כלל פיננסים: "התרופה של מרק לטרשת נפוצה בעייתית, אבל התחרותיות מתגברת"

לימור גרובר מפסגות: "צריך לבדוק בתרופות החדשות אם קיים איזון נכון בין נוחות השימוש והיעילות לתופעות הלוואי"
קובי ישעיהו |

בעקבות הודעת חברת Merck KGaA הגרמנית, שדיווחה ביום שישי על תוצאות חיוביות של ניסוי שלב שלישי לתרופה אורלית לטרשת נפוצה, Cladribine, מעדכנת האנליסטית גל רייטר מבית ההשקעות כלל פיננסים, את המלצתה על מניות טבע. הניסוי, אגב, שערך שנתיים, כלל 1,326 חולים שחולקו ל- 3 קבוצות: שני מינונים שונים של תרופת ה- Cladribine מול תרופת דמה (פלצבו).

רייטר אומרת כי "היעילות אמנם נראית טובה אך הבטיחות עלולה להיות בעייתית. היעד הראשי הושג: הפחתה בשיעור ההתקפים של חולים שטופלו ב- Cladribine עמדה על 58% במינון הנמוך ו- 55% במינון הגבוה אל מול קבוצת הפלצבו. נתון זה מראה על יעילות גבוהה של התרופה כאשר שיעור הפחתת ההתקפים בתרופות הקיימות בשוק עומד על כ-30%, מלבד הטיסברי שם השיעור עומד על 65%.

"גם היעד השני הושג: הפחתת פעילות המחלה, אם כי לא נמסרו נתונים מפורטים. פרסום מלא של המחקר בתקופה הקרובה צפוי לשפוך אור על תוצאות המחקר, בייחוד שאלת פרופיל הבטיחות, כאשר מקרים של לימפופניה (ירידה במספר תאי הדם הלבנים האחראים על מערכת החיסון) היו שכיחים במהלך הניסוי אך לא נמסרו פרטים לגבי אחוז החולים שלקו במחלה. מכיוון שמדובר בתרופה שבעבר יועדה ללוקמיה היא עלולה להכיל מרכיב רעלים גבוה ולפגוע בבטיחות התרופה הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך.

כמו כן, אומרת רייטר, "הניסוי לא השווה בין טיפולים הקיימים בשוק ולפיכך לא הוכיח יתרון. בצד החיובי, אומרת רייטר, לטבע הסכם עם מרק לייצור חומר הגלם הפעיל בתרופה. במידה ואכן יתחיל שיווק, טבע צפויה להנות מתמלוגים, אם כי זה לא מהותי".

מרק צפויה להגיש בקשה לאישור התרופה לחולי טרשת נפוצה לרשויות בארה"ב ובאירופה באמצע 2009. אם הליך האישור יתנהל לפי ציפיות החברה, היא צפויה להיות במהלך 2010 עם התרופה האוראלית הראשונה לטרשת נפוצה.

כיום, קיימות 5 תרופות עיקריות בשוק הטרשת הנפוצה הניתנים בזריקה/בעירוי. הביקוש לתרופה אוראלית קיים, והתרופה הראשונה שתצליח להוכיח פרופיל יעילות-בטיחות אופטימאלי, תוכל להנות ממעבר חד של חולים. ה- Cladribine ומאוחר יותר ב- 2010, ה- FTY720 (גרסה אוראלית של נוברטיס הנמצאת בסיומו של שלב III) צפויות אמנם להיות התרופות האוראליות הראשונות בשוק הטרשת הנפוצה, אך בגלל פרופיל הבטיחות הבעייתי של תרופות אלה, למרות הנוחות והיעילות, הן לא צפויות להערכת כלל פיננסים לנגוס נתח שוק משמעותי. עם זאת, אין ספק כי כניסה של שתי אלטרנטיבות נוספות, ועוד אוראליות, יעלה את רמת התחרותיות בשוק.

עוד מציינת רייטר כי טבע ואקטיב ביוטק השלימו בנובמבר 2008 את גיוס המטופלים לניסוי שלב III של תרופת הלקינימוד (Allegro). בתקופה הקרובה הן צפויות לסיים את גיוס המטופלים לניסוי שלב III נוסף של התרופה (Bravo). תוצאות צפויות במהלך 2011 ואם הכל יתנהל כשורה, הגרסה האוראלית של טבע תהיה במהלך 2012 בשוק. בניסוי שלב II הוכיח הלקינימוד פרופיל בטיחות גבוה, במיוחד לאור הגרסאות האוראליות שבפיתוח.

להערכת כלכלני כלל פיננסים, הקופקסון מהווה 25%-30% מהרווח הנקי של טבע. מכירות הקופקסון יסתכמו בכ- 2.2, 2.5 ו- 2.8 מיליארד דולר בשנים 2008, 2009 ו- 2010 (בהתאמה). הקופקסון מהווה להערכת רייטר כ- 25%-30% מהרווח הנקי של טבע. בשנת 2010, כאשר יסתיים הסכם התמלוגים לסנופי-אוונטיס בגין מכירות הקופקסון בארה"ב, תרומת הקופקסון לרווח הנקי של טבע אף תגדל, וזאת למרות רכישת בר.

החשש שלנו, אומרת רייטר, נעוץ בהתגברות התחרות בשוק הטרשת הנפוצה כתוצאה מכניסת מתחרים חדשים ו/או תחרות גנרית שעלולה לפגוע ברווחיות של הקופקסון ובכך ברווחיות של טבע.

רייטר מעריכה כי תרופת ה"טיסברי", המשווקת על ידי ביוג'ן ואלן, היא הנפגעת העיקרית שכן למרות שהטיסברי נחשבת לתרופה היעילה ביותר בטרשת נפוצה פרופיל הבטיחות שלה לוקה בחסר לאחר מוות ומספר מקרים של PML שהתגלו אצל חולים שנטלו את התרופה. אם תיכנס תרופה יעילה לשוק, היא עלולה לפגוע בנתח השוק של הטיסברי בראש ובראשונה בגלל פרופיל הבטיחות הנמוך שלו. מעניין יהיה לעקוב אחרי תחזית המכירות של ביוג'ן ל- 100,000 מטופלים בטיסברי עד 2010, במיוחד לאחר שלאחרונה נרשמה ירידה במספר המטופלים החדשים.

עוד מזכירה רייטר כי ב- 22.1.09 השיקה חברת נוברטיס את תרופת ה- Extavia, גירסה גנרית ממותגת לתרופת ה- Betaseron של חברת Bayer Schering (אחת מחמשת התרופות הקיימות כיום בשוק הטרשת הנפוצה). לפי הודעת נוברטיס, החברה החלה לשווק את התרופה בגרמניה ובדנמרק, והיא צופה המשך השקות במדינות אירופה במהלך 2009. מחקרים שערכה טבע הוכיחו כי מטופלים שעוברים מקופקסון לתרופת INFβ הראו ירידה ביעילות הטיפול. כרגע, אומרת רייטר, "אנו לא רואים בכניסת ה- Extavia איום משמעותי על מכירות הקופקסון באירופה, אם כי כניסה של תחרות גנרית עלולה בשנים הקרובות לייצור לחץ מחירים על התרופות מקור הקיימות בשוק".

כידוע מומנטה וסנדוז הגישו בקיץ 2008 בקשה לאישור גרסה גנרית לקופקסון בהתאם לסעיף 4. טבע מאמינה כי הקופקסון, למרות שרשום כתרופה כימית, הינו בעל מאפיינים של תרופה ביולוגית ולכן החברות יצטרכו לערוך ניסויים קליניים על מנת לאשר גרסה ביו-גנרית. במידה וכך, הליך האישור יארך מעל 30 החודשים של תקופת אתגור הפטנט. מלבד האתגר הזה יצטרכו החברות לאתגר את 7 הפטנטים וכן להתמודד עם בעיית הייצור. להערכת רייטר, לאור האתגרים הרבים העומדים בפני החברות, תחרות גנרית לקופקסון תהיה לא לפני 2013-2014, סמוך לפקיעת הפטנט.

לסיכום, אומרת רייטר, אם הכל יתנהל כשורה באישור הגרסאות האוראליות של מרק ונוברטיס, כבר במהלך 2010 צפויות להגיע לשוק התרופות האוראליות הראשונות לטרשת נפוצה. כיום שוק הטרשת נפוצה מתחלק בין 5 תרופות הניתנות בזריקה/עירוי, וכניסה של 2 תרופות חדשות, ועוד אוראליות, יגביר את רמת התחרות בשוק.

עם זאת, פרופיל הבטיחות של תרופות אלה מסתמן כבעייתי ועלול להקשות עליהן לצבור נתח שוק משמעותי. להערכת כלל פיננסים, הפגיעה בטבע היא יחסית מוגבלת שכן הקופקסון הוכיח פעם אחר פעם יעילות גבוהה ופרופיל בטיחותי גבוה. הנפגעת העיקרית בשלב הזה צפויה להיות הטיסברי של ביוג'ן. בשורה התחתונה חוזרת רייטר על המלצת תשואת שוק במחיר יעד של 48.50 דולר למניה.

לימור גרובר: צריך לראות אם האיזונים בתרופות החדשות טובים

לימור גרובר מבית ההשקעות פסגות אומרת בשיחה עם Bizportal כי "זו תרופה שברמת האפקטיביות שלה היא מאוד טובה, כי דווקא במינון הנמוך זה הקטין את מספר ההתקפים ב-58%. בתרופות הנוכחיות, כולל הקופקסון, מדובר על 30%-40%. מעבר לזה, זו תרופה אוראלית כך שהיא נוחה יותר".

"הבעיה איתה שהיא מחלישה מאוד את המערכת החיסונית. יצטרכו לבדוק עד כמה אפשר לחיות עם הירידה ברמת הלימפוציטים בדם. הרופאים יצטרכו להחליט. התרופה נכנסה למסלול המהיר של ה-FDA כך שייתכן שהיא תיכנס לשוק בסוף 2009-אמצע 2010 בהנחה שהיא תקבל אישור".

"יש גם את התרופה של נוברטיס וגם את הלקווינימוד של טבע. אבל יש גם את תופעות הלוואי והתרופה שיש לה את האיזון הנכון מצליחה לקחת נתחי שוק ולכן הקופקסון הצליחה כל כך, בגלל האיזון הנכון. אני מניחה שהחברות שמפתחות יצטרכו לשים לב לכך.

"הרופאים מחכים שיהיה מאגר לקוחות ומחקרים נוספים כדי לראות אם התרופות החדשות מצליחות וייכנסו טוב. עם זאת, אנחנו רואים כל הזמן שיש נסיונות לפתח תרופות לשוק הטרשת נפוצה. צריך לקחת בחשבון שעוד לפני 2014 איזשהי ירידה בנתח השוק של טבע. זו לא חייבת להיות ירידה משמעותית וטבע גם יכולה לפצות על ידי העלאת מחירים".

לסיום אומרת גרובר כי "מסתבר גם שאייוקס, שטבע רכשה אותה, היתה שותפה בפיתוח המוצר ויש לה תמלוגים של 15% מהמכירות כך שזה עשוי לפצות את טבע במשהו אם התרופה תצליח. אני מעריכה כי הקופקסון תכניס באירופה 950 מיליון דולר ב-2009 (לא הכל של טבע), וכ-1.5 מיליארד דולר בצפון אמריקה), תרומה של 12.5% למכירות ב-2009 אולם התרומה לרווח הנקי הרבה יותר גבוהה כי הרווחיות של הקופקסון גבוהה מאוד. הצמיחה תימשך ב-2010 אולם בקצב יותר איטי".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה