יואב בורגן מלידר: "כניסת מרק לביוגנריקה עשויה דווקא לתרום לטבע בטווח הקרוב"

"יש מקום בשוק הזה לכמה שחקנים גדולים, זה דווקא יכול לעזור כי זה יעבה את הלובי"
קובי ישעיהו |

בעקבות הודעת חברת התרופות האמריקנית מרק (סימול: MRK) כי היא באסטרטגיה העסקית שלה (הדרת רגליה מן העולם הגנרי עד היום), ולפחות הצהרתית, נכנסת לביו-גנריקה, תחום אשר טבע סימנה מזה זמן מה כבר כמנוע צמיחה מהותי לעשור הבא, מעדכן האנליסט יואב בורגן מלידר שוקי הון את סקירתו לגבי טבע.

בורגן אומר כי על פי דבריו של מנהל המחקר הראשי Merck אתמול בכנס אנליסטים, בכוונתה של החברה להשקיע 1.5 מיליארד דולר בהקמת חטיבה חדשה בשם BioVentures, עד לשנת 2015, וכן להשקיע סכום מהותי נוסף לאחר מכן על מנת לשווק לפחות 6 תרופות ביו-גנריות חדשות עד לשנת 2017.

בשיחה עם Bizportal אומר בורגן כי "יש מקום בשוק הזה לכמה שחקנים גדולים, זה דווקא יכול לעזור כי זה יעבה את הלובי. גם אם יהיה בעתיד הרחוק איום מסויים זה לא נראה בעתיד הקרוב. השליטה של הדמוקרטים בקונגרס תאיץ ככל הנראה את החקיקה בתחום הביוגנרית וגם אז המוצר הראשון שטבע תוציא לשוק האמריקני יהיה בתחילת העשור הבא".

עוד אומר בורגן כי "טבע פועלת בפיתוח מוצרים לשוק הביוגנרי באמצעות כמה חטיבות שהיו חברות עצמאיות כמו סיקור או קונברג'יס".

המוצר הראשון שמתעתדת Merck להשיק יהיה דומה לתרופת ה-Aranesp של אמג'ן לטיפול באנמיה, שהינה בעלת מכירות שנתיות של כ-3.6 מיליארד דולר.

החטיבה החדשה של Merck תתבסס על הפלטפורמה הטכנולוגית שרכשה Merck לפני שנתיים תמורת 400 מיליון דולר – GlycoFi. מדובר בטכנולוגיה אשר מבוססת על שמרים, ולא על תאים מיונקים. מרק מקווה כי טכנולוגיה זו תאפשר לה לשווק גרסאות גנריות של תרופות ביוטכנולוגיות לפני פקיעת הפטנטים עליהן, וכן לפתח תרופות ביוטכנולוגיות אינובטיביות משל עצמה.

לפי Merck, המכירות העולמית של תרופות ביוטכנולוגיות הסתמכו בשנת 2007 בכ-94 מיליארד דולר – שוק זה צפוי לצמוח כפליים מהר יותר משוק התרופות הכימיות.

חשוב להבין את הקונטקסט, אומר בורגן, "העתיד הקרוב של Merck לא נראה מזהיר במיוחד: בשבוע שעבר הפחיתה החברה את תחזית הרווח שלה ל-2009, ובאוקטובר היא דיווחה על פיטורי 7,200 עובדים ועל סגירת מפעלים. מרק זקוקה לתרופות חדשות על מנת להתמודד עם אובדן חזוי של פטנטים המגנים על תרופות אינובטיביות של החברה בהיקף של כ-8 מיליארד דולר במונחי מכירות שנתיות".

בניגוד למצב באירופה, שם כבר קיימות מספר תרופות ביו-גנריות זמינות, הסטטוס הרגולוטורי של הביו-גנריקה בארה"ב עדיין לוט בערפל. הציפיות הן כי בחירתו של אובאמה, והשליטה של הדמוקרטים בשני בתי הקונגרס, צפויות להביא סופסוף לקידום החקיקה למען הסדרת המתווה הרגולטורי לאישור השיווק של תרופות ביו-גרניות – בכל זאת, מעריכים כיום, כי שימוש בתרופות ביו-גנריות עשוי לחסוך כ-71 מיליארד דולר בעלויות בריאות בארה"ב על פני עשור.

בורגן מציין כי מתחרותיה האינובטיביות הגדולות של Merck, כמו פייזר (סימול: PFE) לדוגמא, עדיין ממתינות להתבהרות התמונה הרגולטורית בארה"ב לפני שיקצו משאבים לביו-גנריקה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה