לא הולך בקלות: תוכנית הסיוע ליצרניות הרכב עברה את הקונגרס אבל הסנאט מהווה איום של ממש
בית הנבחרים האמריקני אישר אמש חבילת סיוע בהיקף 14 מיליארד דולר לשלוש יצרניות כלי הרכב הגדולות מדטרוייט - ג'נרל מוטורס, פורד וקרייזלר, דבר שיאפשר להם לפתקד עד ה-31 למארס 2009. הסיוע אושר לבסוף ברוב של 231 תומכים מול 170 מתנגדים אבל כעת כל העיניים נשואות לסנאט ושם זה צפוי להיות הרבה פחות קל וכבר לא ממש הולך בכיוון הנכון.
למרות ההתנגדויות האחרונות, ואפילו הצעות סיוע חלופיות של מחוקקים רפובליקנים, תוכנית הסיוע עליה הסכימו מחוקקים דמוקרטיים והבית הלבן הובאה להצבעה בבית הנבחרים האמריקני.
שלשום דווח כי הבית הלבן והמחוקקים הגיעו להסכמה, לפיה חבילת הסיוע תכלול מינויו של "צאר רכב" שתפקידו יהיה פיקוח על החברות, ובסמכותו תהיה האפשרות להכריח את החברות להכריז על פשיטת רגל ע"פ צ'פטר 11 (הגנה מפני נושים) במידה והחברות לא יכינו תוכנית עסקית עד ל-31 במארס אשר תבטיח את הצלחת הרה-ארגון בחברות.
במטרה למנוע את קידומה של התוכנית המוצעת, מספר סנאטורים רפובליקנים שלא היו חלק בהסכמות כינסו מסיבת עיתונאים בה טענו שהיא לא תגרום להן להיות תחרותיות יותר, תבזבז את כספי משלמי המיסים, וכי היא רק דוחה את הקץ - פשיטת רגל.
"העבודה הקשה השתלמה", כך מסר הסנאטור הדמוקרטי קארל לוין בהצהרה. "כעת יש לעשות מאמץ גדול, בייחוד בסנאט בו זקוקים ל-60 קולות", הוסיף הסנאטור, מאחר וההצבעה בסנאט לאישור התוכנית צפוייה להיות הקשה מבין שני בתי הקונגרס, מאחר שבעוד שבבית הנבחרים מספיק רוב רגיל לאישור החבילה, בסנאט נדרשים 60 מתוך 100 הסנאטורים להצביע בעד התוכנית.
ג'נרל מוטורס (סימול: GM), קרייזלר ופורד (סימול: F) מחפשות 34 מיליארד דולר בהלוואות או קווי אשראי על מנת לשרוד את המיתון ואת הנפילה החדה במכירות הרכב. פורד שוב אמרה אמש, כי היא לא צריכה מימון לטווח הקצר אך היא מחפשת קווי אשראי לטווח הרחוק. ג'נרל מוטורס וקרייזלר אמרו בשבועות האחרונים כי במידה ולא יקבלו מימון עד סוף השנה הנוכחית הן מסתכנות בקריסה.