מדד הלחץ: הקוספי הדרום קוריאני נחתך 3.9% בשבוע, "הסיכון הגיאופוליטי גובר"
השווקים הגלובליים לא התרגשו יותר מדי מהמתיחות באי הקוריאני ומהכרזות המלחמה של צפון קוריאה על ארה"ב. ניכר כי המדדים המובילים בעולם סגרו את שבוע המסחר במגמה מעורבת עם נטייה לירידות שערים, אך זאת יותר בצל נתוני מאקרו שליליים שפורסמו ופחות בגין התבטאויותיו של הדיקטטור קים ג'ונג און. כך, מדד ה-S&P500 חתם את השבוע בירידה של 1%, מדד הדאקס ירד 3.2% ומדד הניקיי דווקא הוסיף 3.5% לערכו בשבוע החולף.
אולם, נראה כי מדד מניות מוביל אחד הושפע יותר מכל מהכרזות המלחמה של צפון קוריאה. מדד הקוספי הדרום-קוריאני צלל ביום שישי האחרון ב-1.6% לרמת שפל של שבעה חודשים, זאת בצל המתיחות עם השכנה מצפון ולנוכח החשש כי משקיעים זרים ייצאו מהשקעות במדינה. נראה כי המשקיעים במדינה לא לקחו את הכרזות המלחמה מצד השכנה הצפונית כמובנות מאליהם.
"הסיכונים הגיאופוליטיים התעצמו בצורה משמעותית השבוע, ומביאים לטריגר של מכירת מניות בדרום קוריאה, זאת לנוכח המצב הלא ברור וחוסר הוודאות בעניין כוונות המנהיג הקומוניסטי הצעיר", כך אומר לבלומברג האן צ'אנג סו, מנהל כספים ב'סמסונג נכסים וניהול" שבדרום קוריאה, "יש משקיעים שחשבו שמניות יפניות הן חלופה טובה יותר להשקעה לאור מדיניות המט"ח בה נוקט הממשל היפני בראשות שינזו אבה".
כזכור, ההסלמה החלה לאחר שצבא ארה"ב, בשיתוף עם צבא דרום קוריאה, ביצעו תמרונים צבאיים באיזור הגבול הצפון קוראיני. צפון קוריאה, באמצעות סוכנות הידיעות הרשמית שם, הגיבה בחריפות וצוין כי הצבא במדינה קיבל "אור ירוק" לפתוח במתקפה גרעינית כנגד ארה"ב.
ביום שישי חימם ג'ונג און את הגיזרה עוד יותר, לאחר שהממשל בראשותו המליץ לבריטניה ולרוסיה לפנות את השגרירים משטחה, וכן סגרה את איזור התעשייה המשותף לשתי המדינות בפארק "קאסונג". נציין כי סגירת פארק התעשייה המשותף מעוררת תמיהה לאור הזרמת ההון הזר שחיוני מאוד לכלכלת צפון קוריאה הנחשלת.
ארה"ב, מצידה, מנסה להפיג את המתיחות ודחתה ניסוי בטיל בליסטי לטווח ארוך שתוכנן ליום שישי. מדינות המערב ממתינות בדריכות ל-15 באפריל, יום חג בצפון קוריאה המציין 101 שנים להולדת מייסד האומה קים איל סונג, והחשש הוא כי פיונגיאנג תנצל את החג לביצוע ניסוי בטיל לטווח בינוני.
בתגובה לאיומים, דרום קוריאה תטמיע מערכת ניטור הפועלת 24 שעות ביממה למעקב אחר השפעת המתיחות על השווקים הפיננסיים, וזו צפויה להגיב בחוזקה ובמהירות כדי לייצב את המדדים המובילים, זאת היה והמתיחות עם צפון קוריאה תוביל למלחמה. סגן שר האוצר הדרום קוריאני צ'ו קינג הו אמר בישיבת חירום עם רגולטורים פיננסיים במדינה כי "ההשפעה של האיומים מפיונגיאנג הייתה עד כה מוגבלת בהיקפה".
"הסיכון הגיאופוליטי עלול להכביד על שוק המניות הדרום קוריאני לתקופה ארוכה", אמר לבלומברג סו די איל, אנליסט ב'דייהו' שבדרום קוריאה, "משקיעים נדרשים לשים לב לתנועת הין היות ומכירת דולרים מצד יצואנים יובילו להתחזקות מגמת הירידות".