נערכים ליום אסון: בגין - "הערכות לאירוע שקורה פעם ב-20 אלף שנה לא מעניינת ולא הגיונית"
ועדת ביקורת המדינה דנה היום בנושא עמידות מבנים ותשתיות ברעידות אדמה, זאת בעקבות דו"ח מיוחד של מבקר המדינה בעניין אשר מותח ביקורת חריפה על אוזלת ידן של רשויות המדינה בהיערכות המשק לרעידת אדמה קשה שתגרום לאסון לאומי.
"עשור עבר מפרסום דו"ח מבקר המדינה בנושא הערכות המדינה לרעידות אדמה לא חל שיפור בנושא, לא הוסדר תקצוב ההערכות. המבקר קבע כי על שר האוצר, השר הממונה, שר הבריאות, ראש הממשלה ושר השיכון והבינוי לקבוע צעדים אופרטיביים בנושא", כך אמר ח"כ רוני בר-און, יו"ר הוועדה, בפתח הדברים.
בני בגין, השר האמון על נושא הערכות המשק לרעידות אדמה אמר: "זמן החזרה הממוצע, במידה שאנחנו יכולים לשפוט, של רעידת אדמה או של אירוע ססמי הוא בערך 20-15 אלף שנים, ואני מוכן לומר גם אם בבוא היום תוטל עליי מוערבות אישית כשר בממשלה שהערכות לאירוע של פעם ב-20 אלף שנה לא תעניין אותי. אנחנו צריכים לחיות בתחום סביר של התכוננות."
"אנו יודעים שיש מספר לא מבוטל של בתים שנבנו טרם נכנס תקן רעידות האדמה לתוקף, כ-100 אלף יחידות דיור ולכן צריך להיערך בהתאם. אנו מעדיפים את הביטוי מסגרת להיערכות, לתרחיש של רעידת אדמה שעשויה להתרחש פעם ב-1000 שנה. תרחיש קטסטרופאלי מתרגם לתחזית, אז אנחנו מקבלים כתבות מבהילות שמפחידות אזרחים שלא לצורך", הוסיף בגין. "140 מיליון שקל לחיזוק מבנים ציבוריים לשנה הוא סכום נאה ומספק."
בר - און הוסיף: "עניין הסכמות הדיירים הוא המקום הראשון לרועץ, חלקם בקרב האזרחים הותיקים, המפחדים משינויים, וחלקם בקרב הדיירים הצעירים החדשים המעוניינים לחזק ולשדרג את הבניין. הורדת הרוב ל-51% תפחית מהלחצים. כמו כן, העירייה לא יכולה לעשות שבת לעצמה, כפי שעיריית תל אביב עושה כשאומרת שתוספת בנייה תחליש את הבנייה, היא צריכה לפעול לפי החלטות הממשלה."
אבי שפירא, יו"ר ועדת ההיגוי להיערכות לרעידות אדמה, אמר כי "אפילו אם דייר אחד מתנגד לתמ"א 38 היזם לא מעוניין בפרוייקט. אפשר לבנות כמעט כל דבר שרוצים, השאלה כמה זה עולה. יש לי ויכוחים קשים מאוד עם עיריית תל אביב בנושא התמ"א 38. הם לקחו את התוכניות למהנדס מומחה שבודק לפי קריטריונים שונים אשר טוען שתוספת הבנייה יוצרת עומס יתר. בנוגע לחיזוק המבנים הציבוריים, ישנה רשימה של כ-4,500 מבנים לחיזוק, מאות הבניינים הראשונים הם של משרד החינוך, משרד הבריאות."
שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, אמר כי בנושא הדיור הציבורי, עד לפני שנה לא היה למשרד תקציב לחיזוק מבני המדינה, קיבלנו תקציב, קיבלנו 90 מיליון שקל לחיזוק מבנים, 100% על חשבון המדינה, ככל שיהיה יותר תקציב יותר מבנים יחוזקו. משרד האוצר מכיר בכך שהוא צריך להשקיע בתקציבים נפרדים לחיזוק מבנים, השאלה איפה כי התקציב מוגבל. לפי העבודות שעשינו עד היום, בשנת 2012 יתחילו כבר עבודות הביצוע. מבחינה חברתית המבנים ישודרגו, יקבלו צורה שונה ולכן אנחנו נמצאים עם שתי ציפורים במכה."
"אנו עובדים בשיתוף פעולה עם השר להגנת העורף מתן וילנאי, לחיזוק מבנים ציבוריים, הוסיף אטיאס. איתרנו מגרשים וקרקעות איתם ניתן יהיה להתחבר במקרה של פינוי חלילה. אנחנו כמו כן עושים שיקום שכונות ב-37 ישובים, אך אנו צריכים להגדיל את הסכום לכל יחידת דיור כדי לחזק את המבנים, לכן קיבלנו עוד 30 אלף שקל לדירה."
"תמ"א 38 התקבלה ב-2005, עד 2010 התיקון לא צלח ואף נכשל, אם בסביבות 100 יח"ד קיבלו היתרים, המשמעות היא שההיתכנות הכלכלית הייתה שגויה", הוסיף אטיאס. "ברגע שכל התמ"א 38 חי על פי זכויות המשמעות היא שרק איפה שיש ערך לקרקע יבצעו את המיזם. קיבלנו שני תיקונים - תוספת של שתיים וחצי קומות, למעט תל אביב שם ניתן להוסיך 1.5 קומות, כך ניתן להוסיף 400 אלף יחידות דיור. אנו מרגישים שינוי מהותי בקרב היזמים לגשת לתוכניות תמ"א 38."
"ראשי הרשויות לא אוהבים את הכל, מי שמוציא היתר בנייה הוא ראש הרשות. חלק מראשי הרשויות לא נתנו לתחום הזה יד, לחלק מהרשויות לא התאים שיוסיפו יחידות דיור. עד התיקון ב-2010 נדרש רוב של 80% של הדיירים, ביקשנו 51% הסכמה, קיבלנו לבסוף 66% כי משרד המשפטים התנגד. ראש הממשלה טען שאם מדובר בסכנת חיים אז צריך 0% הסכמה. הגדלת הזכויות והורדת אחוזי ההסכמה יצרו שינוי שאנו רואים כעת", הוסיף אטיאס.
אטיאס התייחס לנושא של הקמת בנק זכויות: "תוכנית במרכז תל אביב צריכה להיות קשורה לבית שאן במסגרת בנק זכויות, קרי 2.5 קומות בתל אביב ליזם שיחזק בפריפרייה, היכן שלא משתלם כלכלית לחזק. כל ההכנסות שייכנסו מתמ"א 38 למדינה במקומות בהם יש כדאיות כלכלית המדינה לא תיקח כל מס לעצמה, קרי מכירת דירה בתל אביב במסגרת תמ"א 38, ניצור משק כספי סגור והתקציבים ילכו לחיזוק מבנים בפריפרייה, משרד האוצר מתנגד לכך. לנושא ניוד הזכויות מתנגד משרד הפנים."
כתבות נוספות:
- 6.לש. 12/02/2012 18:07הגב לתגובה זוגם זולים גם עמידים
- 5.מבין עניין 06/02/2012 12:30הגב לתגובה זויש להם לובי חזק מאוד, ויש להם תקשורת שמסייעת להם להכניס פניקה לציבור לרכוש פוליסות. שכולנו יודעים שכמו שהיה עם אסון הכרמל, גם למי שאין פוליסה קיבל פיצוי על השרפה, אז אם תהיה רעידת אדמה ויהרסו מאות ואלפי דירות, חברות הביטוח יכריזו פשיטת רגל ולא ישלמו, והמדינה תפצה את כולם. אז תרגיעו
- 4.נאסים ניקולאס טאלב 06/02/2012 12:21הגב לתגובה זואבל כשיבוא הברבור השחור - אללה יסתור
- 3.מודאג 06/02/2012 12:19הגב לתגובה זושלום אני מחזיק בבניין בתל אביב מת לשפץ אותו לחזק יסודות ולבנות עוד דירות לאוכלוסיה הצעירה עיירית תל אביב אוסרת זאת עלי בגלל חוק השימור בעייריה אכפת להם יותר מצבע התריסים מחיי אדם רוצה לחזק לשמר ולבנות-לא נותנים לי לא מימון לא סיוע להפך יחיבו אותי בהטיל השבחה החומר נאסף מתכונן לועדת החקירה בנושא
- 2.העיקר שמחירי הדירות יירדו!!! (ל"ת)אלעד 06/02/2012 12:04הגב לתגובה זו
- 1.כולנו ניכחד עם האמריות של בגין (ל"ת)ירון 06/02/2012 12:04הגב לתגובה זו