.jpg)
איך המכסים של טראמפ מחיים את תעשיית הנחושת האמריקנית?
מכס של 50% על יבוא נחושת מעלה את הכדאיות הכלכלית של מכרות חדשים באריזונה ובמדינות נוספות, במקביל לביקוש גובר למתכת בתחומי הטכנולוגיה והאנרגיה המתחדשת
במהלך השנים הקרובות, אזורים חקלאיים לשעבר באריזונה צפויים להפוך לאתרי כריית נחושת מהבולטים בארצות הברית. מדובר בצעד כלכלי ותשתיתי שמגיע בזמן שבו הממשל האמריקאי מקדם מדיניות מכסים חדשה, לצד ביקוש גובר למתכות תעשייתיות. נחושת, המשאב החיוני לתחומי האנרגיה, התחבורה והטכנולוגיה, נמצאת כעת במוקד תשומת הלב של יזמים, רגולטורים ומשקיעים.
חברת איבנהו אלקטריק Ivanhoe Electric צפויה להתחיל בכרייה במכרה סנטה קרוז כבר בשנה הבאה – לוח זמנים מזורז יחסית למיזמי כרייה. ההשקה מתרחשת במקביל להטלת מכס בגובה 50% על יבוא נחושת, מהלך שמעלה את הכדאיות הכלכלית של הפקה מקומית. השילוב בין מחירים גבוהים, גישה ישירה למשאבים ותמרוץ פדרלי מחזק את האטרקטיביות של פרויקטים אמריקאיים בתחום.
נחושת משמשת מרכיב מרכזי בתשתיות מודרניות: מהחשמל הביתי, דרך רכב חשמלי ממוצע המכיל מאות מטרים של חיווט, ועד מרכזי נתונים ומערכות אנרגיה מתחדשת. הביקוש למתכת צפוי להמשיך לעלות עם המעבר הגלובלי לטכנולוגיות נקיות ודיגיטליות.
שיאים חדשים במחירי הנחושת
במהלך השבוע האחרון נרשמו שיאים חדשים במחירי הנחושת בארצות הברית, על רקע ציפיות להמשך המדיניות המגוננת מצד הממשל. סוחרים ואנליסטים מעריכים שהפער בין מחירי השוק המקומי והבינלאומי יישמר כל עוד המכסים יישארו בתוקף, מה שעשוי להוביל לרווחיות מוגברת ליצרנים האמריקנים.
בהודעה שפרסם, הדגיש הנשיא לשעבר דונלד טראמפ את החשיבות האסטרטגית של נחושת לכלכלה ולביטחון הלאומי. נחושת נדרשת למערכות צבאיות כגון מכ"ם, תחמושת, מטוסים וספינות – בעוד שכיום, כמעט מחצית מהביקוש המקומי מסופק באמצעות יבוא.
הפער הזה נובע לא ממחסור במשאבים גולמיים, אלא מהיעדר תשתיות לעיבוד ועידון המתכת בתוך ארצות הברית. לאורך השנים פיתחה סין יכולות מתקדמות לעיבוד נחושת, בעוד שהתעשייה האמריקאית נסוגה. כיום, כ-30% מהנחושת הנכרית במדינה נשלחת לעיבוד בחו"ל.
טראמפ פועל לעודד ייצור מקומי
מדיניות המכסים של טראמפ בתחום הנחושת דומה למה שנעשה בעבר בענף הפלדה: בתקופת ממשלו הראשון הוטלו מכסים, ממשל ביידן שמר עליהם, וכעת טראמפ מציע להעלותם ל-50%. בענף הפלדה, מהלך זה הוביל להשקעות חדשות בטכנולוגיות ייצור מקומיות כמו כבשנים חשמליים ולהרחבת כושר הייצור בארצות הברית. כעת, אותה גישה מיושמת גם כלפי תעשיית הנחושת – במטרה לעודד ייצור מקומי ולצמצם תלות ביבוא.- בינה מלאכותית והעתיד של אפל - האם החברה תדע להמציא את עצמה מחדש?
- בדרך ל-6,600? בתי ההשקעות משדרגים יעדים ל-S&P 500
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מכרה סנטה קרוז ממחיש כיצד ניתן לקדם פרויקטים תעשייתיים בתנאים נוחים יחסית. המכרה ממוקם על קרקע פרטית, מה שחוסך תהליכים רגולטוריים ארוכים הכרוכים בשימוש באדמות פדרליות. האתר קרוב לתשתיות חיוניות – תחבורה, אנרגיה ותעשייה – עובדה המקלה על הפעלה שוטפת.
על פי התוכניות, המכרה צפוי להפיק כ-72,000 טון נחושת בשנה בממוצע, במהלך 15 השנים הראשונות לפעולתו. מדובר באחד הפרויקטים הגדולים בתחום, בעל עלות הפקה של כ-1.32 דולר לקילוגרם, לעומת מחיר שוק שנע סביב 5.50 דולר – פער המעיד על פוטנציאל לרווח תפעולי גבוה.
השוק האמריקאי מתעניין בפרויקט משלוש סיבות עיקריות: הוא מגביר את ביטחון האספקה המקומי בעידן של מתיחויות גלובליות, הוא מאפשר ניצול של מחירי שוק גבוהים שנוצרים בעקבות המכסים, והוא מתבצע בעיתוי שבו הביקוש לנחושת נמצא במגמת עלייה בכל מגזרי המשק. כל זאת מתרחש כחלק ממגמה רחבה יותר – חידוש מעורבותה של ארצות הברית בשוק הכרייה העולמי. במשך שנים נדחקה המדינה החוצה מהתחום לטובת סין, צ’ילה ואוסטרליה. כיום, עם שינויים במדיניות הסחר ועלייה בביקושים, מתהווה הזדמנות לחיזוק הייצור המקומי.