נראה מזהיר. על פי המחקר הכלכלה העולמית רחוקה מלהתאושש מהשנים הקשות (2007-2009) אותן עברה במהלך המשבר הפיננסי והצפי הוא שההתאוששות תמשיך עוד שנים רבות במה שאולי מרמז לכך שסביבת הריבית האפסית תשאר איתנו עוד זמן רב.
עוד לפני המשבר הפיננסי, פוטנציאל הצמיחה בעולם, שנאמד על רקע היכולת של כלכלות שונות בעולם לצמוח ללא עלייה חריגה באינפלציה היה במצב לא פשוט בכלל. הסיבות העיקריות על פי הדוח - הזדקנות האוכלוסייה וירידה בחדשנות הטכנולוגית. כמו כן, הירידה בהשקעות הפרטיות ושיעורי התעסוקה הנמוכים קיצצו את פוטנציאל הצמיחה במדינות המפותחות. בין השנים 2008-2014 עמד פוטנציאל הצמיחה של המדינות הללו על שיעור של 1.3%. לפני המשבר פוטנציאל הצמיחה עמד על שיעור גבוה יותר - 1.8%.
מה הלאה?
על פי המחקר של הקרן, פוטנציאל הצמיחה השנתית ב-5 השנים הבאות בכלכלות המפותחות צריך לגדול לשיעור שנתי של 1.6%, פוטנציאל נמוך יותר מזה שהגדירו טרם המשבר הכלכלי. בנוסף מציינים בקרן כי הפוטנציאל אף עלול להיות נמוך אף יותר בשל הביקושים החלשים בגוש האירו וביפן. קרן המטבע מפצירה בדוח בכלכלות המפותחות לתמוך בביקושים ובהשקעות ולספק מימון נוסף למחקר ופיתוח תשתיות.
בשווקים המתפתחים המצב על פי הקרן יהיה גרוע יותר, בין השנים 2008-2014, פוטנציאל הצמיחה של השווקים הללו עמד על 6.5%, וזאת לעומת שיעור של 8.5% טרם המשבר הכלכלי. ב-5 השנים הבאות המצב צפוי להחמיר כאשר בקרן מגדירים פוטנציאל צמיחה שנתי של 5.2% בלבד וזאת בשל האוכלוסייה המתבגרת, אילוצים מבניים שמרסנים את צמיחת ההון והאטה בפריון העבודה.
- האיחוד האירופי בין קריסה סופית להתעוררות
- הכלכלה האמריקאית ממשיכה לצמוח לצד ריסון באינפלציה – מה זה אומר על הריבית?
בנוגע לסין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, מציינים בקרן המטבע כי המצב צפוי להיות חמור אף יותר וזאת בשל המעבר מהיותה כלכלת מוטת השקעות לכלכלה שמבוססת על צריכה. בדוח מצוין כי על הכלכלות המתפתחות להגביר את ההשקעה בתשתיות, להיפטר מרגולציה מוגזמת ולשפר את איכות החינוך.