הנתונים המדאיגים מארה"ב חבטו בדולר: היציג איבד 0.6% ל-3.592 שקלים

השקל סגר את השבוע ללא שינוי מול הדולר. הבנקים: השקל ימשיך להתחזק. פינוטק: התחזקות ההערכות להורדת הריבית בארה"ב חובטת בדולר
עדי בן ישראל |

השקל נסחר היום במגמה מעורבת מול המטבעות העיקריים, הדולר והאירו, כאשר בשוק המט"ח ממתינים להחלטת הריבית בישראל בשבוע הבא, אולם החדשות הגדולות הגיעו מארה"ב כאשר נתונים מאקרו כלכליים מדאיגים שפורסמו מעבר לים מחלישים את הדולר בעולם, וגם בישראל.

אתמול פורסם בארה"ב מדד ה'פד' באזור פילדלפיה, המעיד על הפעילות העסקית באזור זה. המדד העיד על נפילה לרמה של (24-) נקודות, והמסר הוא אחד - מיתון. מדובר בקריאה הנמוכה ביותר של המדד מאז פברואר 2001, ערב המיתון האחרון שפקד את ארה"ב. בעקבות הנתון השלילי, גוברים הסיכויים להמשך הורדות הריבית בארה"ב, מה שמחליש את הדולר.

במקביל, ממתינים בשוק המקומי להחלטת בנק ישראל באשר לגובה הריבית במשק לחודש מרץ, החלטה שתתקבל ביום שני הקרוב. בשוק מעריכים כי הריבית תיוותר ללא שינוי ברמה של 4.25%, וזאת בעקבות נתוני האינפלציה שפורסמו לפני שבוע והעידו על אינפלציה בשיעור של 3.5% נכון ל-12 החודשים שהסתיימו בינואר. מדובר במספר הגבוה מהיעד הממשלתי (1%-3%).

הדולר איבד היום 0.61% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.592 שקלים, ואילו האירו היציג הוסיף 0.26% ל-5.3325 שקלים. בסיכום שבועי, נותר הדולר כמעט ללא שינוי, אולם האירו הוסיף 1.35%.

הבנקים: השקל ימשיך להתחזק

בבנקים הגדולים ממשיכים גם השבוע להאמין בשקל, שכן חוזקו של המשק הישראלי ופער הריביות ההולך ומתרחב בין ישראל לארה"ב ימשיכו לספק תמיכה למטבע הישראלי.

כלכלני בנק לאומי ציינו את נתוני הגירעון המסחרי שפורסמו השבוע, אשר העידו על התמתנות בסחר החוץ של ישראל, ומסרו כי "ההתמתנות בסחר החוץ באה לידי ביטוי גם במדד המשולב שפרסם השבוע בנק ישראל; ההתמתנות בקצב צמיחת המשק נבעה מירידה ביצוא הסחורות והשירותים ומירידה ביבוא הסחורות. נציין כי האטה אפשרית בכלכלה העולמית ב-2008 עלולה למתן את סחר החוץ של ישראל גם בהמשך השנה. קשה לצפות את השפעתה של האטה זו על עוצמתו של השקל כיוון שהיא משפיעה בשני הכיוונים: היא מפחיתה גם יציאה וגם כניסה של מטח לארץ".

כלכלני בנק הפועלים הדגישו כי "בארה"ב צפויה להימשך המדיניות המוניטארית המרחיבה, ונכון להיום החוזים העתידיים על הריבית צופים סבירות של 100% להפחתת ריבית בשיעור של 0.5% בחודש הבא, לרמה של 2.5% בלבד".

בבנק הפועלים מאמינים כי "המסחר בדולר בשוק המט"ח הישראלי יושפע גם בתקופה הקרובה מהתפתחות המסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם. יחד עם זאת, הגורמים התומכים במגמת ההתחזקות של השקל עדיין תקפים, שכן המשקיעים הזרים צפויים להמשיך להשקיע בישראל, על רקע הציפיות כי הכלכלה המקומית תמשיך להפגין ביצועים טובים יחסית למדינות המפותחות. מנגד, בארה"ב מתחזקות החששות מהעמקת ההאטה בצמיחה הכלכלית".

פינוטק: התחזקות ההערכות להורדת הריבית בארה"ב חובטת בדולר

המכירות על הדולר התחדשו בעוצמה לאחר צילצולי ההשקמה של הימים האחרונים. אתמול התפרסמו נתוני סקר פילדלפיה לפעילות העסקית אשר צנח לרמה השלילית ביותר מזה 7 שנים. הסקר הצביע כי מספר החברות המדווחות על ירידה בפעילות עלה בצורה חדה ומעניק אינדיקציה מקדימה לסקר ISM החשוב בהמשך החודש. הנתון מחזק את ההערכות כי כלכלת ארה"ב צועדת לקראת מיתון.

הסקר החלש בא בהמשך לפירסום הפרוטוקולים של ה'פד' ביום רביעי האחרון, אשר אותתו כי הפדרל ריזרב נכון להמשיך ולהוריד את הריבית בכדי לנסות ולמנוע את החרפת ההאטה הכלכלית.

באשר לשוק המקומי, המגמה בזירה הבינלאומית באה לידי ביטוי גם אל מול השקל. המשקיעים נושאים עיניהם לעבר יום שני, בו יכריז בנק ישראל על הריבית. מרבית הכלכלנים מעריכים כי לחצי האינפלציה ימשיכו לתת את הטון וגישתו התקיפה של הנגיד סטנלי פישר כלפי רמת המחירים תביא להישארות הריבית ללא שינוי. נקודה זו מעניקה תמיכה למטבע הישראלי בעוד השוק מתמחר הורדות ריבית נוספות בארה"ב והתרחבות פער הריביות לטובת השקל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה