מה גורם למחיר הסוכר להתרסק - והאם זו הזדמנות?
שיאו של מחיר הסוכר ב-31 שנה האחרונות נרשם בסוף 2010 - 34.77 סנט לפאונד. אבל מאז הוא נמצא בצניחה, ומחיר הסגירה בבורסת הסחורות ICE ביום שישי האחרון עמד על 17.43 סנט לפאונד - נמוך ב-50% מאותה פסגה של לפני כשלוש שנים. מתחילת השנה כבר ירד מחיר הסוכר ב-11.7%, וב-12 החודשים האחרונים ירד מחירו ב-19.94%. למעשה, מבין כל הסחורות רק מחיר הקפה ירד בשיעור גבוה יותר ב-12 החודשים האחרונים ב-25.41%.
אבל כעת, לאחר הירידה התלולה במחירו, אנליסטים ממליצים להשקיע בסוכר עם סיכוי טוב לרווח, וסיכון נמוך להמשך ירידה. בשבוע שעבר פרסם בנק Australia & New Zealand תחזית לעלייה במחיר הסוכר שיכולה להגיע ל-19 סנט לפאונד כבר בתקופה הקרובה.
הבנק מנמק את העלייה הצפויה במחיר הסוכר בגידול לביקוש לאתנול בברזיל. הסוכר בברזיל מופק מקנה הסוכר, אבל כמחצית מגידולי קנה הסוכר בברזיל מיועדים להפקת אתנול. אתנול הוא האלכוהול המוכר לכולנו כמרכיב העיקרי במשקאות האלכוהוליים. האתנול משמש כיום בעיקר לדלק למכוניות כמרכיב יחידי או כתוספת לבנזין. ממשלת ברזיל מעודדת את השימוש באתנול על מנת לחסוך בהוצאות עבור נפט מיובא, ולשם כך, הקטינה לאחרונה את המס על האתנול.
בעקבות הירידה בשער החליפין של הריאל הברזילאי, מחיר הנפט המיובא לברזיל עלה בשיעור ניכר - דבר שגרם להפסדים גדולים לבתי הזיקוק שם. כתוצאה מהירידה בשער הריאל, מחיר האתנול מברזיל נמוך כיום בכ-200 דולר לטון ממחירו בארצות הברית, כך שצפוי גידול ניכר ביצוא האתנול מברזיל לארצות הברית. הקצאת אחוז גדול יותר של קנה הסוכר להפקת אתנול צפויה להביא לירידה בהיצע הסוכר בברזיל.
ברזיל היא יצרנית ויצואנית הסוכר המובילה בעולם, ואחראית על כ-22% מייצור הסוכר העולמי ועל כ-45% מיצוא הסוכר העולמי, כך שכל שינוי בהיצע הסוכר מברזיל משפיע בצורה חדה על מחיר הסוכר בשוק העולמי.
לאחר הקציר קנה הסוכר צומח מחדש ואין צורך בשתילה נוספת עד ל-5 ואף ל-7 מחזורים, אבל תנובת היבול יורדת ככל שהצמח מזדקן. הגיל הממוצע של קני הסוכר בברזיל כיום הוא 3.8 שנים, כך שהדבר משפיע לרעה על תנובתם. לעומת זאת לזרוע סלק סוכר יש כל פעם יבול מחדש, ומשך הגידול של הצמח הוא קצר מאוד, עד כדי 100 יום בלבד. המגדלים העיקריים של סלק הסוכר הם צרפת, ארצות הברית, גרמניה ורוסיה.
שוק הסוכר העולמי הוא שוק "שארית" - שוק שרק חלק מהסוכר המופק בעולם נסחר בו. כ-65% מהסוכר המופק בעולם נצרך במדינות המפיקות אותו ורק כ-35% ממנו מיועד ליצוא, כך שכל שינוי קטן בהפקה או בצריכת הסוכר מתורגם מיד לשינוי גדול הרבה יותר בהיצע הסוכר בשוק העולמי החופשי. השינויים התכופים במאזן בין היצע לביקוש הם הגורמים העיקריים לתנודתיות הגדולה במחירים של הסוכר כיום ובעבר.
לפי פרסומי משרד החקלאות של ארצות הברית, USDA, ייצור הסוכר העולמי לשנת השיווק 2012/2013, המסתיימת באוגוסט השנה, צפוי להגיע ל-172.3 מיליון טון, כמות השווה לייצור הסוכר בשנה הקודמת. צריכת הסוכר העולמית צומחת באופן עקבי בכ-2% לשנה, והיא גדלה מ-128 מיליון טון בשנת 2000 ל-163.6 מיליון טון, התחזית הצפויה השנה.
מלאי הסוכר העולמי הצפוי לסוף שנת השיווק הנוכחית הוא 38.3 מיליון טון, בהשוואה ל-36.2 מיליון טון בסוף השנה שעברה. המלאי הנוכחי המהווה 23.4% מהצריכה נחשב נמוך יחסית למלאי בעבר, ומשאיר מקום לבעיות באספקה, הגוררות עליות מחירים חדות.
קרן הסל iPath DJ AIG Sugar TR Sub-Idx ETN נסחרת בבורסת ניו יורק בסימול SGG, הקרן עוקבת אחרי מחירי החוזים העתידיים לסוכר בבורסת ICE, דמי הניהול 0.75% לשנה.
קרן הסל לסוכר ETFS Sugar נסחרת בבורסת לונדון ובבורסות אירופיות נוספות מספטמבר 2006 וסימולה SUGA, דמי הניהול הם 0.49% לשנה, והקרן צוברת ריבית המחושבת על בסיס יומי. קרן הסל ETFS Short Sugar נסחרת בסימול SSUG. היא מתאימה למי שצופה שמחיר הסוכר ירד. קרן הסל ETFS Leveraged Sugar נסחרת בסימול LSUG, התשואה שלה עומדת ביחס כפול לשינוי במחיר הסוכר, ומתאימה למי שצופה שמחיר הסוכר יעלה ושואף למנף את רווחיו.
*אריה גורן הוא מרצה בכיר בקורסים סחורות וחוזים עתידיים והשקעות בחו"ל במכללת MIBI ללימודי שוק ההון באונליין,