
תוך 48 שעות: איך טראמפ לחץ על תאילנד וקמבודיה לפעול להפסקת אש
נשיא ארה"ב הצליח תוך 48 שעות לגרום לשני הצדדים להסכים על הפסקת אש באמצעות איום פשוט - "לא נחתום על הסכמי סחר כל עוד הלחימה נמשכת" - מחר ייפגשו ראשי הממשלות בקואלה לומפור בתיווך מלזיה
נשיא ארה״ב דונאלד טראמפ הצליח, בתוך 48 שעות, להפוך שיחות טלפון עם ראשי ממשלות תאילנד וקמבודיה למנוף להפסקת אש — באמצעות איום פשוט: "לא נחתום איתכם על הסכמי סחר כל עוד הלחימה נמשכת". מחר (שני), צפויים להיפגש בקואלה לומפור נשיא
הממשלה הזמני של תאילנד, פומתם ווצ'אייצ'אי, וראש ממשלת קמבודיה, הון מאנט, בניסיון לגבש הסכם להפסקת אש קבועה.
הפגישה תתקיים במשרדו של ראש ממשלת מלזיה, אנוואר איברהים. איברהים, המכהן כיו"ר ארגון מדינות דרום־מזרח אסיה (ASEAN), הצליח לשכנע את שני הצדדים להתכנס למשא ומתן — לאחר ששר החוץ האמריקני, מרקו רוביו, שוחח עם מקביליו התאילנדים והקמבודיים וקרא להפחתת מתחים מיידית.
העימות בין המדינות פרץ ב־24 ביולי, והוא הקטלני ביותר ביניהן בעשור האחרון. עד כה דווח על יותר מ־30 הרוגים ולמעלה מ־150,000 אזרחים שפונו מבתיהם. תאילנד דיווחה על 22 הרוגים, בהם שמונה חיילים, ואילו קמבודיה אישרה 13 הרוגים, כולל חמישה אנשי צבא. אתמול (ראשון) נמשכו חילופי האש לאורך הגבול המשותף, שאורכו כ־800 קילומטר, כשצבא תאילנד הפעיל מטוסי F-16 ומטוסי גריפן שוודיים לתקיפת עמדות קמבודיות.
בחנו את עצמכם
חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף
יוצר שאלות...
מכין את אתגר הטריוויה שלכם
תוצאות
עבור תאילנד, העימות מגיע בתזמון הרע ביותר מבחינה כלכלית. המדינה נמצאת בעיצומו של משא ומתן עם ארצות הברית על צמצום המכס המתוכנן של 36% על יצוא סחורות תאילנדיות, כאשר הדד־ליין שקבע טראמפ הוא 1 באוגוסט. בתמורה, בנגקוק הציעה לוושינגטון פתיחת שווקים רחבה יותר למוצרים אמריקאיים — צעד שמטרתו לצמצם את עודף הסחר של 46 מיליארד דולר שלה מול ארה"ב. מדינות שכנות כמו אינדונזיה, וייטנאם והפיליפינים כבר השיגו הסכמי סחר חדשים עם ארה"ב בשבועות האחרונים.
- הסלמה חמורה בגבול תאילנד-קמבודיה: חילופי אש, הרוגים אזרחיים ותקיפות אוויריות
- תאילנד קרובה לעסקה: הפחתת מכס של 36% מול ארה"ב, התחייבות לייבוא והשקעות חדשות
- המלצת המערכת: כל הכותרות 24/7
האיום הכלכלי של טראמפ הביא לתוצאות מהירות. לאחר שיחות שקיים בשבת עם ווצ'אייצ'אי והון מאנט, טראמפ הצהיר: "הם רוצים להסדיר את העניין עכשיו". בשיחה עם כתבים לפני פגישתו עם פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית, אמר: "התקשרתי לכל אחד מראשי הממשלה ואמרתי — לא יהיה הסכם סחר בלי סיום הלחימה. הרבה אנשים נהרגו".
הגישה הזו אינה חדשה עבור טראמפ. מוקדם יותר השנה, הוא נקט אסטרטגיה דומה שהובילה להפסקת מתיחות בגבול בין הודו לפקיסטן. ברשת החברתית Truth Social, כתב לאחר השיחות: "כשהכול ייגמר והשלום יהיה בהישג יד — אני מצפה להשלים את הסכמי הסחר שלנו עם שתיהן!".
למרות הלחץ, תאילנד מגיעה לשיחות בעמדה תקיפה. בכירים במדינה הבהירו כי כל הסכם חייב לכלול פתרון מדיני, נסיגה של הכוחות משני הצדדים והפסקת שימוש בנשק כבד. קמבודיה, מנגד, מוכנה להפסקת אש מיידית, גם ללא תנאים מוקדמים. דובר ממשלת תאילנד, ג'יראיו הונגסוב, מסר כי השיחות "נועדו לשמוע כל הצעה שיכולה לקדם את השלום". לדבריו, ממשלתו מחויבת להגן על ריבונותה ושטחה של תאילנד — "על כל סנטימטר רבוע ממנו".