הישראלים מחפשים תחתית לדולר: משקי הבית קנו בינואר דולרים בהיקפים גדולים
בבנק ישראל מסכמים את הפעילות במטבע חוץ בחודש ינואר, חודש בו התחזק השקל מול הדולר ב-5.7% ומול האירו ב-4.8%. "ייסוף השקל התרחש על רקע 2 הורדות ריבית בארה"ב בשיעור מצטבר של 1.25% במהלך חודש ינואר", מסבירים בבנק ישראל.
מבנק ישראל נמסר, כי "סיכון שער החליפין, כפי שנמדד על ידי סטיית התקן הגלומה באופציות שקל-דולר, עלה החודש ב-1.9% לרמה של 11.2%, רמה הגבוהה יחסית לעבר ומלמדת לכאורה על המשך התנודתיות הצפויה בשער החליפין. למול עלייה זו נרשמה עלייה קלה בסיכון שער החליפין בשווקים המתעוררים, בשיעור של 0.2% לרמה של 10.2%".
המשקיעים הזרים מכרו מט"ח וקנו שקלים בחודש החולף הן באמצעות המכשירים הפיננסיים הנגזרים והן בהשקעות הישירות. השקעות הזרים בבורסה ובאגרות חוב נמשכו גם הן, אם כי בהיקפים לא גדולים. "מהלך ההשקעות באג"ח במהלך החודש לא היה אחיד", אומרים בבנק ישראל. "בשבועיים הראשונים של החודש נרשמו מימושים בהיקף של 45 מיליון דולר ואילו בשבועיים האחרונים שלו נרשמו רכישות של 105 מיליון דולר".
באשר למגזר העסקי, זה המשיך בינואר לרכוש מט"ח לטווח הקצר, בעיקר באמצעות מכשירים פיננסיים נגזרים וכן לצורך ביצוע פירעונות אשראי במט"ח מבנקים בארץ. המגזר הפיננסי הגדיל את מכירות המט"ח אולם המגזר הריאלו רכש מט"ח בהיקפים גדולים יותר. במקביל, מומשו השקעות בתיק ני"ע זרים הנסחרים בחו"ל על ידי הסקטור העיסקי בסך של 214 מיליון דולר, מהם כ-100 מיליון דולר באג"ח, והיתרה במניות.
משקי הבית דווקא הולכים נגד הזרם ומוכרים שקלים. בינואר קנו משקי הבית מט"ח בפקדונות בבנקים בארץ בהיקף גדול יחסית, 520 מיליון דולר, בהמשך לצבירות בהיקפים משמעותיים שאיפיינו את פעולותיהם במהלך שנת 2007 כולה. מנגד, המשיכו משקי הבית לממש השקעות בקרנות נאמנות המשקיעות במט"ח בשווקים השונים בחו"ל בהיקפים גבוהים גם כן, בעיקר במניות. "התנהגות זו של משקי הבית – מימוש בקרנות וצבירה בפקדונות – משפיעה על שוק המט"ח בכיוונים מנוגדים", מסבירים בבנק ישראל.