הרווחתם בדולר? מספר עצות כיצד לשמור על הרווח
תזוזות בשוק המטבעות הן עניין שבשיגרה. דולר עולה, דולר יורד. בימים שקטים וסוערים פחות רובנו לא ממש עוקבים אחר תזוזות אלו, נכון שבמדינה מוטת דולר כמו ישראל, רבות מהוצאותינו תלויות בשטר הירוק, אך בדרך כלל השינויים אינם קיצוניים שגוררים אותנו מעבר להצצה קצרה בשערו היציג של הדולר לכל היותר.
בחודשיים האחרונים הפגין השקל הישראלי עוצמה למול הדולר האמריקני, משיאו השנתי בחודש פברואר השנה איבד הדולר כ-48.7 אגורות לכל שקל. ירידה חדה זו תפסה גם את ה"איש הקטן", בודק כיצד הוא מושפע משינויי שערי המטבעות. כבר לא מדובר בחברות ענק, יבואנים, יצואניים או מנהלי השקעות. כל אחד מאיתנו - בין אם הוא רוכש או מוכר דירה, שוכר או משכיר דירה, רוכש רכב חדש, רוכש מוצרי יבוא, חושב פעמיים על העניין הזה. השינויי מורגש אצל כל אחד מאיתנו והוא יכול להתבטא באלפי או עשרות אלפי שקלים.
כמובן שלמטבע שני צדדים. ישנם מרווחים וישנם מפסידים. אך ישנו צד נוסף - המתנדנדים. מי הם המתנדנדים? כל אלו שביצעו עסקות בתקופה זו לפי השער הנוכחי, אך עתידים לבצע את התשלום בפועל בתקופה מאוחרת יותר. "מתנדנדים" אלה, במידה והם נמצאים בצד הרוכשים, סופרים עתה את השקלים העודפים שנערמו בעקבות ירידת הדולר, אך עשויים למצוא עצמם ללא רווחים אלו או רווחים מצומצמים יותר במידה ולא יגנו עליהם.
אז איך מגינים על הרווחים? ישנן כמה שיטות לקבע את הרווחים, כאשר שוקי הכספים מציעים שיטות אלו כמעין פוליסות ביטוח לרווחים. היום ומחר נסקור כאן ב-Bizportal את השיטות הללו - על כל ההבטים שיש לקחת בחשבון כאשר שמתמשים בהן:
השיטה הראשונה - השקעה באופציות דולריות.
זו השיטה הפשוטה והנפוצה. בבורסה התל אביבית נסחרות אופציות על המטבע הדולרי וניתנות לרכישה ומכירה על ידי כל גורם. אופציה מסוג CALL מתאימה לאלו הסבורים, כי הדולר צפוי להתחזק ומנגד, אופציית PUT הינה זו המשמשת את אלה שמעריכים כי הדולר צפוי להיחלש.
כל אופציה הינה ייצוג לצפי או הימור (יאמרו הציניים) לגבי סכום של 10,000 דולר. היא מספקת הגנה לתקופות של בין חודש-לשלושה חודשים. מחירי המימוש הינם קבועים, במרווחים של 5 אגורות לכל דולר. מחירים אלו נקבעים בהתאם לשערו של הדולר ונעים כיום בין 4-4.8 שקלים לתקופות שונות. "התכסות" (כלומר רכישה) באופציות כרוכה בתשלום המשתנה בהתאם לתקופה ולמחיר המימוש, ובנוסף היא גם כרוכה בתשלום עמלת רכישה לברוקר.
לשם ההדגמה: הגנה על 200,000 דולר על מחירו הנוכחי של הדולר (אופציה הנקראת - C 4250) באמצעות האופציות, תצריך רכישת 20 אופציות, שכל אחת מהן עולה 290 שקלים, בתוספת עמלת רכישה שנעה בין 4-13 שקלים לאופציה. כלומר, על מנת להגן על כ-847,600 שקלים, נצטרך לשלם פרמיה שתנוע בין 5880-6060 שקלים.
יתרונות השיטה: היא פשוטה מאוד. רוכש האופציה חשוף רק לתמורה הפרמיה ששילם ולא מעבר לכך. כל שצריך לעשות הוא, ליצור קשר עם יועץ ההשקעות ולבקש לרכוש את האופציות בבורסה.
יצויין, כי על מנת ליהנות מעמלות נמוכות ברף של 4-5 שקלים לאופציה, יש צורך בפתיחת חשבון אצל חבר בורסה, אך הדבר מצריך הפקדת מזומנים. במידה ומדובר באירוע חד פעמי, יש לשקול את כדאיות ההתרוצצות והסחבת. בנוסף, כדאי לומר, שאין צורך בהפקדת ביטחונות מעבר לסכום הרכישה.
חסרונות השיטה: האופציות פוקעות בזמנים קבועים (יום שלישי בשבוע האחרון של כל חודש). דבר העשוי ליצור מרווח זמנים בין ביצוע תשלום העסקה לבין יום הפקיעה. להבדיל מחוזים עתידיים, ביצוע קנייה/מכירה של אופציות מתבצע בשעות פעילות הבורסה בלבד. יציאה באמצע התקופה עשויה לגרור להפסדים במחירי האופציה בעקבות ירידת ערך והפסד פערי קניה/מכירה.
מאת: דרור איטח.