מנכ"ל D-Wave, אלן באראטס (רשתות)מנכ"ל D-Wave, אלן באראטס (רשתות)

מניית הקוונטים שמזנקת היום ב-30%

D-Wave הכריזה על זמינות מערכת המחשוב הקוונטי מהדור השישי בענן, למרות ביקורת על הבטחות החברה והיעדר הרווחיות בתעשייה
אדיר בן עמי |
נושאים בכתבה D-Wave מחשוב קוונטי

חברת D-Wave Quantum D-Wave Quantum 25.93%  הכריזה כי מערכת המחשוב הקוונטי החדשנית מהדור השישי שלה הפכה להיות זמינה דרך שירותי הענן. מדובר התקדמות משמעותית בתחרות על פיתוח מחשבים קוונטיים בעלי יכולת מסחרית. המשקיעים הגיבו בהתלהבות להודעה, ושלחו את מניית החברה לזינוק חד של כ-30%, עד לרמת מחיר של 16.90 דולר.


מערכת ה-Advantage2 היא היורשת של מערכת ה-Advantage, שהושקה בספטמבר 2020. בשלב זה, לקוחות יוכלו לגשת למערכת החדשה באמצעות שירות הענן Leap של D-Wave, כאשר התקנות פיזיות של המערכת יתבצעו בהדרגה במהלך השנים הקרובות. הנהלת החברה הדגישה את היישומים הרבים של הטכנולוגיה במשימות כמו אופטימיזציה של שרשראות אספקה והקצאת משאבים - תחומים שבהם מחשבים קלאסיים מתקשים לספק פתרונות יעילים.


טרבור לנטינג, מנהל הפיתוח הראשי של החברה, הסביר כי D-Wave התמקדה בבניית קישוריות גבוהה יותר בין ביטים קוונטיים (qubit), שהם יחידות המידע הבסיסיות במחשב קוונטי. "זה מאפשר לנו להציב בעיות מורכבות יותר ולפתור אותן באמצעות הטכנולוגיה, בין אם מדובר בבעיות אופטימיזציה עסקיות או בחקר חומרים," הסביר לנטינג. שיפורים נוספים במערכת החדשה כוללים יכולת פעולה יעילה יותר, קוהרנטיות משופרת וסולם אנרגיה גבוה יותר, שהביאו להפחתה משמעותית בצריכת החשמל בהשוואה לדורות קודמים. "בבסיסו, זהו מחשוב חסכוני באנרגיה לבעיות קשות," המשיך לנטינג. "אני חושב שנראה הרבה יותר התמקדות בטביעת הרגל האנרגטית של מחשוב בעשור הקרוב. היא גדלה ובמהירות."


שדרוג מערכת לוקח חודשים

אף שמערכת ה-Advantage2 תהיה נגישה רק דרך הענן בשלב זה, D-Wave מתכננת לשדרג מערכות פיזיות בשנים הקרובות. ביניהן נמצאת המערכת שנרכשה על ידי מרכז המחשוב העל של יוליך בפברואר והמערכת שמותקנת כעת במטה של חברת דיווידסון טכנולוגיות באלבמה.


אלן בראץ', המנכ"ל, הסביר כי שדרוג של מערכת קיימת הוא "תרגיל שנמשך מספר חודשים." "עלינו לחמם את המערכת, להתקין את המעבד החדש, לקרר את המערכת מחדש, לכייל את המערכת מחדש - ורק תהליך הכיול עצמו יכול להימשך ארבעה עד שישה חודשים," הסביר בראץ'.



דו"ח השורטיסטים והכנס של אנבידיה

המנכ"ל היה אחד התומכים הנלהבים ביותר של טכנולוגיה קוונטית, במיוחד ביישומיה המסחריים. גישה זו הובילה לביקורת מצד גורמים שונים, ביניהם מחברי דוח שורטיסטים שפורסם באפריל, שטען כי החברה מפריזה בהבטחותיה ומציגה טענות שקריות לגבי ביצועי המערכות שלה. בראץ' הגיב בתוקף באומרו כי הטענות "מגוחכות" והדוח עצמו "מלא במידע שגוי."


הדוח פורסם בתקופה שבה מניות החברה כבר ספגו ירידות משמעותיות. D-Wave ומתחרותיה החלו לצנוח בסוף מרץ בעקבות כנס המפתחים השנתי של אנבידיה, שבו לא הוצגו לוחות זמנים ברורים לפריסה רחבת היקף של הטכנולוגיה הקוונטית. תסכול המשקיעים הגיע לשיאו במכירות שגרמו לירידות דו-ספרתיות בחלק ממניות הקוונטים, ו-D-Wave ביניהן. המניה נסגרה בירידה של 18% ב"יום הקוונטי" הראשון של אנבידיה.

קיראו עוד ב"גלובל"


אך זה לא היה הגורם היחיד שהעיק על המניות. לפני האירוע, D-Wave טענה שהיא הדגימה "עליונות קוונטית" לאחר שאחת ממערכותיה השלימה משימת סימולציה של חומרים ב-20 דקות, משימה שלמחשב-העל החזק בעולם היה לוקח כמעט מיליון שנים לבצע. המניות עלו בעקבות ההכרזה, אך ככל שהביקורת גברה, העליות נעלמו. העלייה האחרונה במניה התרחשה בעקבות תוצאות הרבעון הראשון של D-Wave, שכללו הכנסות שיא והפסד רבעוני קטן יותר.


חברות הקוונטים עדיין לא רווחיות

הסייג לגבי חברות קוונטיות טהורות הוא שהן עדיין אינן רווחיות. זו בעיה נפוצה בתעשייה, כאשר המניות נסחרות בעיקר על סמך כותרות ואופטימיות המשקיעים. למרות ש-D-Wave לא הציגה רווח ברבעון האחרון, ההכנסות גדלו ב-509% בהשוואה לשנה הקודמת. הזמנות, מדד המייצג הזמנות לקוחות שצפויות לייצר הכנסות נטו בעתיד, ירדו ב-64% ל-1.6 מיליון דולר.


בראץ' הסביר: "אנחנו בשלבים הראשונים של מסחור טכנולוגיה קוונטית, ולכן בתחילת הדרך, ההזמנות יהיו יותר מורכבות במקום לעלות בצורה חלקה," אמר המנכ"ל. ניתן לחלק את המדד לשלושה סוגי עסקאות: שירותים מקצועיים, קוונטום כשירות, ומכירות מערכת. מכירות מערכת נושאות תג מחיר כבד, בסדר גודל של 20 עד 40 מיליון דולר ליחידה, ולכן יש להן זמן הובלה ארוך יותר.


מחסום העלות הוא אחת הסיבות שבגללן קשה לקבוע לוח זמנים לפריסה רחבה. סיבה נוספת היא הטבע הרגיש של מחשבים קוונטיים. מכיוון שיחידות המידע הבסיסיות במערכת הן חלקיקים תת-אטומיים כמו פוטונים או אלקטרונים, הם רגישים במיוחד להפרעות סביבתיות, מה שעלול לגרום למכונות לשגות בחישובים.


עד שהבעיות הללו יפתרו, לא ברור מתי מחשוב קוונטי יתפוס תאוצה בשוק. עם זאת, לטכנולוגיה יש פוטנציאל לשנות באופן דרמטי את תחום גילוי התרופות, הבינה המלאכותית והמגזר הפיננסי. D-Wave, מצידה, כבר עובדת על הדור הבא של מעבדים קוונטיים, עם דגש על הגדלת כמות הקיוביטים ליצירת פתרונות רב-שבבים חזקים יותר. "אנחנו מסוגלים לבצע חישובים שהם מעבר להישג ידם של מערכות קלאסיות," אמר לנטינג.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה