אירופה סיימה בירידות: פולקסוואגן נפלה 5.9%, הדאקס השיל 1.2%
ירידות שערים נרשמו היום בבורסות אירופה, זה היום הרביעי ברציפות, בהובלת מניות המחצבים והסחורות ויצרניות כלי הרכב. זאת, לאחר שטויוטה פרסמה אזהרת רווח חמורה.
"מחזורי המסחר יהיו נמוכים במיוחד בשבועיים הקרובים עקב החגים וזה צפוי להגביר את התנודתיות. כלכלות ברחבי העולם המפותח נעצרו לגמרי באוקטובר-נובמבר ואת הנתונים הקשים אנחנו רואים היום", אמר לבלומברג מארק טינקר, מנהל השקעות בלונדון.
בפרנקפורט רשם מדד הדאקס ירידה של 1.23%, בלונדון השיל מדד הפוטסי ב-0.88% ובפאריס ירד מדד הקאק ב-2.31%.
מניית פולקסוואגן נפלה 5.9% ומניות BMW ורנו רשמו ירידות שערים גם הן. טויוטה מוטור הודיעה היום כי חתכה את תחזיות מכירות הרכבים, ההכנסות והרווח עבור השנה הפיסקלית, וציינה את ההידרדרות המפתיעה בשוק הרכב העולמי כמו גם התחזקות חדה בין לעומת המטבעות המובילים בעולם.
ענקית הרכב (סימול: TM) חתכה את תחזית הרווח ב-91% ל-50 מיליארד ין (556 מיליון דולר), לעומת 550 מיליארד ין - תחזיתה הקודמת, והוסיפה כי תרשום הפסד תפעולי, הראשון מזה 67 שנה, של 150 מיליארד ין לעומת התחזית הקודמת לרווח תפעולי של 600 מיליארד ין. טויוטה הודיעה כי התחזית העגומה מגיעה "כתגובה לרמה הבלתי צפויה של ההאטה בשור הרכב, ולשינוי בשערי המטבע על רקע התחזקות הין".
גם במניות המחצבים והסחורות נרשמו ירידות חדות בהובלת מניית BHP ומניית ריו-טינטו נסחרה במגמה שלילית על רקע חיתוך תחזית תפוקה למפיקות פחם מכיוון יו.בי.אס.
בתוך כך, סוכנות בלומברג דיווחה היום כי כ-100 אנשי עסקים מובילים ברוסיה שרכשו בעשור האחרון חברות רוסיות שהופרטו, (או כפי שהם מכונים "אוליגרכים"), נפגעו בחודשים האחרונים בצורה קשה מאוד ממחנק האשראי העולמי. חברות רוסיות צריכות לשלם חובות בהיקף של כ-110 מיליארד דולר ב-2009 והן זקוקות נואשות לעזרת המימשל בראשות פוטין ומדבדב.
האוליגרכים, ביניהם רומן אברמוביץ', ארקדי גאיידמק ואולג דרייפסקה, ובעיקר אלה שהגדילו משמעותית את היקף החובות שלהם למערב בשלוש השנים האחרונות, מבקשים חבילת חילוץ בהיקף של כ-78 מיליארד דולר מממשלת רוסיה. בכך נפתח צוהר לממשלת רוסיה להגדיל בחזרה את היקף השליטה שלה בחברות מובילות במדינה, במחיר זול יחסית. התשואות על חלק מאגרות החוב של החברות המובילות ברוסיה נסקו בחודשיים האחרונים ליותר מ-50% ובחלק מהמקרים גם ליותר מ-80%, כשבמקביל נפל ערכו של הרובל מול הדולר. זאת בין השאר על רקע קריסת מחירי הנפט הפוגעת קשות בכלכלה הרוסית.