מטבעות בעולם: מס החברות בגרמניה עשוי לתמוך באירו
ביום חמישי האחרון אישרה הממשלה הגרמנית תוכנית לקיצוץ משמעותי בשיעור מס רווחי החברות במדינה. למעשה, המהלך יביא ליישור קו של שיעור המס הגרמני הגבוה לזה המקובל במדינות העשירות בגוש האירופי (בעיקר, אנגליה וצרפת).
ההתנהלות הפוליטית סביב ההחלטה הייתה ארוכה ומייגעת, אך לבסוף סוכם, כי שיעור המס על חברות יופחת ב-1 בינואר 2008 מ-38.7% לכדי 29%. חשוב לציין, כי הפחתת שיעור המס תלויה באישור של בית-המחוקקים אשר צפוי ככל הנראה לאשר הצעה זו באמצע 2007.
הרפורמה תפחית משמעותית את הכנסות המדינה ממסים בסך של כ- 5 מיליארד אירו (שהם כ-6.4 מיליארד דולר). בכדי לקזז את הפחתת המס, יורחבו היטלים על אגרות שונות. יחד עם זאת, גרמניה, שלפני שנים לא רבות, ביחד עם צרפת, פעלה למניעת הפחתת שיעור מס החברות, משנה כיוון, במיוחד לנוכח הגלובליזציה, האיום ממזרח אירופה ושיעורי המס הנמוכים שם. לדוגמא, בשנת 2003 אימצה סלובקיה שיעור מס אחיד של 19%, הן על חברות, על פרטיים (מס הכנסה) ועל מכירות (מע"מ). אוסטריה, הפחיתה בשנת 2004 את שיעור מס החברות מ- 34% ל- 25%.
אין ספק, כי ההנהגה הגרמנית רוצה מאוד לחזק את מעמדה של גרמניה בתקופה של תחרות קשה מאוד על רקע הגלובליזציה והרחבת האיחוד האירופי. יחד עם זאת, הפולמוס במדינה היה נרחב שהרי שיעור המע"מ צפוי לעלות בראשית 2007 ל- 19%, מ- 16%. כלומר, העמקת נטל המס על האזרחים ומתן הטבות לפירמות. מהלך לא פופולארי במיוחד. בכך שגרמניה מפחיתה את שיעור המס על חברות היא מתייצבת בשיעור הממוצע המקובל באירופה, ובמצב טוב לעומת המדינות התעשייתיות המובילות. נציין כי באנגליה נהוג מס חברות בשיעור של 30%, בצרפת 33% ובאיטליה 37%.
צעד זה הופך את גרמניה לאטרקטיבית גם לעומת הכלכלות המתחרות מעבר לים, כאשר שיעור המס במדינת ניו-יורק עומד על 39.9% ושיעור המס ביפן ניצב ב-40.9%.
בהנחה שכ-5 מיליארד אירו יישארו כרווחים לאחר מס בסקטור העסקי הגרמני, בכל שנה, אין ספק שלדבר תהיה השפעה הן על פוטנציאל הצמיחה החברות (יתפנה הון נוסף להשקעה במחקר ופיתוח) והן על ההון הזורם להשקעות ריאלית במדינה. מעבר לכך, גם היצוא הגרמני עשוי להתחזק. זאת לאור העובדה כי מידת האטרקטיביות של היצוא הגרמני תגדל. היצואניות הגרמניות יוכלו להפחית במידה מסוימת במחירי המוצרים, להפוך להיות אטרקטיביים יותר ולזכות בנתחי שוק חדשים, מבלי לפגוע בשורת הרווח הנקי.
כל אלו עשויים לשמור או אולי אף להביא להתחזקות נוספת של האירו כנגד המטבעות המרכזיים ובמיוחד כנגד הדולר האמריקאי.
הדולר ניצל עם הפעמון
שבוע המסחר האחרון התאפיין במגמות מעורבות בשוקי המט"ח בעולם. למעשה עד, פרסום דו"ח התעסוקה לחודש אוקטובר נמצא ה- USD בטריטוריה שלילית כנגד ה- EUR. דו"ח התעסוקה הביא לשינוי חד במגמות המסחר ואף להתחזקות שבועית קלה של ה- USD כנגד ה-EUR.
מבין האינדיקטורים שפורסמו בדו"ח התעסוקה נציין את: מספר המשרות במשק האמריקני שגדל ב-92 אלף - נמוך מהערכות השוק. יחד עם זאת, עדכון מעלה של מספרי אוגוסט וספטמבר הוסיף 139 אלף משרות. כלומר, לעומת הדו"ח הקודם נוספו למשק האמריקאי 231 אלף משרות. נתון נוסף היה נתון שיעור האבטלה, שירד ל-4.4%, הרמה הנמוכה ביותר מאז מאי 2001. הנתון השלישי היה השכר הממוצע לשעת עבודה בארה"ב, שעלה בחודש הנסקר ב-0.4%. ב-12 החודשים האחרונים עלה השכר ב-3.9%.
בשבוע הקרוב צפויות העלאות ריבית באוסטרליה (יום רביעי, לפנות בוקר) מ-6% ל-6.25%, ובאנגליה מ-4.75% ל-5%.
מהלכים אלו עלולים להביא לכדי לחץ על הדולר האמריקני לכיוון היחלשות שהרי הריבית הדולרית הופכת פחות אטרקטיבית. גורמים נוספים אשר עשויים להשפיע על מגמות המסחר הו נאומים של גורמים רשמיים רבים ב-Fed. ביניהם נציין את: מייקל מוסקו (נשיא שלוחת הפד משיקגו) שינאם ביום ב' ו- ד', סנדרה פיאנלטו (נשיאת שלוחת קליבלנד) וג'נט ילן (נשיאת שלוחת סן-פרנסיסקו) אשר ינאמו ביום ג' (בכנסים שונים).
*מאת: רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים הבינלאומיים - IBI בית-השקעות.