בנק ישראל: "עמוד ענן לא השפיע משמעותית על קצב הצמיחה במשק"

בדיון היתה מחלוקת באשר לקצב הצמיחה - חלק סברו שחלה ירידה קלה וחלק העריכו שקצב הגידול בתוצר נותר באותה רמה מאז הרבעון השני ב-2011. כולם הסכימו שלא צפוי ריסון פיסקאלי משמעותי עד אחרי הבחירות
יעל גרונטמן |

מהפרוטוקולים של דיוני הוועדה המוניטרית של בנק ישראל שנערכו לפני החלטת הריבית לחודש דצמבר, עולה כי 6 חברי הוועדה החליטו פה אחד להותיר את הריבית על כנה ברמה של 2%.

על רקע הורדת הריבית בחודש שעבר, חברי הועדה סברו כי השארת הריבית ללא שינוי עקבית עם רמת הפעילות במשק וסביבת האינפלציה כפי שהן מצטיירות מהאינדיקטורים שהצטברו החודש.

הדיון התמקד בכמה סוגיות עיקריות: (1) רמת הפעילות של המשק ושוק העבודה; (2) השפעות מבצע "עמוד ענן"; (3) סביבת האינפלציה ושוק הדיור; ו-(4) שוק האשראי.

בנושא הפעילות הריאלית, חלק מחברי הועדה העריכו כי האינדיקטורים שנוספו החודש ובפרט התמונה העולה מהסקרים השונים שממשיכים להצביע על ירידה קלה בקצב ההתרחבות של הפעילות, בעוד שחברי ועדה אחרים העריכו כי קצב הגידול בתוצר נותר באותה הרמה מאז הרבעון השני של 2011.

הנתונים משוק העבודה מצביעים על תמונה מעורבת. אמנם קיים המשך שיפור בתעסוקה, אולם שיפור זה ניכר בעיקר בסקטור הציבורי, בעוד בסקטור העסקי קיים קיפאון. בנוסף, נראה כי חלה ירידה בניצולת גורמי הייצור לצד ירידה ברמת הפריון.

חברי הועדה הסכימו כי ככל הנראה לא צפוי ריסון פיסקאלי משמעותי כתוצאה מדחיית אישור התקציב עד אחרי הבחירות ומעבר להתנהלות תחת מגבלת ההוצאה החודשית של 1/12 מתקציב 2012 עד אז, בשל העובדה שהוצאות החזר החוב הצפויות ב-2013 נמוכות מאלה של 2012.

עמוד ענן לא השפיע

מהפרוטוקולים עולה גם כי שררה הסכמה בקרב חברי הועדה כי למבצע הצבאי האחרון בעזה לא היו השפעות משמעותיות על קצב הצמיחה הנוכחי והעתידי במשק, וכי גם ההשפעות על שוק המט"ח וההון היו מתונות בלבד. חברי הועדה צופים תוספת חד פעמית להוצאות הביטחון לשם חידוש המלאים, אך מוקדם להעריך אם תהיה לכך השפעה על התקציב הכולל.

מוקדם מדי להעריך את ההשפעה על שוק הדיור

הוועדה דנה בסביבת האינפלציה הממותנת כפי שהיא משתקפת במדדי המחירים הנמוכים של החודשיים האחרונים, לרבות הירידה במדד הדיור בחודש אוקטובר. חלק מחברי הועדה ציינו כי הדבר עקבי עם ההערכה בדבר האטה מסוימת בצמיחה. ביחס לשוק הדירות סברו חברי הועדה כי מוקדם מדי להעריך את ההשפעה של הצעד שננקט בחודש האחרון ע"י המפקח על הבנקים המגביל את שיעור המימון ממחיר הדירה.

כמו כן עסק הדיון בנושא האשראי במשק. חברי הועדה עמדו על התרחבות הפער שבין הריבית על האשראי לבין ריבית בנק ישראל, והקיפאון הנמשך ביתרת האשראי למגזר העסקי. יחד עם זאת, נתוני סקר המגמות בעסקים, שאינם מראים עלייה בחומרת מגבלת האשראי, עקביים עם הסברה שהדבר נובע בעיקר מירידת הביקוש לאשראי יחד עם עלייה בפרמיית הסיכון, ולא ממגבלת היצע.

האינפלציה - במרכז היעד

בהודעה על החלטת הריבית, הדגיש בנק ישראל את התנאים להלן שהכריעו בעד ההחלטה להשאיר את הריבית לחודש דצמבר ברמה של 2%:

האינפלציה בפועל ב-12 החודשים האחרונים נמצאת במרכז היעד ולא ניכרים לחצים אינפלציוניים. הצפיות של הגורמים השונים לאינפלציה ל-12 החודשים הבאים נמצאות אף הן בסביבת מרכז היעד.

מרבית האינדיקטורים שנוספו בחודש האחרון, תומכים בהערכה לפיה נמשך גידול מתון בפעילות, וכי גידול מתון זה צפוי להמשך גם בחודשים הקרובים. האינדיקטורים הללו עקביים עם תחזית הצמיחה של חטיבת המחקר: 3.3%, 3% לשנים 2012 ו-2013 בהתאמה. הסקרים השונים על הפעילות ממשיכים להצביע על פסימיות ועל צפי להתמתנות בפעילות.

רמת הסיכונים הכלכליים מהעולם נותרה גבוהה, ועימה החשש מפני השפעות שליליות על הכלכלה המקומית. האינדיקטורים הכלכליים מצביעים על שיפור מתון בכלכלות ארה"ב וסין לעומת המשך מיתון באירופה והחמרה במצב הכלכלי ביפן. האינפלציה בעולם ממשיכה להיות נמוכה ומחירי הסחורות ששמרו החודש על יציבות, צפויים להמשיך לתמוך ברמת האינפלציה הנוכחית.

במהלך החודש האחרון לא נרשמו שינויים במדיניות המוניטרית של מרבית המשקים ושיעורי הריבית במשקים המובילים נותרו נמוכים. בנוסף, השווקים לא מתמחרים העלאת ריבית בשנה זו על ידי אף אחד מהבנקים המרכזיים של המדינות המפותחות הגדולות. מדיניות ההרחבה הכמותית בארה"ב, בריטניה ויפן נמשכת.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה