פייזרפייזר

במחיר גבוה: פייזר נכנסת למרוץ תרופות הסרטן

בעוד המתחרות כבר בפנים, ענקית התרופות האמריקאית משלמת 1.3 מיליארד דולר עבור הזכויות לתרופה סינית - פי שניים ממה ששילמה מרק לפני חצי שנה

אדיר בן עמי |
נושאים בכתבה פייזר תרופות
ענקית התרופות האמריקאית פייזר Pfizer Inc 2.26%   מצטרפת בשלב מאוחר למרוץ החם בתעשיית הביופארמה. החברה השיגה זכויות לפיתוח תרופה ניסיונית חדשנית לטיפול בסרטן, אך בוול-סטריט סבורים כי המחיר ששילמה עבור הכניסה לתחום המבטיח עלול להיות גבוה מדי.


המהלך האסטרטגי הגדול בביוטק בשנים האחרונות הוא חתימת הסכמים של שחקניות גלובליות בתעשייה עם חברות ביופארמה סיניות, לקבלת רישיון לפיתוח נוגדנים דו-ספציפיים מסוג PD-1/VEGF, טיפול חדשני להשמדת גידולים סרטניים. התחרות התגברה ביוני האחרון, כאשר חברת הביוטק האמריקאית סאמיט תרפיוטיקס הודיעה כי הנוגדן הדו-ספציפי PD-1/VEGF שלה, שהושג ברישיון מחברה סינית בשם אקסו, הציג תוצאות טובות יותר מהתרופה קיטרודה של מרק בחולי סרטן ריאות.


המחיר של להצטרף באיחור

כעת, נראה שכולם מצטרפים למרוץ. מרק Merck & Co. Inc. הודיעה על עסקה לרישוי תרופת PD-1/VEGF סינית בנובמבר. גם ביונטק, שפיתחה חיסון לקורונה עם פייזר, הצטרפה למרוץ עם תרופה משלה. פייזר מגיעה מאוחר למשחק, ונראה שהיא משלמת מחיר גבוה על האיחור. החברה הודיעה כי תשלם לחברת הביופארמה הסינית 3SBio 1.3 מיליארד דולר מראש עבור הזכויות לפתח ולמכור נוגדן דו-ספציפי PD-1/VEGF בשם SSGJ-707. היא הסכימה גם לתשלומי אבני דרך פוטנציאליים של 4.8 מיליארד דולר וכן "תמלוגים דו-ספרתיים מדורגים" אם התרופה תאושר.


מדובר בסכום עצום, במיוחד בהשוואה למה ששילמה מרק לפני שישה חודשים. באותה תקופה, מרק אמרה שתיתן לשותפתה הסינית LaNova תשלום ראשוני של 588 מיליון דולר, ותשלומי אבני דרך פוטנציאליים של עד 2.7 מיליארד דולר.


אנליסטים טוענים כי התרופה של 3SBio צריכה להיות הצלחה מסחררת כדי שהעסקה החדשה תהיה הגיונית מבחינה כלכלית. "אנחנו רואים בעסקה מהלך בסיכון גבוה שתלוי בכך שהקטגוריה תעלה בהרבה על האומדנים או ש-SSGJ-707 יבסס את עצמו כמוביל בקטגוריה," כתב האנליסט קרטר גולד מקנטור פיצג'רלד.


פייזר מפחדת לפספס את הטרנד הבא

פייזר עולה היום (שלישי) עד 2%, כאשר המניה ירדה ב-11% השנה ונפלה ב-60% מאז תחילת 2022. עם התקרבות סדרה של פקיעות פטנטים שהמתינו להן זמן רב, המשקיעים נותרו לא בטוחים לגבי האסטרטגיה של החברה להמשך צמיחה.


כחלק מהאסטרטגיה של חידוש תיק המוצרים שלה, פייזר מבצעת עסקאות רכישה משמעותיות, דוגמת הרכישה הגדולה של חברת הביוטק סיג'ן בסכום של 43 מיליארד דולר בשנה שעברה. העסקה הנוכחית עם החברה הסינית 3SBio משקפת את חששות פייזר מלהחמיץ את הטכנולוגיה המבטיחה הבאה בתחום טיפולי הסרטן. האתגר העיקרי עבור פייזר הוא שהשוק כבר רווי במתחרים, ובפרט שהתרופה של חברת סאמיט תרפיוטיקס לא רק מציגה תוצאות מרשימות, אלא כבר השיגה יתרון משמעותי בפיתוח ובניסויים קליניים. לפי האנליסטית קיו קיו מחברת ג'פריס, "אקסו, השותפה הסינית של סאמיט, הציבה סטנדרט גבוה מאוד בתחרות ה-PD-1/VEGF הן כחלוצה בשוק והן בהוכחת עליונות קלינית על פני קיטרודה, שנחשבת לטיפול המוביל כיום."

קיראו עוד ב"גלובל"


למרות שפייזר חתמה בפברואר על הסכם שיתוף פעולה עם סאמיט לבדיקת שילובים בין תרופת ה-PD-1/VEGF של סאמיט ותרופות הסרטן של פייזר, ההסכם אינו מעניק לפייזר זכויות בתרופה עצמה — עובדה שהובילה כנראה לעסקה החדשה עם 3SBio.


בשיחת משקיעים בסוף החודש שעבר, מנהלי פייזר אמרו שיש להם יכולת להשקיע בין 10 מיליארד ל-15 מיליארד דולר בעסקאות השנה. ההכרזה מיום שני בלילה מקצה חלק מסכום זה למרוץ ה-PD-1/VEGF. זהו גידור נגד האפשרות שפייזר תחמיץ את הדבר הגדול הבא, אך הוא לא זול.


הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה