58% מהעסקים הקטנים-בינוניים: לא נעמוד בתשלום מע"מ

לאחר החלת איסור חריגת האשרראי. עסקים המנפיקים היום חשבוניות מס באשראי של 90-120 יום נאלצים לממן את דיווח המע"מ ב-15 לחודש. העניין הפך לדאגה מרכזית במגזר
שי פאוזנר |

58% מבעלי העסקים העסקים הקטנים והבינוניים חוששים, כי לא יוכלו לעמוד בתשלומי המע"מ החודשיים ובתשלומי מס הכנסה למדינה, בעקבות ההחלטה לבטל את החריגה ממסגרת האשראי היות ותשלומים אלו נגבים עוד לפני קבלת הכסף מהלקוחות והספקים. כך עולה מבדיקה שערכה לשכת יועצי המס בקרב מאות מבעלי העסקים הקטנים והבינוניים אותם היא מייצגת. נושא זה מהווה כיום את עיקר דאגתם של בעלי העסקים הללו.

נזכיר, כי מינואר 2006 ייאסר על הבנקים לאפשר ללקוחות לחרוג ממסגרת המינוס שאושרה ולגבות על החריגה ריבית גבוהה יותר. לדברי נשיא לשכת יועצי המס, יעקב וירז'בינסקי, "98% מהעסקים במדינת ישראל הם עסקים קטנים ובינוניים, כאשר קרוב למחצית מהם מתנהלים במסגרת אוברדרפט. החלטת המדינה לאסור על הבנקים לאפשר ללקוחות חריגה ממסגרת המינוס שאושרה להם עשוייה לפגוע קשות במגזר זה ? האם מישהו עצר וחשב על ההשפעה שתהיה למהלך זה על בעלי העסקים הקטנים והבינוניים, העובדים לעיתים על שוטף פלוס 60 ואפילו 90.

לדבריו, "רוב מוחלט של עסקים קטנים ובינוניים במדינה פועל כך" והוא שואל, "כיצד יוכלו בעלי עסקים אלו לשלם את חובותיהם למדינה, אם לא יהיה להם אשראי בבנק? מדובר בעסקים שבלעדיהם לא תהיה צמיחה במדינה, אולם האוצר, במקום לבוא לקראתם, רק דואג להעמיס על כתפיהם עוד חלק מהנטל".

עוד עולה מהבדיקה, כי 68% מבעלי העסקים הקטנים והבינוניים כלל אינם מאמינים ברצון של המדינה לשנות את מצבו של מגזר זה. "הסקר נערך מייד לאחר פרסום התכנית הכלכלית של משרד האוצר, שאכזבה רבים מבעלי העסקים הקטנים והבינוניים בישראל, שציפו להקלה בעומס המוטל על כתפיהם", מסביר וירז'בינסקי, "אל נוכח ההבנה כי התכנית הכלכלית אינה נועדה לשיפור מצבם, ניתן להבין מדוע רוב מוחלט של בעלי עסקים קטנים ובינוניים אינם מאמינים ברצון של משרד האוצר לבוא לקראתם, כפי שהוצהר ערב הצגת התכנית הכלכלית. התכנית להורדת המע"מ היא דוגמה מצויינת ליצירת חוסר האמון: האוצר אמנם טוען כי בכוונתו להפחית את המע"מ ל-16%, אולם באותה נשימה, הוא מבטל את ההכרה במס התשומות המשולם על רכישת רכבים מסחריים וגורם לייקור עלות אחזקתם בעשרות אחוזים".

לדברי וירז'בינסקי, "כיום המצב הוא שעסקים מנפיקים חשבוניות מס באשראי של 90-120 יום ונאלצים לממן את דיווחי המע"מ ב-15 לחודש. תאריך זה בעייתי היות והוא יוצר לעיתים בעיית אשראי חריפה עקב התשלומים הרבים לרשויות המס, המתנקזים כולם לאותו היום. איסור החריגה עלול אף לגרום לפיגור בתשלומי המיסים. לשכת יועצי המס תובעת זה זמן רב לעבור לדיווח מע"מ על בסיס מזומן, דהיינו שחיוב הדיווח והתשלום לרשויות יהיה רק עם גביית הכסף. הסדר זה יקל על מצוקת האשראי של העסקים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה