פטור ממס לנכה על דמי שכירות מדירות מגורים

B> רו"ח אמיר סוראייה

עו"ד לילך דניאל |

שאלה: נישום הוא נכה לצמיתות על פי סעיף 9(5) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 [להלן - "הפקודה"]. לנישום זה יש הכנסה מיגיעה אישית, שהיא כמחצית מתקרת הפטור ממס בשנת 2005 (תקרת הסך השנתי, הפטור ממס בשנת 2005, הוא 496,800 ש"ח). לנישום האמור יש הכנסה מהשכרת שתי דירות מגורים: מדירת מגורים אחת - הכנסתו היא: 4,500 ש"ח לחודש; מדירת מגורים שנייה - הכנסתו היא: 3,000 ש"ח לחודש. מכאן שהכנסות הנישום לחודש משתי דירות המגורים, יחדיו, הן: 7,500 ש"ח. תקרת הסך הפטור ממס בהקשרן של הכנסות, אשר מופקות משכר דירת מגורים, בשנת המס 2006, היא 3,830 ש"ח; מכאן עולה, כי ההפרש בין סך ההכנסות מהשכרת דירות המגורים לבין סך תקרת הפטור ממס עליהן הוא 3,670 ש"ח [מן החישוב: 3,670 = 3,830 - 7,500]. השאלה: כיצד לפתור, באורח כדאִי לטובת הנישום, את בעיית סך ההפרש האמור לעיל [3,670 ש"ח]: ● האם באופן זה ? לראות את סך ההפרש האמור כהכנסה מיגיעה אישית, להגיש דוח הוצאות והכנסות ופחת על שתי דירות המגורים, או רק על דירת מגורים אחת ועל דירת המגורים השנייה לבקש פטור ממס, ובכך - לנצל את יתרת הפטור ממס לנכה לפי סעיף 9(5)(א) לפקודה. ● האם באופן זה ? לבקש פטור ממס, אשר מושת על שכר דירה עד סך 3,830 ש"ח ועל היתרה בסך 3,670 ש"ח, שהוא סך ההפרש האמור, ולשלם מס בשיעור 10% [לפי החישוב: 367 = 10 x 3,670].

תשובה: -------- פטור ממס לנכה סעיף 9(5) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 [להלן - "הפקודה"] מעניק הטבת מס לנכה, ששיעור נכותו הוא 100% ולעיוור, כהגדרתו בסעיף הזה (להלן: "נכה"), כדלהלן: ● פטור ממס על הכנסות מיגיעה אישית, עד סך כ-500 אלפי ש"ח לשנה [סעיף 9(5)(א) לפקודה]; או, ● פטור ממס על הכנסות (לרבות הכנסות שאינן מיגיעה אישית), עד סך כ-60 אלפי ש"ח לשנה, אם הכנסות הנכה מיגיעה אישית בשנת המס נמוכות מהתקרה דלעיל [סעיף 9(5)(ב) לפקודה]. התנאים הנוספים להחלת הטבת המס; והפטור הנוסף ממס על הכנסות ריבית, שמקורן בפיצויים או בכספי ביטוח על נזקי גוף - מצויים בסעיפי הפקודה דלעיל. הכנסה פאסיבית מהשכרת נכס (להבדיל מהכנסות שכירות המגיעות לכדי עסק) אינה בגדר הכנסה מיגיעה אישית, בהתאם לסעיף 1 לפקודה (למעט דמי שכירות מהשכרת נכס, אשר במשך עשר שנים לפחות לפני תחילת השכרתו שימש בידי האדם להפקת הכנסה מיגיעה אישית, מעסק או ממשלח-יד). ראה, בהקשר זה, גם את "הילכת איצ'ר" (ע"א 631/79, משה איצ'ר נ' פקיד שומה ירושלים). מצוין בזה, כי מסלול המס, הנבחר מבין המסלולים (מסלול הפטור ממס, או המסלול ה"רגיל", או מסלול המס בשיעור 10%), אינו משפיע על סיווג ההכנסה, כהכנסה פאסיבית או כהכנסה מיגיעה אישית. לאור האמור לעיל (ובהנחה שדמי השכירות אינם בגדר הכנסות מעסק) - הכנסות מן השכירות אינן פטורות ממס בהתאם לסעיף 9(5) לפקודה; שהרי, הכנסות הנישום הנידון מיגיעה אישית גבוהות מתקרת הפטור ממס שבסעיף 9(5)(ב) לפקודה. בהערת אגב, מצוין בזה, כי באמצעות תכנון מס מוקדם ומבנה מיסוי אחר - ייתכן שאפשר להסב את הכנסות השכירות להכנסות מיגיעה אישית. אולם, נושא זה חורג מגדר התשובה הזו כאן, והוא מחייב ייעוץ פרטני. מיסוי הכנסות השכירות הואיל והכנסות השכירות, כאמור, אינן פטורות ממס לפי סעיף 9(5) לפקודה - הרי על הנישום לבחור את מסלול המס האופטימלי. לעקרונות מיסוי דמי שכירות כאמור - ראה תשובתי הקודמת בנושא: "מיסוי דמי שכירות הנובעים מדירת מגורים המשמשת למגורים". מצוין בזה, כי החישובים בפניית השואל אינם מדויקים. במקרה הנידון, תקרת הפטור ממס המותאמת היא זניחה; שהרי, אם סכום ההכנסה עולה על תקרת הפטור ממס (3,830 ש"ח בשנת 2006), מופחת סכום הפטור ממס בסך ההפרש שבין תקרת הפטור ממס לבין סכום ההכנסה. וכן, מודגש בזה, כי תקרת הפטור ממס המותאמת תיקבע על יסוד כלל הכנסות היחיד מהשכרת דירות למגורים בישראל. המשיב - ממשרד סוראיה ושות'; www.soraya.co.il.

המידע באדיבות שירות "כל מס" - אתר המיסים של חשבים - h.p.s. לקוחות "נטו פרו" ו "קדם" מוזמנים לשדרג את המוצרים שברשותם לשירות "כל-מס". צלצלו לטלפון: 03-5680883.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה