הראל באסטרטגיה על ארה"ב: "שורט על אג"ח של הממשל האמריקני, מומלץ"

כך אומר הכלכלן הראשי של הראל, ד"ר מיכאל שראל: מיטב: מדדי דצמבר וינואר צפוים לרדת ב-0.3% כל אחד והאינפלציה ב-12 החודשים הקרובים תסתכם ב-0.8%
קובי ישעיהו |

כלכלני בית ההשקעות הראל פיננסים מצטרפים לבתי ההשקעות, בארץ ובעולם, המזהירים מהתנפחות בועה בשוק האג"ח הממשלתי בארה"ב. עם זאת, הכלכלן הראשי של הראל, ד"ר מיכאל שראל, הולך צעד נוסף קדימה ואומר כי "מומלץ למכור בחסר את האג"ח הנומינליות ל-10 שנים של ממשלת ארה"ב, מתוך צפי לעלייה בתשואות".

בנוגע לשוק המקומי אומר שראל כי "אג"ח צמודות-מדד של ממשלת ישראל לטווחים קצרים ובינוניים עדיפות להערכתנו על אג"ח לא-צמודות לטווחים ארוכים".

בהראל מציינים עוד בסקירה השבועית כי ה- Fed הפחית את הריבית ל-0 עד 0.25 אחוז, הורדה חדה מהצפי. הודעת הריבית של הפד הייתה ארוכה ומפורטת יותר מן הרגיל, ומסבירה את הצפוי במדיניות המוניטרית בתקופה הקרובה. ה- Fed מתחייב לקנות במישרין איגרות חוב ונכסים אחרים (אולי גם אג"ח ממשלתיות) תוך המשך הגדלת כמות הכסף (למעשה הדפסת כסף) על מנת לתמוך בהחזרת הצמיחה וגם ביציבות מחירים. בהראל מעריכים כי ה- Fed יעשה כל מה שביכולתו למנוע דיפלציה, אשר עלולה להחמיר ולהאריך את המיתון.

בנוגע לאינפלציה והריבית בישראל אומר שראל כי "מדד חודש דצמבר צפוי להיות אפסי ומדד ינואר לרשום ירידה של 0.2%. הציפיות לאינפלציה (על פי חישובי בנק ישראל) עמדו בין אמצע נובמבר לאמצע דצמבר על רמה ממוצעת של מינוס 0.7 אחוז לשנה הקרובה, שפל היסטורי. גם הציפיות לשנה השנייה היו מאד נמוכות ( 0.4 אחוז). הירידה באינפלציה ובציפיות לאינפלציה, בשילוב הירידה בתחזית הצמיחה של המשק וההורדה האגרסיבית של ריבית ה- Fed , תומכות בהמשך הפחתות ריבית משמעותיות של בנק ישראל, עד לרמה של 1.75% בחודשים הקרובים".

בבית ההשקעות מיטב מעריכים כי מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר צפוי להיות מושפע במיוחד לחיוב מהוזלה של 9% במחירי הדלקים לרכב, הוזלה של 2.7% במחיר הלחם האחיד, השפעה מתמשכת של הוזלת מחירי החשמל מאמצע נובמבר והוזלות נוספות במחירי המזון והפירות והירקות. מנגד, צפויה התייקרות נוספת במחירי הדיור, במסגרת המעבר מחוזי שכר דירה נקובים לדולר לחוזים הנקובים בשקל. לאור כל אלו, צופים במיטב כי מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר ירד ב-0.3%.

כמו כן, במיטב מעריכים כי גם מדד המחירים לחודש ינואר צפוי לרדת בשיעור של 0.3%. "המדד יושפע במיוחד מהמשך ההוזלה במחירי הדלקים (בבסיס התחזית אנו מניחים הוזלה בשיעור של כ-10%). מאידך, צפויה עלייה במחירי הארנונה ואף תתכן התייקרות במחירי התחבורה הציבורית בשיעור של עד 8%. בשנת 2008 צפוי מדד המחירים לצרכן לעלות ב- 3.6%. ב-12 החודשים הקרובים יסתכם המדד ב-0.8%. בשנת 2009 יעלה מדד המחירים לצרכן ב-1.1%".

אגב, לגבי מדד נובמבר שרשם ירידה של 0.6% אומרים במיטב כי עדיין לא רואים בו את סימני המיתון. "בכדי להגדיר את המדד כמשקף מיתון אנו צריכים לאתר מוצרים ושירותים אשר מוגדרים כצריכת מותרות. אנו נצפה כי אלו יהיו הראשונים להיפגע בתקופות של מיתון וחולשת ביקושים. לדוגמא, במדד האחרון נרשמה עלייה של 3.9% במחירי הריהוט לגן ולמרפסת, מחירי כלי מיטה וקישוט הבית נותרו ללא שינוי, ספרי הקריאה התייקרו ב-4.1%, הצגות, קונצרטים, מופעי ספורט וכו' התייקרו ב-0.9%. את החולשה בביקושים ניתן לראות, אולי, דרך סעיף בודד והוא המכוניות, שמשקלן במדד הוא 9.9% ומחיריהן הוזלו בחודש האחרון ב-2.8%".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה