בנק ישראל: ברבעון הרביעי של 2008 צפויה צמיחה אפסית בכלכלה המקומית
על פי התחזית החדשה של OECD צפויות ירידות נוספות של התוצר בארה"ב ובאירופה ברביע האחרון של 2008 ובשני הרביעים הראשונים של 2009. אלה ישפיעו על יצוא הטכנולוגיה העילית הישראלי ולפיכך בפעם הראשונה לאחר חמש שנים של צמיחה רצופה צפוי אצלנו כי התוצר ברבע האחרון של 2008 לא יעלה. כך אמר היום ד"ר מישל סטרבצ'ינסקי, מנהל אגף מקרו-מדיניות בחטיבת המחקר של בנק ישראל, בהרצאתו בחברת "אינטל".
הצוות לאבחון מחזורי העסקים בארה"ב קבע רשמית בסוף נובמבר - בהסתמך על נתוני התעסוקה, ההכנסות והייצור - כי הגאות בפעילות הסתיימה בדצמבר 2007, ומכאן שהמשק האמריקאי שרוי במיתון מאז תחילת 2008. בניגוד למשבר של שנת 2001, שהתמקד בתחילתו בענפי הטכנולוגיה העילית, הפעם מקור המשבר הוא במגזרים אחרים של הכלכלה, בעיקר בשוק הדיור.
סטרבצ'ינסקי אומר כי "ירידת הביקוש בחו"ל פגעה ברבע השלישי בעיקר ביצוא ענפי התעשייה, ובפרט בענפי הטכנולוגיה העילית. על פי סקר כוח האדם לרבע השלישי, מספר המועסקים בתעשייה כבר ירד, ונראה כי תרשם ירידה נוספת ברביע האחרון. עם זאת, התמונה אינה אחידה בכל הענפים: כך, בענפי התחבורה והתקשורת נרשמה ברביע השלישי עלייה נאה של התעסוקה.
"מידת הפגיעה ביצוא ענפי הטכנולוגיה העילית בישראל תהיה תלויה בהתאוששות הכלכלה האמריקאית. ההתאוששות בארה"ב צפויה, על פי התחזית החדשה של ,OECD ברביע השלישי של 2009. זאת בהנחה שתתנהל שם "נחיתה רכה" במדיניות הפיסקאלית, ובכלל זה צמצום בטווח הביניים (בין 2 עד 5 שנים) של הגירעון התקציבי, השורר במשק האמריקאי זה מספר שנים.
"בהתאם להחלטות הקיימות היום, הגירעון מנוכה המחזור בארה"ב צפוי לגדול מ-1% ב-2007 ל-3% ב-2008, ולהישאר ברמה גבוהה זו גם ב-2009 וב-2010. גירעון זה משמעותו המשך העלייה של החוב הציבורי האמריקאי, וכלכלני OECD מציינים כי הקטנתו בעתיד היא תנאי חשוב לחזרה אל מסלול של צמיחה בת קיימא".