ממתינים לדראגי: הרחבה כמותית באירופה? לא בטוח שזה יעזור

הפגישה של ראשי הבנק המרכזי האירופה מתקרבת בצעדי ענק והספקולציות בשוק המניות האירופי ממשיכות
מתן בן ברוך | (5)

מאז פתיחת השנה שוקי המניות באירופה נסחרים במגמה שלילית כאשר אנליסטים מנתחים לסירוגין את הסבירות להרחבה כמותית באירופה, חלקם אפילו תוהים אם תוכנית כזו במדיה ותצא לפועל גם תעבוד.

ההחלטה בנוגע להקלה כמותית בגוש האירו בדומה למה שנעשה בשנים האחרונות על ידי הפדרל רזרב בארה"ב עשויה להתקבל כבר ב-22 בינואר. אז יתכנסו ראשי ה-ECB, הבנק המרכזי האירופי. מטרת התוכנית בשורה התחתונה היא להגדיל את כמות הכסף על ידי רכישת אג"ח ממשלתיות מבנקים מסחריים ומוסדות פיננסים וזאת במטרה לקדם את שוק ההלוואות וההשקעות בכלכלה הריאלית.

איפה הבעיה?

לכאורה, אם נתעלם לרגע מההצלחה (נכון לעכשו) של מדיניות הכסף הזול של הפדרל ריזרב, ברמת התיאוריה לא צריכות להיות בעיות ואכן יש סבירות לא קטנה שתוכנית כזו צפויה לחלץ את אירופה מהמשבר בו היא מצויה. יחד עם זאת, סטיבן מייג'ור, ראש מחלקת אג"ח ב-HSBC אומר כי לבנקים יהיה תמריץ קטן מאוד למכור נכסים לבנק המרכזי של אירופה בגלל שיעור הריבית השלילי על פקדונות בגוש האירו כיום.

מדיניות הריבית הבלתי שגרתית הזו הוצגה לראשונה ביוני 2014 וזאת בכדי לעודד ולתמרץ את הבנקים להלוות כסף לעסקים ולצרכנים. מייג'ור מצידו מאמין כי מדיניות כזו של ריבית שלילית שכיום עומדת על מינוס 0.2%, יחד הרחבה כמותית "מוציאה את כל העוקץ" לדבריו "לבנקים אין תמריץ לשחק במשחק הזה של מכירת אג"ח ל-ECB כאשר הריבית היא שלילית" ומוסיף "למה לבנקים למכור אג"ח, נכס חסר סיכון בכדי לקבל ריבית שלילית?."

האם ה-ECB כבר חשב על פתרון?

בשוק מעריכים כי אחת הדרכים של ה-ECB להתגבר על הבעיה הזו היא פשוט לשלם יותר. הבנק המרכזי יקנה את האג"ח בפרמיה כדי לפצות את הבנקים על שיעור ההפקדה השלילי.

חששות נוספים?

לאורך התקופה האחרונה, המתנגדת העיקרית לתוכנית הקלה כמותית הייתה לא אחרת מגרמניה, למרות שנראה שעמדתה של האחרונה התגמשה לאחרונה נראה כי הכלכלה הגדולה ביבשת עדיין לא ממהרת עם תוכנית מהסוג הזה. אופציה נוספת שעלולה לקרות בסופו של דבר היא הקלה כמותית "מתונה" יותר בה ה-ECB ירכוש אג"ח בעלות דירוג חוב גבוה (A), זאת על מנת להגביל את הסיכון של הבנק המרכזי האירופי.

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    הקלה היא כמו אינפוזיה לחולה.הוא יחיה אךחייו "על הפנים" (ל"ת)
    רן 07/01/2015 10:39
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    ראב 06/01/2015 17:58
    הגב לתגובה זו
    אם הקלה כמותית היתה עוזרת אז מדוע זה לא עזר ליפנים 21 שנים של הקלה והזרמת כספים לשוק כידוע יפן היא בעלת החוב הגדול ביותר בין המדינות התעשיתיות ואם מדוע הנגיד האירופי אינו עושה ביון הקלה כזו זו דרך להרויח זמן בלבד
  • 3.
    דוד מ , 06/01/2015 17:52
    הגב לתגובה זו
    לא ראיתי כתבה חיובית אחת וזה מזכיר לי כתב אחר שלכם בשם עוז מוכתר ולדעתי זה אתו כתב , קצת כבוד , הכל בכתבות הללו שקוף ומגמתי
  • 2.
    רמי 06/01/2015 17:28
    הגב לתגובה זו
    עוד מאמר של מי זה מתן ברוך אחד האשפות מין הרבים פה שמסקרים את שוק ההון במטרה להפיל אותכם
  • 1.
    דוד 06/01/2015 17:13
    הגב לתגובה זו
    פתרון למשבר הנוכחי. נדמה שלא אני קורא לעיתים דעתם של גדולים ואמיתיים בכלכלה העולמית שמספיק הגונים לומר שלא אף לאחד מהם יש פתרון פלא. אי הבהירות כנראה ימשך לאורך זמן.