השבוע של מיי: כל מה שצריך לדעת על הסכם הברקזיט

ב-25 בנובמבר תתקיים ועידת האיחוד האירופי בה צפויים הצדדים לשבת ולהסכים על הנקודות הסופיות בהסכם. מיי תצליח לשפר עמדות מול אירופה?
נועם בראל | (2)

השבוע החולף היה סוער בכל מה שקשור לגזרת הברקזיט אבל גם לאחר הסערה, העליות והירידות בשווקים והתפטרותם של 7 משרי הקבינט של תרזה מיי, נדמה שלא הרבה השתנה ותהליך הברקזיט ממשיך במסלול הצפוי. הכלכלן והאסטרטג הראשי של בית ההשקעות פסגות, אורי גרינפלד, מנתח את המצב.

ב-25 בנובמבר תתקיים ועידת האיחוד האירופי בה צפויים הצדדים לשבת ולהסכים על הנקודות הסופיות בהסכם. מכיוון שהטיוטה הנוכחית חסרת סיכוי לעבור בפרלמנט הבריטי, זו תהיה כנראה ההזדמנות הכמעט אחרונה של מיי לשפר את העמדה של בריטניה מול האירופאים.

ההצבעה בפרלמנט הבריטי על ההסכם תיערך במהלך חודש דצמבר, כנראה לקראת סופו, כאשר במידה וההצבעה תהיה נגד ההסכם, לממשל יינתנו 21 ימים להציג לפרלמנט את התוכנית ליציאה מהאיחוד האירופי, וזאת כאשר ב-29 במרץ יכנס לתוקף הברקזיט.

במידה ויאושר הסכם, תחל תקופת ההסתגלות שבמהלכה הצדדים יחלו לממש את תנאי ההסכם. תקופת ההסתגלות תסתיים בדצמבר 2020 אבל ניתנת להארכה. בתרחיש אחר, אם ההסכם לא יאושר, בריטניה תמצא את עצמה מחוץ לאיחוד האירופי ללא הסכם לגבי תנאי הסחר וההגירה, ללא גבול בין צפון אירלנד לאירלנד וללא מענה לחברות הבינ"ל שיושבות בלונדון בדגש על הבנקים. זהו התרחיש ממנו השווקים צריכים לדאוג.

מכיוון שהעלות של יציאה מהאיחוד ללא הסכם היא גבוהה מדי הפרלמנט הבריטי יאלץ לבלוע את הצפרדע ולהעביר את ההסכם. עם זאת, בשל חוסר הרצון לוותר על הגאווה ומכיוון שהבריטים אוהבים את הדרמה שלהם עמוק בזמן הפציעות, סביר להניח שתרחיש זה יתממש קרוב מאוד לדד-ליין, כלומר לקראת סוף השנה או אפילו בתחילת 2019.

אז מה הם בעצם התרחישים האפשריים? 1. מיי מתפטרת והולכים לבחירות. בחירות בזק בבריטניה בעקבות התפטרות ראש הממשלה יהוו למעשה סוג של משאל עם חוזר לגבי הברקזיט שכן מפלגת הלייבור כבר הודיעה שתרצה לקיים אחד כזה.

2. הצבעת אי אמון מתקבלת, מיי מפוטרת והולכים לבחירות. בדיוק כמו האפשרות הקודמת רק שמיי גם מאבדת את מעט הכבוד שנותר לה.

3. מיי מציעה משאל עם נוסף. מדובר כמובן על תרחיש בו מיי למעשה מודיעה הלכה למעשה שתוצאות משאל העם הקודם לא מקובלות עליה, צעד שהוא לא דמוקרטי באופן ברור. בשל כך ההסתברות לכך נמוכה.

קיראו עוד ב"גלובל"

4. בריטניה עוזבת את האיחוד ללא הסכם. כאמור, בשל העלות הגבוהה (לשני הצדדים אבל בבירור יותר לבריטניה) של תרחיש כזה ההסתברות להתממשותו היא נמוכה מאוד להערכתנו. עם זאת, לא מדובר כמובן על הסתברות אפסית.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    דוד, סיבוני 19/11/2018 02:20
    הגב לתגובה זו
    מנהיגה מלידה
  • 1.
    ישראלי וותיק 18/11/2018 19:29
    הגב לתגובה זו
    הגיע הזמן שאנגליה תצא מהשטחים הכבושים בצפון אירלנד ותפנה את ההתנחלויות שלה בבלפסט, ותחזיר את כל האי האירי לאירלנד! די לכיבוש. צפון אירלנד אף פעם לא היתה שטח אינטגרלי מאנגליה, ואכן הגבול המלאכותי שם עם אירלנד שבאיחוד האירופי זועק לשמים. טוב לא ייצא מהשארות בריטית שם.