פישר ובראון תמימי דעים: רשת הבטחון היא פתרון זמני, יש לבצע רפורמה במבנה שוק הפנסיה

נגיד בנק ישראל תומך באוצר: "היכולת שלנו לנהל מדיניות תקציבית מרחיבה מאוד מוגבלת"
קובי ישעיהו |

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, ושר האוצר רוני בר-און, אולי חלוקים בנוגע להיקף רשת הבטחון שצריך לפרוש לחוסכים המבוגרים לפנסיה ועיתוי הפעלת הרשת אבל הם תמימי דעים בעניין אחד: רשת הבטחון היא פתרון זמני ויש לבצע רפורמה מקיפה במבנה שוק הפנסיה בישראל. השניים דיברו היום בכנס של איגוד החברות הציבוריות בתל-אביב.

פישר אמר בין השאר כי "בנק ישראל תומך בהצעה שהציג אתמול ראש הממשלה אהוד אולמרט לגבי "רשת הבטחון", וגם בפריסה מיידית של ה"רשת". פישר הוסיף כי "אנחנו רואים ב"רשת הביטחון" פתרון זמני לעת הזו. חשוב להתחיל לחשוב על שינויים במבנה מערכת הפנסיה הישראלית כך שלא יהיה מצב שהחוסכים בפנסיה צוברת, לעומת החוסכים בפנסיה תקציבית, עלולים להפסיד, כאשר הם כבר קרובים לגיל פרישה, חלק ניכר מהפנסיה שצברו.

"על כן, חשוב שמערכת הפנסיה תהיה בנויה כך שהחוסכים יוכלו לקבל, בבוא העת, קצבה סבירה לשארית חייהם. אפשרות אחת למבנה מערכת הפנסיה שאפשר לאמץ היא "המודל הצ'יליאני" שבו מסלול החיסכון של מי שקרוב לגיל פרישה מופנה לאפיקים בעלי סיכון נמוך יחסית.

לצערי הרב, אומר פישר, "הצעדים האחרים שגובשו ע"י משרד האוצר - למרות שכבר אושרו ע"י ראש הממשלה - לא מתקדמים מול הכנסת ולא יוצאים אל הפועל. זהו בזבוז של זמן יקר שיכולנו לנצל לטובת המשק. במיוחד לגבי הצעדים המתייחסים לצד הפיננסי. עיכוב נוסף בביצוע הצעדים הללו עלול לשחוק את ההישגים של המשק בשנים האחרונות ואת היכולת שלנו להתגבר בהצלחה עם האתגרים שלפנינו.

"על כן, אין זה הזמן לדחות את המועד לקבלת החלטות. המשבר הפיננסי מתרחש ואינו ממתין לנו. הצעדים גובשו וכל מה שנותר הוא להתחיל במשימה הלא פשוטה של קבלת החלטות וביצוע. חשוב שבתקופה זו - תקופה של בחירות - נמשיך להיות ממוקדים ונפעל מתוך ראייה לטווח הבינוני והארוך. אם לא נעשה זאת, נשלם מכיר כבד".

פישר גם תומך במדיניות של בר און ופקידי משרד האוצר ואמר כי "יש לנקוט במדיניות תקציבית זהירה". כך, צפוי שב-2009, בהנחה שהצמיחה תהיה 1.5% יגיע הגירעון התקציבי לכ-3 אחוזי תמ"ג, על בסיס "המייצבים האוטומטיים" - כלומר, הירידה הצפויה בתקבולים ממסים, על רקע ההאטה בצמיחה, ועלייה מסוימת בהוצאות הממשלה, למשל, כתוצאה מעליה באבטלה. "לא כדאי שנאפשר גידול בגירעון בהרבה מעבר לכך - זאת אומרת, היכולת שלנו לנהל מדיניות תקציבית מרחיבה מאוד מוגבלת". עם זאת, אומר פישר, "באופן עקבי עם "המייצבים האוטומטיים", רצוי להפחית את שעורי המס ב-2009 - על פי התכנון. כמו כן, יש לבצע את חבילת הצעדים שגיבש משרד האוצר, יחד עם הרשות לניירות ערך ובשיתוף עם בנק ישראל. צעדים אלה עשויים לסייע למשק לעבור את תקופת המשבר במצב טוב יותר".

זאת ועוד, "חיוני, וכאן אני שם את הדגש, לטפל בצעדים המתייחסים לצד הפיננסי - בעיקר אלה המיועדים להגדיל את מצאי האשראי הבנקאי והחוץ-בנקאי לסקטור העסקי - ובכלל זה, לעסקים הקטנים והבינוניים - ואלה המיועדים לתמרץ השקעות זרות בשוק ההון הישראלי".

שר האוצר, רוני בר און, דיבר אחרי פישר והדגיש גם הוא את הצורך בביצוע רפורמה מקיפה במבנה שוק הפנסיה בישראל. "בתחום הרגולציה על שוק ההון אנו מקדמים מהלכים שמטרתם, להביא לשינוי התפיסות ביחס להגנה על כספי החוסכים הקרובים לגיל פרישה. בתוך שישה חודשים יעברו החסכונות הפנסיונים שינוי אמיתי, שינוי אשר יהווה טיפול שורש בעיקר ביחס לחוסכים העומדים לפני גיל פרישה, לא מענה נקודתי אלא טיפול מערכתי.

"נוביל רפורמה רגולטורית מקיפה שתגדיר מסלולי השקעה תלויי גיל, מסלולי השקעה שיביאו להקטנת הסיכון הגלום בתיק ההשקעות, באמצעות הגדלת משקלם של הרכיבים הסולידיים בתיק ההשקעות של עמיתים בני 60 ומעלה, ובכך ניצור מסלול עם רמת סיכון ותנודתיות נמוכה יותר".

בראייה ארוכת טווח, אומר בר-און, "הרפורמה היא הבסיס להגנה על כספי החיסכון הפנסיוני. המשבר יחייב תיקון עולמי עמוק. גם בישראל יידרש תיקון במבנה ובמודל הרגולציה, במודל ניהול הסיכונים, בתפיסת תפקידה של המדינה, ובכללים שבהם תונהג כלכלת השוק. הצעדים שנקטנו מבטאים שינוי עמוק בתפיסה. אך בכך לא די את השינוי הגדול יש לעשות מחוץ לשיח הפוליטי בעיצומה של תקופת בחירות, ונכון שהממשלה החדשה תדון בדברים מתוך ראיה אחראית ואמיצה לטווח ארוך".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה