"בתוכנית האוצר אין בשורה לבנייה בפריפריה, דרוש סיוע גם לרוכשי הדירות"
היום הודיע משרד האוצר על תוכנית סיוע לענף הבנייה, במסגרתה תינתן שורת הטבות לקבלנים, ויוזרמו כ-500 מיליון שקלים ערבויות, במטרה להקל על מצוקת האשראי של הענף ולעודד התחלות בנייה ברחבי הארץ. .
"אם תוכנית האוצר תמומש בלי הרבה בירוקרטיה, היא תסייע לקבלנים לעמוד בתנאי ההון העצמי שהבנקים דורשים לליווי פרויקטים, דרישות שעלו לאחרונה משיעור של 15-20% לשיעור של כ-30%", מציין פנחס אולשביצקי, הבעלים והמנכ"ל של חברת בוני הצפון.
יחד עם זאת, מציין אולשביצקי כי כדי לפתור את בעיית התחלות הבנייה, על מינהל מקרקעי ישראל לקיים יותר מכרזים לקרקעות בתג מחיר ריאלי. לדבריו, התוכנית תסייע בעיקר לבנייה ב"מדינת ת"א" ולא תפתור את בעיית הפריפריה. "במקומות כמו מעלות, שלומי וכרמיאל כמעט ואין מכרזי קרקעות של המינהל. בנוסף לכך, כדי שקבלנים ישווקו פרויקטים חדשים בפריפריה, יש צורך לתת סיוע לרוכשי דירות, כפי שהיה נהוג עד לפני מספר שנים.
"למרות שבוני הצפון היא חברת בנייה צפונית, כיום היא בונה בעיקר באזור המרכז, שכן בצפון קיימת בעייה לזוגות צעירים לרכוש דירות בפרויקטים חדשים. כך למשל, בשלומי ובמעלות לא נבנו בשנים האחרונות פרויקטים חדשים", מציין אולשביצקי.
לדברי עמי פרץ, מנכ"ל בוני התיכון, התוכנית שנרקמה באוצר מראה כי המדינה מודעת למשבר, אבל להערכתו, ברמת התוצאות בפועל התוכנית לא תסייע כמעט לקבלנים ולחברות הבנייה.
"התוכנית לא נותנת מענה להשתתפות בגובה של 30%-40% מגובה ההון העצמי שהקבלנים מחוייבים לה. גם ביטול המע"מ על דירות להשכרה אינו משמעותי כיוון שאין בפועל פרויקטים כאלה, והבנקים נותנים ליווי לפרויקטים שמיועדים לצורכי מכירה ולא להשכרה", מציין פרץ.