רוני בראון היום בועדת הכספים: "אנחנו רחוקים מעין הסערה"

שר האוצר דיבר היום בפני ועדת הכספים על המשבר בשווקים. "אנחנו רחוקים מעין הסערה, והדבר נותן לנו ולמערכת הפיננסית את הביטחון בחוסנה וביציבותה"
נועם הוד |

לאחר חמש שנים של צמיחה ושגשוג אותם חווה המשק הישראלי, התייחס היום שר האוצר, רוני בר-און, בדיון שנערך בועדת הכספים, לחששות ממיתון וההקשר הגלובלי. "רמת היחשפותה של המערכת הפיננסית הישראלית למשבר הפיננסי במערב, עד כה, מוגבלת. אנחנו רחוקים מעין הסערה, והדבר נותן לנו, ולמערכת הפיננסית את הביטחון בחוסנה וביציבותה, וכן את היכולת טובה יותר להתמודד ולמזער נזקים".

שר האוצר הרחיב ודיבר על כשלים שבהם מתאפיין משבר האשראי ובינהם מכשירים פיננסים מתוחכמים, מדיניות מופקרת של אשראי זול, מינופים וניהול סיכונים כושל. "אני מאמין כי מאפיינים אלה בעוצמות שנראו במדינות מערביות לא היו ולא יהיו נחלתנו. חשוב לזכור שונות זו דווקא בעת הזו".

בדבריו הדגיש בר-און את חוסר הוודאות השורר בשווקים ואמר כי:"אנחנו בעיצומו של משבר כלכלי גלובלי שעוצמתו, השלכותיו, והשפעתו על הכלכלה הישראלית, בתחום הפיננסי והריאלי, עדיין לא ידועים" והוסיף כי: "מוטלת עלינו החובה לעקוב ולהיערך".

לגבי תוכנית החילוץ של ממשלת ארה"ב בניסיון להרגיע את השווקים אומר השר כי: "תוכנית החירום של הממשל האמריקאי צריכה עוד לעבור מספר שלבים עד להפעלתה, אולם כבר עתה היא משדרת מסר ברור של נחישות לבלום את ההידרדרות ולטפל טיפול שורש במרכיבי הכשל ולא רק בסימפטומים שלו. זו תוכנית אמיצה ומרחיקת לכת, עם מרכיב עמוק של מוכנות ממשלתית לשאת בחלק מהסיכונים שנלקחו על ידי הסקטור הפרטי ולטובת ציבור המשקיעים, ואני תקווה כי היא תביא לרגיעה בשווקים".

בדבריו מציין השר את הצעדים בהם נוקט משרד האוצר: "הגברת השת"פ בין הרגולאטורים ובין האוצר ובנק ישראל – העברת מידע, גיבוש בסיס נתונים משותף, ניתוח האינדיקאטורים והגדרת האורות האדומים" עוד ציין כי:" מעקב הדוק אחר ההתפתחויות בשווקים הפיננסיים בצד הגברת מערכי הבקרה והפיקוח והערכת מצב עיתית ברמת שר אוצר ונגיד לגבי רמות החשיפה של הגופים הפיננסיים הישראליים, ומוכנות לפעולה ולנקיטת צעדים, ככל שיידרשו".

בדבריו היום הגיב השר לביקורות העולות בהקשר של רפורמת 'ועדת בכר' מתקופת כהונתו של נתניהו כשר האוצר:" במהלך שלוש השנים האחרונות, מאז רפורמת בכר, בצד שכלולו של השוק השתכללו גם גופי הפיקוח על המוסדות החוץ בנקאיים, הוטמעו נורמות וסטנדרטים מתקדמים; ופותחו כלי בקרה", ומוסיף: " נקודות החוזקה של המשק הישראלי שפורטו לעיל רלוונטיים לכלל המערכת הפיננסית ולא רק למערכת הבנקאית".

לסיכום אומר בר-און כי:" אני נחוש למסד, כפי שוודאי יעשו גם בכלכלות אחרות, תהליך מוגדר ופורמאלי של הפקת לקחים על רקע המשבר בשוק ההון האמריקאי. תהליך שיבחן בחינת עומק את הגורמים למשבר, את הלקחים שהופקו במדיניות אחרות, לגבי מבנה השוק ומודל הרגולציה" והוסיף כי:" זהו תהליך שיחייב גם בחינה של קצב פיתוחו של המשק הישראלי וסוג המכשירים והפרקטיקות שיאומצו בעתיד על ידינו".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה