
אחרי שנפלה ב-57%: "מניית הקוונטים הזו תזנק פי 2"
אדווארד וו מעלה את מחיר היעד ל-Quantum Computing ורואה אפסייד של 100%, אך מצד שני מוריד את תחזית ההכנסות ב-50%: "השוק בתחילת דרכו, אבל מי שנכנס עכשיו יכול ליהנות מתשואה משמעותית בטווח הבינוני-ארוך"
תחום הקוונטים נתפס בעיני חלק מהמשקיעים כ"דבר הבא" בוול סטריט אחרי הבינה המלאכותית. הפיצוץ הגדול היה בסוף 2024 כשגוגל דיווחה על השקת שבב קוונטי חדש שהיווה פריצת דרך בתחום, ושלח את מניות הקוונטים לזינוקים של מאות אחוזים שהכניסו אותן מאז לתודעת המשקיעים. בין המניות שזינקו היו D-Wave D-Wave Quantum -2.06% , ריגטי Rigetti Computing -1.6% , IonQ IonQ -0.81% , המשקיעים הסתערו עליהן בתקווה שהן יהיו אנבידיה הבאה, אבל האמת היא שחלום הקוונטים עוד רחוק, ההכנסות רחוקות, והמניות של החברות האלה נפלו, כשהמניה שהציגה את הנפילה החדה ביותר היא של חברת Quantum Computing, שמתחילת השנה איבדה כבר 57% ונסחרת לפי שווי של כ-956 מיליון דולר.
עם זאת, יש מי שרואה דווקא הזדמנות במניה - אדווארד וו, אנליסט בחברת Ascendiant Capital Markets, העלה את מחיר היעד שלו למניה מ-8.5 דולר ל-14 דולר - אפסייד של 100% על מחירה הנוכחי שעומד על כ-7 דולר. "אנחנו מאמינים שהחברה ממוצבת היטב לנצל את הצמיחה המהירה של תחום המחשוב הקוונטי",כתב וו, אם כי הוא עדיין מתחשב בסיכונים.
וו חותך את תחזית ההכנסות, אבל מקפיץ את מחיר היעד
ההמלצה של וו אולי מייצגת את הסיפור של תחום הקוונטים כולו, שמציג פוטנציאל גדול לעתיד אבל סיכונים לטווח הקצר - מצד אחד, הוא מאמין ש-Quantum יכולה
להציג צמיחה משמעותית בשנים הקרובות. מצד שני, הוא נאלץ להוריד את תחזית ההכנסות שלו לחברה. בעבר צפה וו כי Quantum תרשום ב-2025 הכנסות של 1.5 מיליון דולר, אך בעדכון האחרון חתך את התחזית בחדות ל-700 אלף דולר בלבד - ירידה של יותר מ-50%.
ולמרות זאת, הוא טוען שמדובר בהתפתחות טבעית עבור חברה שנמצאת בשלב ראשוני של מסחור טכנולוגיות פורצות דרך. לדבריו, ההפחתה בתחזיות ההכנסות "משקפת בצורה מדויקת יותר את קצב ההתקדמות של התחום כולו, ולא מעידה בהכרח על בעיה מבנית בפעילות של Quantum עצמה".
- מניית הקוונטים שמזנקת ב-13% והמחשב הקוונטי שיעזור לתכנן פעולות צבאיות
- מהפכת הקוונטים - גוגל מובילה; מה הצליחה החברה לפתח ומה זה אומר?
וו מעריך כי למרות האתגרים, Quantum תצליח להציג גידול משמעותי בהכנסות בשנתיים הקרובות. הוא גם מציין כי ההפסדים יישארו גבוהים בטווח הקצר - הוא צופה הפסד של 26 סנט למניה ב-2025, לעומת התחזית הקודמת שלו להפסד של 21 סנט - אבל רואה שיפור משמעותי
בהשוואה להפסד של 73 סנט למניה שנרשם בשנת 2024. "בהתחשב בכך שמדובר בשוק הנמצא רק בתחילת דרכו, מי שנכנס עכשיו יכול ליהנות מתשואה משמעותית בטווח הבינוני-ארוך", כתב וו למשקיעים.
מה תומך בתחזית האופטימית של וו?
וו מסתמך על כמה התפתחויות חיוביות בחברה כדי לבסס את תחזיתו: ראשית, Quantum השיקה לאחרונה את Dirac-3 - מחשב הקוונטים המתקדם ביותר שפיתחה עד כה. לדברי החברה, מדובר בקפיצת מדרגה משמעותית ביכולות המחשוב שהיו לה עד כה.
בנוסף, Quantum משיקה קו מוצרים נוסף
תחת השם Qatalyst - חבילת תוכנה שמשלבת מחשוב קוונטי ומחשוב קלאסי לטובת פתרון בעיות אופטימיזציה עסקיות. וו רואה בחבילת התוכנה הזאת "אבן דרך חשובה בדרכה של החברה להפוך טכנולוגיה מתקדמת להכנסות מסחריות ממשיות".
- סיטי בהמלצה על NIO - אפסייד של 88%; המניה קופצת
- הפודקאסטרים המיליונרים - כמה משלמות להם החברות?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
פרויקט נוסף שמעורר עניין
הוא פתיחת מתקן ייצור חדש בטמפה, אריזונה. המתקן, שנמצא בשלבים אחרונים לפני תחילת פעילותו, צפוי להוות מקור הכנסה נוסף לחברה, והוא כבר קיבל הזמנות רבות, לפי הנהלת Quantum.
וו לא מתעלם מהסיכונים
לצד האופטימיות, וו גם ער לסיכונים.
Quantum, כמו שאר הסטארט-אפים בתחום הקוונטים, רושמת הכנסות מינימליות בזמן שההוצאות ממשיכות לטפס. בדוחות הרבעון הרביעי של 2024 הציגה החברה הכנסות של 62 אלף דולר בלבד, ירידה של 17% לעומת השנה הקודמת, והפסד תפעולי של 51.2 מיליון דולר - הרבה מעבר להפסד של 6.8 מיליון
דולר ברבעון המקביל אשתקד.
גם התחרות החריפה מצד שחקניות גדולות כמו IBM, גוגל ומיקרוסופט מהווה אתגר משמעותי. אלו חברות בעלות משאבים כמעט בלתי מוגבלים, שמקיימות גם שיתופי פעולה עם מוסדות אקדמיים וממשלתיים, ומובילות מחקרים בתחום הקוונטים בהיקפים של מיליארדי דולרים. השחקניות האלו עלולות לדחוק החוצה חברות קטנות כמו Quantum, במיוחד אם הטכנולוגיות שהן מפתחות לא יוכלו להציג יתרון ברור או קיצור דרך משמעותי בדרך לשוק.
IBM, לדוגמה, הכריזה כי תשקיע 150 מיליארד דולר בחמש השנים הקרובות
בפיתוח וייצור בארצות הברית, מתוכם מעל 30 מיליארד דולר יוקדשו לקידום פיתוח מחשבים קוונטיים. מנכ"ל IBM, ארווינד קרישנה, הדגיש כי החברה רואה בכך מרכיב מרכזי בביסוס מעמדה של ארה"ב כמובילה עולמית בתחום המחשוב וה-AI.
מתי נראה פריצת דרך נוספת?
למרות ההתקדמות, המומחים מסכימים כי עדיין יידרשו שנים עד שהמחשוב הקוונטי יגיע לשימוש מסחרי רחב היקף. גוגל טוענת שיישומים מעשיים יגיעו תוך חמש שנים, אך אנליסטים זהירים יותר סבורים שהפריצה האמיתית תתרחש רק בעוד עשור, אולי אף יותר.
גם בכירים נוספים בסקטור הטכנולוגיה סקפטיים - מנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, הפיל את מניות הקוונטים לפני מספר חודשים כשאמר בכנס CES כי "מחשבים קוונטיים שימושיים מאוד יגיעו רק בעוד 15-30 שנה". הואנג ניסה לכפר על דבריו בכנס GTC של החברה בחודש שעבר, אך שוב הפיל את מניות הקוונטים שהציע לסווג את המחשבים הקוונטיים כ"מכשירי מדידה", ולא ככלים חישוביים, הצעה לה התנגד אלן בראץ, מנכ"ל D-Wave שהשתתף בפאנל בנושא.
לצד כל זאת תעשיית הקוונטים עוד צריכה להתגבר על אתגרים משמעותיים - מחשבים קוונטיים דורשים תנאי קירור קיצוניים, קרובים לאפס המוחלט, תיקון השגיאות עדיין לא הגיע לרמה מספקת, וגם העלויות גבוהות מאוד. כל אלו מגבילים בשלב הזה את יכולת ההרחבה של מערכות קוונטיות לשימוש רחב.
מה שוו מנסה להסביר הוא שהשקעה ב-Quantum כיום דומה להשקעה בשלבים מוקדמים של תעשייה שאולי תבנה את עולם הטכנולוגיה העתידי. הסיכונים גדולים, אבל גם הסיכויים. "המחשוב הקוונטי יוכל להניע מהפכה בתחומים כמו בינה מלאכותית, חומרים מתקדמים, רפואה ואנרגיה", כתב וו. "Quantum נמצאת בעמדה טובה ליהנות מהצמיחה הזאת - גם אם הדרך לשם תהיה רצופת מהמורות".