מאחורי הראלי אמש בוול סטריט - 2 כלכלנים מסבירים, זה יימשך?

בשיחה עם Bizportal מתייחסים אורי גרינפלד מפסגות ואלכס ז'בז'ינסקי ממיטב-דש לפרוטוקולים שהקפיצו אתמול את וול סטריט

יום המסחר בוול סטריט נסגר אתמול בעליות חדות כאשר הנאסד"ק עולה לא פחות מ-1.7%. הסיבה לראתי הייתה אחד ויחידה - הפרוטוקולים של הפד' שפורסמו ב-21:00 שעון ישראל ונתנו דחיפה חזקה מאוד למדדי המניות. מהפרוטוקולים עולה כי הפד' ממש לא ממהר להעלות את הריבית, גם אם שיעור האבטלה יירד מתחת ל-6.5%.

אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי מיטב דש: "השוק פשוט ראה בחומרה גדולה מדי את הדברים שאמרה ג'נט ילן במסיבת העיתונאים לאחר הודעת הריבית. באותה הודעה התקבל הרושם שהעלאת הריבית תוקדם לעומת ההודעה הקודמת לפני שלושה חודשים. כולם נתפסו למשפט שהריבית תעלה "חצי שנה לאחר הפסקת תוכנית הרכישות" וזה גרם לשוק לחשוב שהריבית תתחיל לעלות מוקדם מהצפוי."

"הפרוטוקולים אתמול שפכו קצת מים קרים על הדברים האלה. ניתן היה ללמוד שה'פד' לא רוצה לשדר לשוק את המסר הזה ושלא אמור להיות שינוי בתוכניות. ייתכן שזה נבע מחוסר ניסיון של ילן במסיבות עיתונאים. הפרוטוקול הכניס דברים לפרופורציה והתגובה של השוק לפרוטוקול הייתה מוצדקת." עוד אמר ז'בז'ינסקי כי "זה נראה טוב יותר ממה שהיה ניתן לחשוב, אבל שיעור האבטלה לא ירד וזה נותן לבנק המרכזי את הסיבה לא לשנות את התוכנית. נכון שהתווספו משרות לשוק האמריקאי, אבל השיפור בכלכלה גרם גם למיואשים שהפסיקו לחפש עבודה לחזור ולחפש. השיפור בא לידי ביטוי בנתונים על עלייה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה, אבל מה שחשוב הוא שכל עוד שיעור האבטלה לא יורד, ואין לחצים אינפלציוניים, אין לחץ להעלות את הריבית."

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות: "לאחר שצמצום ההרחבה הכמותית הפך לעובדה מוגמרת מבחינת השווקים, שתי השאלות החשובות ביותר כיום הן מתי תתחיל הריבית בארה"ב לעלות וכמה מהר היא תעלה? אם לפני שלושה שבועות ילן הלחיצה את המשקיעים כשאמרה כי הריבית תועלה כנראה באמצע 2015 הרי שפרוטוקול ההחלטה של הפד הרגיע את השווקים והראה כי אמירה זו לא עמדה מלכתחילה בקנה אחד עם הדעה הרווחת בפד."

לדבריו של גרינפלד, "לפי הפרוטוקול חברי הוועדה המוניטארית עדיין מודאגים מהרפיון בשוק העבודה ומהאינפלציה הנמוכה ולכן לא סביר כי הריבית תועלה זמן קצר לאחר סיום ההרחבה הכמותית. מעבר לכך, הפרוטוקול מדגיש כי גם לאחר שיתחיל להעלות ריבית, קצב הצמצום המוניטארי יהיה איטי במיוחד גם לאחר שפער התוצר ייסגר לחלוטין והאינפלציה תחזור למרכז היעד. במילים אחרות, הריבית תוותר אפסית עוד זמן ארוך וגם כשתעלה היא תשאר נמוכה באופן יחסי. בהתאם, שוקי המניות ימשיכו כמובן ליהנות משיפור בכלכלה העולמית ומריבית נמוכה אשר יתמכו בהמשך עליית המחירים."

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    הריבית לא תעלה לפני שנת 2015 די להפחיד את השוק!!!!!!!!! (ל"ת)
    ארייה 10/04/2014 14:09
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    הפד גרם לסגירת שורטים אגרסיבית (ל"ת)
    אבי 10/04/2014 11:48
    הגב לתגובה זו