סקר המנכ"לים השנתי של PwC : צופים התאוששות הדרגתית במשך שלוש השנים הבאות

מדד אמון המנכ"לים נפל לשפל שלא נראה מאז שנת 2003
איריס בר טל |

מסקר המנכ"לים שערכה רשת רואי החשבון הבינלאומית PwC , בה חברה הפירמה קסלמן וקסלמן, עולה,כי בשנה האחרונה ירד אמון המנכ"לים לשפל שלא נראה מאז שנת 2003, וכי הם צופים התאוששות הדרגתית במשך שלוש השנים הבאות. הסקר נערך בקרב 1,124 מנכ"לים מ-50 מדינות, וממצאיו פורסמו אמש במסגרת הכינוס השנתי של "הפורום הכלכלי העולמי" המתקיים בדאבוס, שווייץ. מצא מעניין נוסף שעולה מהסקר הוא כי חששותיהם העיקריים של המנכ"לים קשורים ליכולת לגייס עובדים מיומנים ולרגולציית יתר.

רק 21% מהמנכ"לים ברחבי העולם מסרו כי הם בטוחים מאוד בגידול בהכנסות במהלך 12 החודשים הבאים, ירידה חדה בהשוואה ל-50% בשנה שעברה. בנוסף, למעלה מרבע מהמנכ"לים אמרו כי תחזיותיהם לשנה הקרובה פסימיות. מנכ"לים מכל רחבי העולם הביעו פסימיות גם ביחס לצמיחה בטווח הארוך יותר, תוך ציפייה להתאוששות כלכלית איטית.

רק 34% מהמנכ"לים ציינו כי הם בטוחים מאוד כי תירשם צמיחה במהלך שלוש השנים הקרובות, בהשוואה ל-42% מהמנכ"לים שציינו זאת בשנה שעברה.

בנוסף נמצא, כי הפסימיות שוררת בכל האזורים הגיאוגרפיים, המגזרים העסקיים, ובמדינות מכל רמות הפיתוח הכלכלי. רק 15% מהמנכ"לים בצפון אמריקה ו-15% במערב אירופה הביעו ביטחון כי קיים סיכויי לצמיחה כלכלית במהלך 12 החודשים הבאים.

85% מהמשתתפים בסקר, ציינו כי החשש העיקרי שלהם הוא מהשפעת המיתון על הכלכלות המובילות בעולם. גורמי סיכון עיקריים נוספים כוללים פגיעה בשוקי ההון (72%), רגולציית יתר (55%), עלויות אנרגיה (50%) וזמינות עובדים מיומנים (46%).

כ-70% מהמנכ"לים מסרו, כי החברות שלהם יושפעו ממשבר האשראי. מתוכם, כ-80% אמרו שהם מתמודדים עם עלויות מימון גבוהות יותר, וכ-70% אמרו שיעכבו השקעות מתוכננות כתוצאה מכך. בנוסף אמרו המנכ"לים, כי חברות בתחומי הבנקאות, החשמל והגז, הבנייה, הבידור והרכב צפויות להיפגע בסבירות הגבוהה ביותר.

המנכ"לים שצפו צמיחה לחברות שלהם, אמרו כי הם יממנו צמיחה זו בעיקר באמצעות תזרימי מזומנים פנימיים, הלוואות, אג"ח ושוק המניות.על אף חומרת המצב הכלכלי הנוכחי, המנכ"לים ממשיכים לדאוג לצרכים ארוכי הטווח של החברות. אחד הגורמים החשובים המעוררים את חששם הוא זמינותם של עובדים מיומנים. רק 26% מהנשאלים אמרו כי הם מתכננים לפטר עובדים במהלך השנה הקרובה, בעוד ש-35% מתכננים לשמור על רמות האיוש הנוכחיות. כ-75% מהנשאלים מסרו, כי הם כבר מגיבים למצב על-ידי פיתוח מוצרים ושירותים חדשים ועל ידי ביצוע שינויים תפעוליים. יותר ממחצית המשיבים מצפים להשיג תשואה על השקעות אלו במהלך 12 החודשים הבאים.

הסקר מראה עוד, כי חלה עלייה חדה בשיעור המנכ"לים המאמינים, כי למיזמים משותפים יהיה תפקיד גדול יותר בהרחבת פעילות בינלאומית מאשר למיזוגים ורכישות (M&A) בינלאומיים, וזאת במיוחד במערב אירופה ובאמריקה הלטינית. הדבר עשוי לשקף את העלות ורמות הסיכון הנמוכות יחסית הקשורות במיזמים המשותפים, וכן את הפופולאריות ההולכת וגדלה של שיתופי פעולה כאמצעי להתמודדות עם האתגרים שבהרחבת פעילות במדינות זרות.

עוד עולה מן הסקר, כי המנכ"לים מכירים בצורך בשיתוף פעולה עם הממשלה לטיפול בבעיות מערכתיות. מנגד, בעוד ש-55% מהמנכ"לים אינם מוטרדים מאפשרות של רגולציית יתר כחסם לגידול, כמעט מחצית מהם אמרו, כי הממשלות במדינות שלהם לא עשו מספיק להכשרת כוח עבודה מיומן, ו-38% אמרו שהממשלות יכולות לעשות יותר למען שיפור תשתיות. נוסף על כך, יותר מ-80% מהמנכ"לים מעוניינים שלממשלות תהיה מדיניות ברורה ועקבית לטיפול בנושא התחממות כדור הארץ, אך רק 28% אמרו כי הם מאמינים שלממשלותיהם אכן יש מדיניות שכזו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה