אחרי תבוסתה של הילרי: מצבו של סקטור התרופות - ואיפה כדאי כעת להשקיע?
המינויים של חבר הקונגרס הרפובליקאי ד"ר טום פרייס (מנתח אורתופדי בעבר) כשר הבריאות האמריקאי ושל סימה ורמה, מנכ"לית SVC.com כמנהלת סוכנויות המדיקר והמדיקייד אומרים שטראמפ, כפי שהבטיח, מביא צוות חלומי לניהול מערכת הבריאות האמריקאית כפי שנראה שהוא עושה בכול התחומים. המינוי של השניים האלו מבטיח ניהול מקצועי של תחום הבריאות להבדיל מניהול החלומות של האדמיניסטרציה הקודמת ותחום הבריאות ימשיך להניב למשקיעים בו.
הירידות שראינו בחודשים האחרונים במניות הרפואה הן תוצאה משולבת בין החשש להרחבת הרגולציה על החברות ומחירי התרופות שלובו בכותרות אימים, ברובן חסרות אחיזה במציאות, לבין החזרה לשפיות כלכלית ממחירי השיא שהתבססו על תקוות כותרתיות לאישורי תרופות-על. הירידה של מניות חברות הרפואה המובילות כמו LLY, AMGN, PFE, NVS, ROG.VX, GSK ועוד, השפיעה, עקב משקלן היחסי, גם על הסלים וקרנות התרופות הפופולריים.
לדעתנו נוצרת הזדמנות רכישה למשקיעים שחששו להיכנס להשקעות בתחום גם בגלל הכותרות ולא פחות בגלל רמות מחירים גבוהות. תחום הבריאות, בין אם מדובר במגזרי הפרמקולוגיה, הביו טכנולוגיה, הגנריקה, הציוד הרפואי, בתי חולים, בתי אבות והעברת אינפורמציה רפואית, ימשיך להוות השקעה מועדפת למשקיע הסולידי וההגיוני שמשקיע לטווח ארוך. למה אנחנו חושבים כך? בעיקר בגלל העובדות. הביקוש לתרופות הולך וגדל ובקצב מהיר מעלויות הפתוח-ייצור-שיווק שגם הן עולות במהירות. זה אגב נכון גם בתחום הגנרי שאמור היה להוזיל משמעותית את מחירי התרופות. הפער הזה בין הביקוש להיצע יימשך וימשיך להעלות מחירים ובמיוחד כאשר צד העלויות "תומך" בכך.
עלויות הפיתוח של תרופות, חדשות וגנריות הן שורש הבעיה ונדבר על כך בדוגמה שנביא בהמשך. לא מדובר רק בארה"ב שם הביקוש לתרופות מטורף, הביקוש בעולם כולו בעלייה חדה וימשיך לעלות בגלל המשך הצמיחה הכלכלית. גם מחירי תרופות שאינן מאושרות FDA בעלייה וכך גם הביקוש לרפואה האלטרנטיבית ולכול סוגי הטיפולים והתרופות שלה. במדינות כמו סין והודו, שם תעשיית התרופות צומחת מהר בהרבה מהמערב, קצב העלייה בביקוש מהיר בהרבה מקצב ההיצע.
- אחראי החיסונים ב-FDA התפטר - מודרנה נופלת ב-12%
- תוכנית הקיצוצים ב-FDA: חשש כבד בתעשיית התרופות הגלובלית
מחירי התרופות לא יירדו כי כול חברה עסקית למטרת רווח, כשהיא ניצבת מול מצב שבו הביקוש למוצריה עולה מהר מיכולת הייצור שלה, מעלה מחירים ובמצב כזה שבו גם עלות הייצור עולה במהירות המחירים אפילו ימשיכו לעלות בקצב מהיר מאשר בעבר כי שום חברה עסקית לא תסכים לירידה במרווחי הרווח שלה (בטח לא הציבוריות).
הפיתרון למחירי התרופות הוא לא של קלינטון ולא של אובמה אין שום ספק שאפשר להוריד את מחירי התרופות אבל לא בדרך שהציעה הגברת קלינטון ולא בצורה בה נוהלה תכנית האובמה-קר. אפשר לעשות זאת באמצעות עידוד (סבסוד) "צווארי בקבוק" בתעשייה כמו ההשקעות במו"פ, כמו עידוד ממשלתי בקידום האבחון והמניעה, סבסוד המו"פ והסרת מכשולים בשיווק (פתיחת השוק האמריקאי למשל לתרופות ממקסיקו שלא עברו FDA אבל עם אזהרה מפורשת, בסגנון הסיגריות, על כך). אפשר לעשות זאת גם באמצעות הקלה בתהליכי הרגולציה, אם כי בארה"ב זה יהיה מהלך קשה לבצוע ואפשר להוריד מחירים באמצעות רשתות השיווק הענקיות. בכול מקרה, הפתרון למחירים יגיע רק מכיוון הגדלת ההיצע והיצע, בעולם קפיטליסטי, לבטח בארה"ב, מגדילים באמצעות "עידוד" לתעשייה.
פיקוח על מחירי מוצרים שהביקוש להם בא מהציבור לא עובד בכלכלה חופשית. זה לא עבד עם המשקאות ולא יעבוד עם התרופות ושר הבריאות החדש, לפי ההיסטוריה שלו, מבין זאת היטב. רוב המשקיעים מודעים לכך וימשיכו להשקיע בתחום אבל צצות שאלות שמטרידות אותם הן לגבי רמת מחירי המניות, האם ירדו לרמות כלכליות? הן לגבי בחירת הסקטור ובטוח לגבי מניות ספציפיות.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ניקח לדוגמה את איליי-לילי (סימול: LLY) שנפלה, בשבוע שעבר, ב-10% ביום אחד והשלימה ירידה של כ-25% מאז יולי 2015. LLY, לצד ענקיות תרופות אחרות כמו PFE, AMGN, BMY ואחרות שהיסטורית כולן מהוות חלק חשוב בתיקי ההשקעה הסולידיים בארה"ב, התחילו להדרדר משיא כול הזמנים בקיץ שעבר לאחר שהחלו להתגלגל השמועות על התוכניות של הגברת קלינטון. אבל האמת היא שההערות של הגברת, לצד כמה מקרים נקודתיים של ניצול ביקוש גואה להעלאת מחירים מטורפת, עוררו את המשקיעים להבין שמחירי המניות באותם ימים היו מוגזמים. הנפילות התחזקו במהלך קיץ 2016 גם מהסיבה שנראה היה שקלינטון מובילה אבל בעיקר בשל כמה כישלונות פתוח וניסיונות קליניים מתוקשרים של חברות כמו BMY, PFE, ROC.VX, NVS ועוד.
במקרה של LLY הנפילה הגיעה לשיאה בשבוע האחרון כאשר תרופת האלצהיימר שלה, ה-Solanezumab, לא הצליחה להציע משמעות סטטיסטית להאטת/עצירת ההדרדרות הקוגניטיבית של חולים שסובלים מאלצהיימר מתון. ההתקדמות של התרופה הזו אגב, הייתה הגורם המוביל בעליית המניה לשיא כול הזמנים של 90 דולר בקיץ 2015, נראה היה לאנליסטים אז (ובעקבות התלהבותם גם למשקיעים) שאיליי לילי תהיה הראשונה להביא לעולם תרופה כנגד המחלה הנוראית הזו.
שוכחים את העובדות האנליסטים התעלמו מהעובדה שההיסטוריה מראה שניסיונות קליניים בתרופות כנגד המחלה הספציפית הזו מתחילות תמיד בתרועה רמה ונופלות עם ההתקדמות, עם הגידול במספר הנבדקים. כלומר, שורה ארוכה של חברות, מענקיות דוגמת לילי ועד לחברות חלום עברו בהצלחה את השלב הראשוני של בדיקות ה-FDA ונכשלו בשלבים המתקדמים שנערכו על מספר גדול בהרבה של נבדקים. מה שקורה בפועל בוול סטריט הוא שחברה שמצליחה בשלב ההתחלתי (שבו מספר הנבדקים נמוך) הופכת מיד ללהיט ומנייתה נוסקת בעקבות התחזיות החלומיות שמספק הקונצנזוס. אלא שככול שהבדיקות הקליניות מתקדמות ומספר הנבדקים עולה כך יורדת המשמעות הסטטיסטית וזה חוזר על עצמו בכול המקרים עד כה.
האנליסטים והמשקיעים האמינו שהמקרה של לילי, שבתחום הנוירולוגיה היא מהמובילות בעולם (זו החברה שהוציאה את הפרוזק וה-Zyprexa), יוכיח אחרת והיא תצליח להתגבר על הבעיה וזה לא קרה. זה אגב מה שהבהיל את משקיעי ביוג'ן (סימול:BIIB) שמקדמת את תרופת ה-Aducanumab שלה למטרה דומה ועורכת כרגע ניסויים על ציבור גדול של חולים. ארבעה מתוך חמישה האנליסטים שעדכנו תחזיות ל BIIB השבוע עברו להמלצת HOLD והורידו משמעותית את מחירי היעד.
אלא שנפילתה של LLY לרמת המחירים הנוכחית מתחילה לעורר כמה מהאנליסטים לבדיקה מעודכנת ו-2 מהם, מג'י פי מורגן ולירינג סוואן, עברו בשבוע שעבר להמלצת קניה. "בהסתכלות על רמות המחירים של כול המתחרות", כתב האנליסט מ ג'י פי, "ובהערכה של מצבה העסקי של לילי, ללא ה-Solanezumab היא ירדה למחיר מעניין".
לא ברור עדיין אם לילי תמשיך עם התרופה ואיזו השפעה תהיה לכול החלטה על ההוצאות מחד וחוסר ההכנסות הצפויות מאידך על התחזיות (בהצלחה התרופה הייתה אמורה להכניס מיליארדים רבים). יחד עם זאת ללילי תרופות רבות בצנרת, חלקן בעלות פוטנציאל כמו ה-Solanezumab ואפילו יותר ולילי עשויה גם לנצל את ים המזומנים שברשותה לרכישת חברה או שתיים (מה שלדעתי סביר יותר כרגע) ולכן חייבים האנליסטים לחזור ולהעריך.
מה שנכון ללילי נכון לתעשייה כולה. שיקול ההוצאות הופך, בשלב הנוכחי לקריטי. מדוע? לפי מרכז טאפט לפיתוח תרופות, המרכז הפרטי (ללא כוונת רווח) המוביל בארה"ב לחקר עלות התרופות, עלות הפתוח של תרופת מרשם מהתחלת המו"פ ועד לאישור FDA סופי, עולה לחברה, לפי נתוני 2014, 2.9 מיליארד דולר, עלייה של % 145 בעשר שנים. העלות הישירה היא 1.4 מיליארד ומה שקרוי "return that investors forego on that money during the 10-plus years a drug candidate spends in development" מתומחר ב-1.2 מיליארד ובנוסף ישנה ההוצאה הממוצעת של 312 מיליון דולרים על "הכנות לשיווק שלאחר האישור".
"ההוצאות הללו", קובע המחקר, "עלו למרות תהליך ההתייעלות המרשים שעברה התעשייה בעשור האחרון בעקבות ההתקדמות הטכנולוגית. מה שהביא לכך הן ההתייקרות במורכבות הניסויים הקליניים, ההתעסקות הגדלה במחלות כרוניות וניווניות ומספר הכישלונות הגדל בעקבות כך ועלויות הביטוח".
עלות הפתוח הכוללת של תרופה גנרית הוערכה ב-700 מיליון דולרים. זה היה המחקר הרציני האחרון שנערך ואפשר להניח שב-2016 העלות גבוהה הרבה יותר. בחודש האחרון לבדו נכשלו פייזר (סימול:PFE), רוש (סימול:ROG.VX), בריסטול מאייר (סימול:BMY) ונוברטיס (סימול:NVS) בשלבים שונים של פיתוח תרופות-על ואלו רק ענקיות, שורה ארוכה של חברות נשלחה ע"י ה FDA "לחזור לשולחן העבודה" ולהגיש מחדש את תוצאות הניסויים ועוד כהנה וכהנה.
אם בוחנים את LLY במחירה הנוכחי היא נסחרת במכפיל קונצנזוס של כ-19 וכ-17 ל2016-17, בהחלט סביר לחברה עם היסטוריה כשלה ובהשוואה למתחרות כמו PFE, GSK, SNY או MRK. יחד עם זאת, כול החברות הללו סובלות מירידה בהכנסות או צמיחה אנמית שזו התוצאה של ירידה בהצלחות השקה של תרופות-על מחד ומגידול משמעותי בהוצאות מאידך (הרווח התפעולי של LLY בשלוש השנים האחרונות ירד מ-5.9 מיליארד ב-2013 ל-2.8 מיליארד ב-2015). "תופעה" זו היא שדוחפת את כולן לרכישות (פראיות לעיתים). אם בעבר הרכישות נעשו בעבור תרופות-על פוטנציאליות או כניסה למגזר חדש היום הן מוטות הכנסות ולכן המעבר הגדל למגה רכישות (טבע אגב היא דוגמה מצוינת לכך).
שורה תחתונה - מה על המשקיע לעשות? המשקיע לפיכך בבעיה, מצד אחד תחום הבריאות ימשיך לצמוח ומפתה להשקעה אבל מן הצד השני השאלה היא במה להשקיע נקודתית? לשאלה זו, מאז החלה ההתמזגות בין הכלכלה החדשה לישנה, אין תשובה וכבר כתבנו על כך. בנוסף ולצד הקשיים בהערכת החברות המובילות גם "פינת החלומות" בתיק הסולידי הופכת בעייתית יותר ויותר וזאת בעקבות הזעזועים הענקיים בתחום שהפכו את פינת החלומות בתיק לפינת הקזינו.
רק השבוע ראינו 2 מקרים אופייניים. המקרה של PhaseRx (סימול: PZRX) שקבלה תרופת-יתום לתרופת הטיפול שהיא מתחילה לפתח מול מחלת כבד תורשתית אצל ילדים ומנייתה עלתה ב-140% תוך שניות מההודעה והמקרה של החברה האוסטרלית Genetic Technologies (סימול:GENE) שמתמחה באבחנה באמצעות מולקולה ושחתמה עם אוניברסיטת מלבורן על הסכם פתוח של מערכת בדיקה להערכת סיכונים לסרטן המעי הגס ומנייתה עלתה כתוצאה ביותר מ-100% על ההודעה. שתי ההודעות הן בנושא עתידי שסיכויי ההצלחה המסחרית שלו כרגע שווים קצת פחות מאפס. תופעות כאלו שרק הולכות ומתרבות מאותתות למשקיע הסולידי להתרחק.
אלו הסיבות שבמהלך השנים האחרונות עברנו להעדפה של סלים וקרנות הבריאות הכוללניים מהסוג של XLV האמריקאי או IXJ הגלובלי. נכון, ב"ימים טובים" הם עולים פחות מהמגזריים כמו BBH (סל ביוטק), IHE (סל פרמקולוגיה, IHI (סל ציוד רפואי), IHF (שירותי רפואה) ועוד אבל ב"ימים רעים" הם יורדים פחות וכמות הדיווידנד שזורמת לסל גבוהה יותר.
- 33.קמי 14/01/2017 17:53הגב לתגובה זולפני כמה שנים רכשתי מניות של חברת rexhan pharmecy שבנתיים אחד התרופות ש בפיתוח הגיע לשלב השני אבל מאז מחיר המניה יורדת אני לא מבין מה ההסבר לירידה תוכל לעזור לי בבקשה
- 32.ק. מ. 28/12/2016 17:34הגב לתגובה זוחבל ולא מקצועי !!!!!
- 31.יש גם את : בסקטור הביוטכנולוגיהPPH , IBB (ל"ת)ציצו 10/12/2016 19:14הגב לתגובה זו
- 30.ותיק 07/12/2016 16:39הגב לתגובה זולפעמים בהשקעות צריך לדעת להרפות-אנחנו נצמדים (ומתאהבים)במה שנדמה לנו שאנחנו מכירים הכי טוב: בראיון רחב ל'טיים' שפורסם היום כחלק מבחירת המגזין בו כ"איש השנה", אמר טראמפ כך: "אני הולך להוריד את מחירי התרופות", והוסיף - "אני לא אוהב את מה שקורה היום עם מחירי התרופות". טראמפ הסתפק בשני משפטים בלבד אבל המראיינים דאגו לציין כי מדבריו עולה שהאנליסטים כנראה טעו בכוונותיו של טראמפ בהקשר של הקפיצה במניות התרופות ביום שאחרי ניצחונו.
- שלמה גרינברג 07/12/2016 17:46הגב לתגובה זוראשית, במקום להעתיק מה שכתוב בביזפורטל הצעתי שתקרא בטיים מה שאמר טראמפ והאם המשפט, "אני הולך להוריד את מחירי התרופות" מחסל את תעשיית התרופות? אגב, אני האחרון בעולם שנצמד או מתאהב בחברות ואני חוזר על האזהרה שלא לעשות זאת מזה כ 30 שנה ועדיין, דעתי שמניות התרופות המובילות הופכות להשקעה מעניינת יותר בכול יום של ירידות
- ותיק 08/12/2016 09:00זה ענין של תמחור מחדש של הפארמה על כל אגפיה כתוצאה מהילרי התאוששות קלה כי חשבו שטראמפ חושב אחרת ואתמול היה ברור שגם טראמפ אינו חבר שלהם...יקחו חודשים רבים עד שהדברים/מחירים(יכולה להיות שם עוד מכה של 25% נוספים ולא אתפלא..את gild קניתי לראשונה לפני 4 שנים ב 24!!)יתבהרו ויתיצבו..עד אז לדעתי אין מה לחפש שם..אגב זה שאתה כותב שאסור להתאהב אני יודע אבל לפעמים נדמה לי שהסנדלר הולך יחף..
- 29.תיקון קטן שלמה: הסיכויים שווים קצת יותר מ 0 ... :-) (ל"ת)חשבון 07/12/2016 01:45הגב לתגובה זו
- הסיכויים למה בדיוק? (ל"ת)שלמה גרינברג 07/12/2016 08:29הגב לתגובה זו
- סיכוי מוגדר מתמטית בין 1 ל 0. אל תעלב (ל"ת)חשבון 21/12/2016 01:44
- 28.גיל 06/12/2016 09:04הגב לתגובה זושלמה אשמח אם תסביר קצת מהיכרותך מי פעיל כיום ואיפה עומדת אינטק פארמה ונוירדם.תודה
- שלמה גרינברג 06/12/2016 11:17הגב לתגובה זומאות חברות (מאות!! ) ברחבי העולם מנסות לפתח תרופות או תהליכי מניעה למחלות שנוצרות מ"קילקולים" במרכז העצבים (CNS ), מפייזר ועד NeuroDerm. אינטק ו NeuroDerm הן 2 חברות שמנסות גם הן אבל הן חברות קטנות שאינן מוכרות והדרך שלהן לשוק ארוכה ויקרה מאוד, "חברות חלום" ברמת ה clinical-stage. בנוסף אתה צריך לבדוק באילו ממחלות מרכז העצבים החברות מתמקדות ויש אין ספור מחלות מלבד האלצהיימר. שים השאלה בגוגל ותקבל מאות תשובות.
- 27.גיל 06/12/2016 08:17הגב לתגובה זוהאם הזדמנות או סכנה בעקבות תיאום המחירים על המשחה לפצעי לחץ
- שלמה גרינברג 06/12/2016 11:29הגב לתגובה זולגבי הסכנות אתה יכול להחליט לא פחות טוב ממני
- 26.השד יודע - דוד ש. 05/12/2016 11:31הגב לתגובה זוטבע נקטה בדרכו של מורה ורבה אלי הורביץ להמשיך באסטרטגיית הרכש עד קצה הגבול, כך שב-2015 טבע הגיע לשיא כאשר רכשה את חטיבת הגנריקה של אלרגן ב-40 מיליארד דולר, צעד שבשוק שמובל על ידי מחסור בהיצע תרופות היה אמור להוביל לריצה של טבע לפסגת חברות התרופות בעולם, אבל השוק לא חשב כך מחמת שהשוק חוב שהניהול בטבע כיום לא מספק על מנת לנהל רכישות ומיזוגים בסדרי גודל שכאלו, לאישור על חששות השוק באה עסקת השודדים ממקסיקו שיותר מההפסד בעסקה עצמה (2.3 מיליארד $) נחתמה החותמת שאיששה את חששות השוק "טבע אינה יכולה יותר להוביל דרך רכישות" משכך הצפי לטבע הוא מצומצם, וכך מנייתה התדרדרה לה לעברי פי פחת. זאת הבנתי בסיפור של המניה האם טבע תצליח להתאושש מכך ? האם יבוצע זעזוע בכל שדרת הניהול ? והאם בכלל יש כשל אמיתי בניהול או שזו תחושת שקר של השוק ?
- חיים 05/12/2016 13:01הגב לתגובה זושלא רק טבע, אלה גם פריגו ומיילן ירדו ב 50 אחוז מהשיא שהיו בו בשנת 2015. וגם תעודת סל כמו IBB ירדה ב 30 אחוז מהשיא ב 2015. כתבת פיסקה שלמה שמתעלמת לחלוטין מכך שמדובר בתקופה שבה מניות של רוב החברות בתחום קרסו. מה לא סיפרו על פריגו - איזו חברה איכותית וכו - ובפועל קרסה יותר מטבע.
- השד יודע - דוד ש. 05/12/2016 13:41לבין המתחרות הגדולות, כך שטבע הייתה צריכה להיות מתומחר גבוה יותר מענקיות הפארמה האנמיות. פריגו שיש לה פוטנציאל ענק נסחרה במכפילים מטורפים, ומשכך הירידה הייתה סבירה יחסית למכפילים שבה היא נסחרה.
- 25.השד יודע - דוד ש. 05/12/2016 11:15הגב לתגובה זובהתמודדות של אסטרטגיה ממשלתית לפיתוח יתר של תרופות אל מול אסטרטגיה של חברות התרופות ליהנות מביקוש גובר של מיעוט תרופות המוחזקות בידי חברות ענק ששולטות על שוק הפיתוח, בשוק קפיטליסטי מירב הסיכויים שחברות התרופות ינצחו, וכי איזה ממשל רצה להגביר הוצאות השקעה בפתוח כאשר את הפירות ייראו רק בממשלים שיבואו אחריו ? ומכיון שכך, המצב שנוצר הוא מיעוט בהיצע התרופות וגידול בביקוש. מכאן שחברות שיצליחו להשתלט על חברות טובות עם תרופות בצנרת, אמורים ליהנות משוק שמתפתח רק בכיוון אחד "גידול בביקוש", ולכך המסקנה המתבקשת היא שחברות גדולות יירצו להיות גדולות בכדי לקבל נתחי שוק גדולים יותר במחירים של אתמול ולא במחירים של הביקוש של מחר. על מי להמליץ זה אני משאיר לך שלמה
- שלמה גרינברג 05/12/2016 14:01הגב לתגובה זוהאחת שהממשל האמריקאי משקיע הון, מאז 1933, במו"פ רפואי והשנייה שהכתבה לא הייתה על טבע
- השד יודע - דוד ש. 05/12/2016 16:12הממשל האמרקאי משקיע זה נכון אבל בשיעור יחסי נמוך מהנצרך, וכמובן שהממשל האמריקאי לבדו לא יכול לכסות את הכשלים של אירופה ככלל ושאר מדינות העולם בפרט בתחום זה. טבע היוותה רק משל לחברה שעונה על המסקנה המתבקשת מהכתבה, אין כאן מלבד היקש מתבקש, כמובן שהיא עומדת על קצה הלשון בכל כתבה מעין זו. תודה רבה מאוד מאוד על כלל הכתבות ונסיון החיים שבהם.
- 24.אם זה 04/12/2016 12:42הגב לתגובה זומערכת הבריאות בארצות הברית בבעיה גדולה. לא תהיה מערכת פשוט מאד.
- האם אתה גם יכול לנמק מדוע? (ל"ת)שלמה גרינברג 04/12/2016 14:29הגב לתגובה זו
- 23.שלומי 03/12/2016 22:14הגב לתגובה זוhttp://www.bizportal.co.il/wallstreet/news/article/455031 FNMA FMCC
- ראה תשובתי ל 3 (ל"ת)שלמה גרינברג 05/12/2016 09:03הגב לתגובה זו
- 22.. 03/12/2016 20:08הגב לתגובה זומעניין!!
- 21.שירזי 03/12/2016 19:23הגב לתגובה זונראה כי הירידות של המניה עשו אותה מעניינת שוב ? תודה שלמה
- 20.מה נסגר עם ביוליין רק יורדת (ל"ת)אסי 03/12/2016 18:27הגב לתגובה זו
- 19.מומחה לקנוניות 03/12/2016 16:46הגב לתגובה זוהשיטה המדעית בנויה על הנחה,ניסוי,תוצאות,מסקנות. צריך להיות ניסוי,תוצאות,מסקנות,ניסוי יותר ספציפי,תוצאות מסקנות וכן הלאה. השיטה הנוכחית יוצרת מחקר מאוד ארוך כי הסיכוי להיות צודק בהנחה הוא נמוך מאוד.
- 18.גקי 03/12/2016 14:32הגב לתגובה זולונג בעיקר מניות בתוך ארהב שורט בעיקר מניות שהמכירות הן מחוץ לארהב ויקרות.מה דעתך על ת.סל זו ??תודה רבה
- שלמה גרינברג 04/12/2016 12:04הגב לתגובה זוההגדרה שנתת אינה נכונה. מדובר בסל (אגב קטן מאוד) שמשתמש בשיטת חשבונאות שמכונה Forensic accounting ושקובעת ערכים. הקרן "מטפלת" אך ורק ב 500 החברות הגדולות (מבחינת שווי שוק) של ארה"ב. הם מבצעים את בדיקת החשבונאות הזו על כ"א מהחברות וקובעים לכול מניה ציון. לאחר מכן קונים המניות בעלות הציונים הגבוהים ומוכרים שורט את בעלות הציונים הנמוכים, אין קשר ליצואניות או לא.. יש הרבה קרנות כאלו, כדאי שתלמד הנושא היטב לפני שתשקיע
- אוקיי תודה רבה (ל"ת)גקי 04/12/2016 14:39
- 17.nir 03/12/2016 11:25הגב לתגובה זונמצאת במגזר אביזרים רפואיים לעמוד השדרה
- שלמה גרינברג 04/12/2016 12:10הגב לתגובה זומה פירוש "חברה טובה? חברה מעניינת שאכן עוסקת בהפרעות שלד ושרירים
- nir 04/12/2016 13:47יש חברות רפואיות שיכולות להתעניין בחברה כזו?
- 16.טיאו 03/12/2016 10:46הגב לתגובה זושלמה שלום ותודה על הכתבה.ברשותך, חוזר עם שאלה למאמר של שבוע שעבר לגבי מים... ויאוליה ממשיכה לרדת חזק השבוע בניגוד לרוב הסקטור.למשל ביומיים האחרונים -4% מול עליות קלות במניות דומות. ויאוליה עם מכפילים מעניינים יותר ודיבידנד גבוה יותר.. מדוע הניגוד ? תודה
- אין לי מה להוסיף (ל"ת)שלמה גרינברג 04/12/2016 12:12הגב לתגובה זו
- 15.סגול 03/12/2016 10:34הגב לתגובה זומה דעתך על טבע שלמה ?יש שינוי או שעדיין מדובר בחברה מעולה ומעניינת כפי שהייתה לפני שנה וחצי?המחיר מעניין, השאלה אם יש סיבה אמיתית למחיר או שהגזימו עם הכותרות לגבייה? תודה רבה
- אני בודק ואם אגיע למסקנות אכתוב (ל"ת)שלמה גרינברג 04/12/2016 12:12הגב לתגובה זו
- המומחה 03/12/2016 21:54הגב לתגובה זותחזיק ותהנה מהדיבידנד
- 14.משקיע עצמאי 03/12/2016 08:35הגב לתגובה זושלום שלמה, אני קורא את כתבותיך בשקט במשך שנים ואף פועל לפי הגישה בהצלחה כבר כמה שנים. לאחרונה נחשפתי לכל החומרים וגישת ההשקעות הכללית של טום סוסנוף האיש במשימה לשנות את דרך ההשקעות של משקעים עצמאים לדעתי מאוד מרתק ואף ריווחי לי מאוד במספר החודשים שאני פועל בדרך זו. Tastytrade.com
- שלמה גרינברג 04/12/2016 12:23הגב לתגובה זומכיר היטב את ססנוף עוד מימיו בדרקסל. אם זה מצליח לך אז למה לא?
- 13.RPF 02/12/2016 20:10הגב לתגובה זושלום שלמה, HRL, האם תוכל להעיר ולהאיר אודותיה? נראית כמו השקעה מעניינת. תודה על הכתבות המחכימות, אני למד כל שבוע וקורא בשקיקה.
- שלמה גרינברג 03/12/2016 09:22הגב לתגובה זואין לי הערות מיוחדות, חברה בתחום ייצור ושיווק מזון לרשתות וחנויות. תחום עם תחרות קשה מול טייסון פודס (TSN ) וקונגרה ברנדס.(CAG ) העלתה לאחרונה הדיווידנד
- igal-igor 02/12/2016 22:35הגב לתגובה זוחברה טובה מאוד אך עיקרה 25.65$ זה המחיר כניסה שלי. 30% מעכשיו זה המחיר האמיתי של החברה, מתחת לזה זו תהיה כמובן כבר מציאה
- 12.אפי 02/12/2016 16:24הגב לתגובה זומדוע לדעתך עם בחירתו של טראמפ ראינו מצד אחד התאוששות קלה של מגזר הפארמה (חברות כמו סלג'ן ואמג'ן)ומאידך נפילה חדה במגזר הציוד הרפואי (חברות כמו EW , MD ) תודה וערב טוב ,
- igal-igor 02/12/2016 23:04הגב לתגובה זוממה שבדקתי בארה''ב, נפילה של חברות של ציוד רפואי קשרה להבטחה של טראמפ לבטל או לצמצם את התוכנית של אובמהקר. פחות בתי חולים חדשים, פחות שרותים בחינם = פחות הזמנות וביטול חלק מההזמנות הקיימות = פחות מכירות = צפי לרווח נמוך יותר שהוערך בהתחלה לפני תוצאות בחירות = ירידות במניות של הסקטור והתאמה לרווחים צפויים.
- שלמה גרינברג 02/12/2016 17:57הגב לתגובה זוחברה של שירותים לרופאיםן. לגבי EW האם השאלה היותר נכונה, מדוע עלתה EW ל 121 דולר לפני כחודשיים?
- igal-igor 02/12/2016 22:56שתי סיבות לעליות וירידות 1. רכישה של ABT את STJ והורדת שחקן מהשוק הקרדיו-וואסקולארי. 2. הייתה שמועה שיש חברה שרוצה לרכוש את EW וגם-EW רכשה חברת ציוד ישראלית שהאנליסטים בהתחלה חשבו שבחברה ישראלית יש משהו מהפחני. 3. EW - חברה מדהימה עם טכנולוגיה הכי טובה בתחומה כלי דם. חזרה קצת בחזרה לקרקע כמו שצריך היה להיות אך עדיין עיקרה, חברה כזאת עם צמיחה כזאת קשה לראות במכפיל פחות מ-20/25
- 11.אבי 02/12/2016 08:31הגב לתגובה זוהפארמה בהיבט הרחב, הוגדרה ע"י רבים וטובים כהשקעה דפנסיבית. הירידה בסלים, שהוסברה בין השאר במדיניות של קלינטון הייתה בשיעור גבוה מ 25%. דפנסיבי? עם היוודע תוצאות הבחירות היה תיקון מסוים ומאז ה BBH לדוגמא ירד בכ 10%, וה VHT בכ 6%. אין לי ויכוח איתך באשר לרציונל הנוגע לסקטור הפארמה, הבעיה היא שהשוק מתנהג אחרת.
- שלמה גרינברג 02/12/2016 16:55הגב לתגובה זוXLV, כסל המייצג, ירד מאז קיץ 2015 ב % 11-12, "השוק מתנהג אחרת?" אחרת ממה? לאורך חיי הסל, כמו לאורך חיי כול מניות הבריאות, יש תיקונים והנוכחי אחד מהם. כמובן שמחפשים כותרות ואז מאשימים את קלינטון, עכשיו את טראמפ ומחר את מוישה. מניות הבריאות המובילות עלו לרמות בלתי סבירות והן מתקנות למה צריך להתבלבל?
