האנליסטים מחמיאים לטבע על ההשקות בסיכון: "הסיכונים אינם גדולים כבעבר"

האנליסטים קושרים את ההשקות בסיכון לביצועי מניית טבע, שעלתה ב-50% בשנה האחרונה, ומדגישים: "אף חברה עוד לא נפגעה מכך"
עדי בן ישראל |

בחודשים האחרונים היו משקיעי טבע עדים למספר לא קטן של השקות בסיכון מצד החברה, כלומר מצב שבו החברה משיקה גרסה גנרית לתרופה מסוימת בזמן שהחברה המייצרת את תרופת המקור מאשימה אותה בהפרת פטנט ומנהלת מהלכים משפטיים נגדה. כך, למשל, השיקה טבע 2 תרופות גדולות - הפרוטוניקס והלוטרל - בעלות הכנסות של מיליארדי דולרים בשנה.

האנליסטים בתעשיית התרופות הגנריות מעריכים כי למרות הסיכונים הכרוכים בהשקות בסיכון, טבע, כמו גם חברות גנריות אחרות, ימשיכו להשיק בסיכון גרסאות גנריות לתרופות שונות טרם תפוגת הפטנט שלהן, וזאת על מנת לגרוף רווחים. האנליסטים מציינים כי טבע והחברות הגנריות מוכנות לקחת סיכון משפטי בשל צמיחתן וגודלן, וכן בגלל שרק חברות מעטות נפגעו מנזקים משפטיים כאלה. יתרה מזאת, האנליסטים טוענים כי החברות נמצאות תחת לחץ לבצע השקות בסיכון, וזאת על רקע התחרות הגוברת בענף.

"חברות גנריות כיום גדלו פי 2 ואפילו פי 3 מאשר לפני 5 שנים. הן גם בעלות הון רב יותר, כך שהסיכונים הולכים וקטנים", מסביר האנליסט אליוט ווילבור מבית ההשקעות אופנהיימר. "הסיכונים היום אינם גדולים כבעבר". ווילבור סבור כי האגרסיביות שמפגינות החברות הגנריות מקטינות את אורך חיי הפטנטים של תרופות המקור אותן משווקות החברות האתיות.

החברות הגנריות נהנות גם מאקלים נוח בארה"ב, שכן מאבקים פוליטיים מדגישים את הצורך בתרופות גנריות זולות שיפחיתו את הוצאות הבריאות של הצרכן האמריקני.

האנליסט אנדרו פורמן מבית ההשקעות WR המברכט בוחן את ההשקה האחרונה של טבע בסיכון - הפרוטוניקס של חברת התרופות האמריקנית Wyeth. פורמן מצביע על העובדה שטבע היא חברה גדולה בעלת שווי שוק של כ-38 מיליארד דולר והכנסות שנתיות של כ-9 מיליארד דולר, ואומר כי "כשיש לך הרבה כסף בבנק, כשאתה גדול וחזק, אתה יכול להרשות לעצמך לקחת יותר סיכונים".

ווילבור מציין כי עד כה אין אף חברת תרופות גנרית שנפגעה קשות ממהלכים משפטיים הקשורים בהשקה בסיכון. "אף אחת עוד לא נפגעה מכך", אומר ווילבור, והולך צעד אחד קדימה באומרו שהמשקיעים עלולים אף להעניש חברות שלא יבצעו השקעות בסיכון. עושה רושם שבינתיים ווילבור אכן קורא היטב את השוק, שכן מתחילת 2007 שלחו המשקיעים את מניית טבע לעלייה של כ-50%, כאשר 16 מתוך 26 האנליסטים המסקרים את המניה ממליצים עליה "קנייה" או "תשואת יתר".

כל הכותרות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה