פישר בפסגת הנגידים: "האפשרות להעלאת ריבית עדיין פתוחה" - איך הדבר ישפיע על השווקים?

דריכות בשווקים לקראת האפשרות של העלאת ריבית במפגש הבא של הפד', אם כי ההערכות הן כי הדבר יידחה לפחות למפגש הבא
גיא ארז | (3)
נושאים בכתבה סטנלי פישר

האם המפולת (הזמנית) שחוו שוקי המניות בעולם תדחה את העלאת הריבית בארה"ב, שהייתה צפויה לחודש ספטמבר? זו שאלה שאת התשובה עליה נקבל רק עם מפגש הפד' בעוד כשבועיים, אך בינתיים, הסוחרים נאלצים להסתפק ברמזים (הלא רבים) שסיפקו נגידי הבנקים המרכזיים בעולם, במפגש הפסגה שנערך אמש.

"צמיחה חזקה תיצור אינפלציה גבוהה בארה"ב ובאירופה" - כך מאמינים שלושת הבנקים המרכזיים ׁ(הפד', הבנק האירופי, והבנק המרכזי של אנגליה). שלושת הבנקים אף מאמינים כי אזורי ההשפעה שלהם יוכלו 'להתחמק' מהרוח הנגדית ששומרת על האינפלציה נמוכה.

סגן יו"ר הפד', סטנלי פישר, יחד עם סגן נשיא הבנק המרכזי של אירופה ומושל הבנק האנגלי נפגשו אמש, בפאנל הפסגה השנתי בקנזס סיטי, פאנל שהוקדש לדיון בדינמיקה של האינפלציה הנמוכה בעולם. האופטימיות שלהם עדיין לא משפיעה על הסוחרים והמשקיעים, שעדיין משקיעים באג"ח המוגן מעליית אינפלציה.

"בהתחשב ביציבות לכאורה של ציפיות לאינפלציה, יש סיבה טובה להאמין כי האינפלציה תנוע מעלה כשהכוחות שמחזיקים את אותה נמוכה מתחילים להתפוגג" ,אמר סטנלי פישר. בעוד פישר הותיר את האפשרות של העלאת ריבית פתוחה, (נזכיר כי קובעי המדיניות של הפד' יפגשו בחודש הבא), הוא לא מסר רמזים על הפעילות שתינקט.

עליית המחירים בארה"ב ובאירופה (האינפלציה) כבר 'פועלת היטב' מתחת לרמות היעד של הבנקים המרכזיים, כאשר הפקידים שם מתלבטים עד כמה צמיחה איטית בסין ומחירי סחורות נמוכים יכולים להשפיע על האינפלציה העתידית.

בעוד פקידים אמריקאים שוקלים את התזמון של העלאת הריבית הראשונה שלהם מאז  שנת 2006, הבנק המרכזי של אירופה מקבל קריאות להארכת תכנית ההקלה הכמותית שלו כדי לספק הגנה טובה יותר נגד דפלציה פוטנציאלית:

"נראה כי הקשר בין האינפלציה והפעילות הריאלית התחזק לאחרונה," אמר בכיר בבנק המרכזי של אירופה, "ואנו יכולים להסתמך על השפעה מהותית שלה כדי לעזור להביא את שיעור האינפלציה קרוב יותר אל היעד."  

למרות כל אלו, נראה כי המשקיעים לא יכולים לחלוק את האופטימיות הזו של הנגידים. הציפיות לגובה האינפלציה בחמש השנים הקרובות עומדות על 1.65% בסוף חודש אוגוסט, לעומת 1.85% בתחילתו. מדובר על נתון נמוך כמעט כמו כאשר הבנק המרכזי של אירופה החל בתכנית ההקלה הכמותית שלו. בארה"ב, הצפי לחמש שנים קדימה עמד על 2.16% בתחילת אוגוסט, וירד ל-1.89% ב-24 באוגוסט.  
על פי פישר, מגמה זו מראה כי "אנחנו צריכים, עם זאת, להיות זהירים בהערכתנו כי ציפיות האינפלציה נותרו יציבות". מנגד, אמר פישר, כי "ירידה זו (בציפיות הנ"ל) יכולות לשקף גורמים אחרים פרט לציפיות לאינפלציה".  

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אהרן 30/08/2015 10:44
    הגב לתגובה זו
    כל משפט שהם אומרים יכול להתפרש לכל כיוון שרוצים. והכלל, למה לפחת מאינפלציה נמוכה? הרי הכסף הנתון, כוח קנייתו גדל והאנשים נהנים.
  • 2.
    שירי 30/08/2015 09:29
    הגב לתגובה זו
    כמה כבר תעלה הריבית עדיין נמוכה מאוד.הבעיה שלנו זה המס על הבורסה גבוה מאוד
  • 1.
    פישר= אדמה חרוכה (ל"ת)
    מני 30/08/2015 08:58
    הגב לתגובה זו