- אבי 02/12/2016 18:16כי אין קורלציה בין הרציונל לעובדות. אתה כותב שמניות הבריאות המובילות עלו לרמות לא סבירות. האמנם? לפי מה קבעת זאת? מכפיל רווח? תשואה על ההון? הצדק כמובן איתך (בדיעבד), אבל אני סבור שלא מדובר בתיקון אלא מעבר לזה. מחירי התרופות הגנריות ירדו בארה"ב בין 8-15 אחוז. התחרות גוברת, צצות לפתע (?) פרשיות של תיאום מחירים, תשלומי שוחד וכד'. לא ניתן כמובן לתזמן את השוק (אגב, רק היום אמר מנכ"ל אלרגן שטראמפ לא טוב לתעשיית הפארמה), אבל אני סבור שהתיקון לא הסתיים.
- קורא 02/12/2016 14:22הגב לתגובה זוהמצב בשוק הפארמה גרוע והצפי הוא שיהיה יותר גרוע שכן טראפ לא מטווה מדיניות אחרת.הסקטור חבוט ומוכה. הכתבה הזאת לא נראת לי רצינית בהקשר הספציפי הזה. הכתבה היא כתבה, ההערכות הן הערכות אבל העובדות הן אלה שקובעות והעובדות לאורך הרבה הרבה חודשים הן בכיוון ברור אחד.עם סל או בלעדיו.
- 10.טווח ארוך 01/12/2016 23:30הגב לתגובה זושלומה האם לדעתך vrx יכולה לשרוד אם לא תמכור חברות שבבעלותה? והאם אתה חיובי עלייה? תודה
- 9.יוסי1 01/12/2016 22:24הגב לתגובה זולהחזיק ישירות בטבע ממולץ?
- שלמה לא יענה על כזאת שאלה. לעולם! (ל"ת)מוטי 03/12/2016 19:18הגב לתגובה זו
- 8.אני רואה שקוולקום ונבידאה יורדות חזק, משבר בשבבים? (ל"ת)יוסי 01/12/2016 20:23הגב לתגובה זו
- 7.אלכס 01/12/2016 19:55הגב לתגובה זושלמה מה אתה חושב על סלים: IBB HACK , האם זו נקודת זמן טובה להיכנס. ירדו חזק בשבוע האחרון. תודה
- 6.ג ו זוננה 01/12/2016 16:16הגב לתגובה זושלמה אתה מכיר את חברת ANIKA (ANIK)? אם כן מה דעתך עליה?
- שלמה גרינברג 01/12/2016 18:21הגב לתגובה זואני עוקב אחריה שנים, מתעסקת בתרופות כאבים בעיקר אורתופדיים, בעבר חשבתי שזימר (ZBH ) תרכוש אותה. אין לי דעה ברורה
- 5.Rsi-69.1 01/12/2016 13:40הגב לתגובה זובא פוטניצאל להרוויח כסף היא פייזר כל השאר זה הפסד של זמן כסף וכאב לב ראו הוזהרתם !
- 4.Gild גם ירדה לרמה כלכלית מעניינת (ל"ת)עמי 01/12/2016 12:34הגב לתגובה זו
- raz 01/12/2016 16:35הגב לתגובה זו.
- עמי 03/12/2016 10:31בדקת את צינור המוצרים העתידי שלה ?לא מעניינת ? אותך אולי.אותי היא סופר מעניינת.
- 3.יואב 01/12/2016 11:19הגב לתגובה זושלום שלמה, תודה על הכתבות מאירות העיניים. מה דעתך על מה שקורה ב FNMA לאחרונה? למכור או להמשיך להחזיק?
- שלמה גרינברג 01/12/2016 14:46הגב לתגובה זווכעת משמונה מנוחין לשר האותר תקרא את דעתו: https://finance.yahoo.com/news/fannie-freddie-government-ownership-mnuchin-154252213.html אם למכור או להמשיך להחזיק זו החלטה שלך ושל היועץ שלך.
- 2.גיורא 01/12/2016 09:26הגב לתגובה זומה ההשלכות הצפויות על סלים כמו xlv?
- מדוע שלא תקרא את המאמר? (ל"ת)שלמה גרינברג 01/12/2016 14:46הגב לתגובה זו
- 1.עוז 01/12/2016 09:24הגב לתגובה זוועובר תיקון במחירי המניות,השאלה מתי שאר הסקטורים בוולסטריט יפלו ויתקנו כי השוק במחירים מטורפים ,כבר אין את הסיבה הרווחת שהריביות אפסיות ואין אלטרנטיבה