מדיוני הריבית: צעדי משרד האוצר ובנק ישראל ימשיכו למתן את מחירי הדירות
בדיוני הריבית לחודש ינואר, אשר במהלכן הותר שיעורה על 2.75%, סברו כלכלני בנק ישראל, בדיון בפורום המצומצם, כי הפעילות הריאלית בישראל מצביעה על האטה בצמיחה הנובעת בעיקר מירידה בביקושים. בצד המחירים, חברי הוועדה הסכימו כי סביבת האינפלציה נוחה, קרוב למרכז היעד וכי נצפית ירידה קלה במחירי הדירות. יצויין כי חמישה מחברי הוועדה הצביעו להותיר את הריבית על רמתה הנוכחית וחבר ועדה אחד הצביע להורידה ב-0.25%.
הטיעון המרכזי בעד השארת הריבית ברמתה הנוכחית היה כי לא נראה כי דרושה הפחתת ריבית נוספת בחודש זה לאחר הפחתתה בחודש הקודם. התומכים בדעה זו ציינו בעיקר את צעדי המדיניות בהם נקטו בנקים מרכזיים בעולם ואת ההערכה לפיה ההסתברות למשבר פיננסי ירדה. צוין כי גם ברמתה הנוכחית של הריבית המדיניות המוניטרית מרחיבה, לאחר שבחודשים הקודמים הופחתה הריבית בתגובה להתפתחויות בעולם ולהאטה בצמיחה בישראל. כמו כן, רמתה הנוכחית של הריבית נוחה שכן היא יוצרת סביבה מוניטרית המאפשרת מרחב פעולה במקרה של הרעה נוספת במצב הכלכלי. עוד צוין כי לעת עתה למדיניות מרחיבה יותר עלולות להיות השלכות לא רצויות על מחירי נכסים.
"להקדים תרופה למכה" מנגד, אחד מחברי הוועדה ציין כי להערכתו הנתונים החדשים שנוספו ובעיקר ההאטה בצמיחה בישראל, המשבר המתמשך באירופה וההאטה בצמיחה של המשקים המתעוררים מעידים באופן ברור על מגמה שלילית ובשל הפיגור שבו משפיעה המדיניות המוניטרית ראוי להוריד את הריבית ברבע אחוז כדי "להקדים תרופה למכה". כמו כן נטען כי לאור המדיניות המוניטרית במשקים מובילים, הפער בין מידת ההרחבה המוניטרית בישראל ובמדינות אלו עלול לפגוע בייצוא דרך ייסוף בשער החליפין.
"האינדיקטורים לפעילות הכלכלית במשק הישראלי ממשיכים לתמוך בהערכה לפיה המשק הישראלי ממשיך לצמוח בשיעור נמוך מהקצב שנמדד בתחילת השנה ובשנה שעברה. לפי הערכות בנק ישראל האינדיקטורים לפעילות הכלכלית במשק הישראלי ממשיכים לתמוך בהערכה לפיה המשק הישראלי ממשיך לצמוח בשיעור נמוך מהקצב שנמדד בתחילת השנה ובשנה שעברה. לפי הערכות בנק ישראל, המשק צפוי לצמוח בשנה הבאה בשיעור של 2.8%. עיקר ההאטה בצמיחת המשק הישראלי נובע מהחלשות הייצוא על רקע החולשה בכלכלה העולמית וניכרת התמתנות גם בביקושים המקומיים."
מחירי הדירות ממשיכים לרדת בדיון הנרחב יותר, טענו כלכלני בנק ישראל כי מחירי הדירות, לפי הלמ"ס, המשיכו לרשום ירידה בקצב העליות השנתי: ב-12 החודשים שהסתיימו באוקטובר הוא עמד על 8.6%, לעומת 10.5% ב-12 החודשים שהסתיימו בספטמבר, וזאת לאחר עליות של כ-20% בשנת 2010. מחירי הדיור (שכר הדירה), הנכללים במדד, ירדו בחודש נובמבר ב-0.7%. ב-12 החודשים שהסתיימו בנובמבר הם עלו ב-5.5%, לעומת 6.3% ב-12 החודשים שהסתיימו באוקטובר, וב-12 החודשים הבאים הם צפויים לעלות, על פי התחזית המעודכנת של חטיבת המחקר, בכ-4%.
לדבריהם, נמשכת הרמה הגבוהה של הפעילות בענף הבנייה. ההתחלות והסיומים של בניית דירות ב-12 החודשים האחרונים עמדו בחודשים ספטמבר ואוקטובר על 43,058 ו-33,583, בהתאמה, מעט מתחת לרמותיהם בחודש הקודם. מספר הדירות שנותרו למכירה המשיך לעלות, ובחודשים ספטמבר עד נובמבר הוא היה, בממוצע, גבוה ב-11.5% מאשר בשלושת קודמיהם. "ההתמתנות במחירי הדירות באה על רקע המשך הגידול של מספר התחלות הבנייה, ההשפעה בפיגור של העלאת הריבית, צעדי בנק ישראל בתחום המשכנתאות והצעדים שנקט משרד האוצר במיסוי על נדל"ן. השפעתם של צעדים אלה צפויה להוסיף ולבוא לידי ביטוי בהמשך."
- 8.בדיחה 11/01/2012 10:35הגב לתגובה זובעלי קרקעות מקבלים פטור ממס אם יבנו תוך 3 שנים. הרי כל מי שיש לו היתר בניה לא יחכה ובינכה יבנה כי ההיתר יפקע וזה עולה לו הרבה כסף. הם נותנים להם פטור זה לא יתגלגל על הצבור אלא לכיס הפרטי שלהם הם לא ימכרו יותר בזול. המדינה מפסידה והם מתעשרים. העיקר שלנו הם העלו את המס על הבורסה
- 7.שש 10/01/2012 22:01הגב לתגובה זוסתם גורם לבועות שיביאו בלאגן
- 6.zabi 10/01/2012 21:24הגב לתגובה זוזהירות זהירות זהירות זהירות הקבלנים קורסים ---אסור לקנות דירות כעת אל תשימו כספכם על קרן הצבי
- 5.זה יצא משליטה. לא יכולים לעצור את כדור השלג (ל"ת)דרור 10/01/2012 05:43הגב לתגובה זו
- 4.גל 09/01/2012 22:00הגב לתגובה זווהרסה לרוב העם את חלום הדירה באמת תודה פישר:(
- 3.מחירים הזויים מעל30-50%!!פרסום הנ" ל לפראיירים (ל"ת)קבלן,בנק,ממשלה גנבים 09/01/2012 17:52הגב לתגובה זו
- 2.בא 09/01/2012 14:24הגב לתגובה זובמשבר ,בשירות הציבורי לא ניתן לפטר איש .אים משהו שם עובד ,הוא עושה את זה בהילוך שני .לאט לאט ,מה למהר הפנסיה עוד רחוקה .
- 1.בא 09/01/2012 14:17הגב לתגובה זועכשיו ממתנים,איזה גיבורים .איך לוקחים מיסים מאלה שקונים דירה ראשונה ,אין בושה .