יום רגוע בשוק המט"ח: "המשבר הפיננסי עוד לא קרוב לסיום"
יום המסחר בשוק המט"ח נפתח, ונמשך גם כעת, באווירה רגועה, המשך ישיר לתנודתיות הנמוכה יחסית של הימים האחרונים לעומת ההתרחשויות בחודשים האחרונים.
הדולר נסחר במשך מרבית היום כמעט ללא שינוי, ברמה 3.93-3.94 שקלים, ובנק ישראל קבע לפני זמן קצר את השער היציג בירידה של 0.1% לרמה של 3.931 שקלים. האירו שמר על יציבות סביב 5.06 שקלים.
בשווקים ממתינים כעת לנתוני מאקרו כלכלה שיתפרסמו בארה"ב בימים הקרובים ולהחלטת בנק ישראל בנוגע לשיעור הריבית במשק, אולי עוד השבוע. הנגיד סטנלי פישר צפוי להוריד את הריבית ב-0.5% לרמה של 2% עד סוף החודש.
מחברת כלל פורקס נמסר כי "הקורולציה בין מחיר הדולר בעולם לבין מחירו בארץ הדוקה ביותר בשבועות האחרונים. מכיוון שלא צפויים להתפרסם השבוע נתונים כלכליים משמעותיים בארץ צפויה קורולציה זו להימשך. במידה ושער האירו מול הדולר יחצה משמעותית את רף ה- 1.30 אזי נראה התקרבות של הדולר מול השקל לשער של 3.80 שקלים לדולר".
"המשבר הרבה יותר עמוק ממה שציפינו. אפשר לומר שאף אחד לא צפה משבר כזה, לא קובעי המדיניות, לא כלכלנים ראשיים, פשוט אף אחד", כך
אתמול בערב
אולמרט הדגיש את עיקרי התוכנית: "ההגנה הפנסיונית תחול על החוסכים בני 57 ומעלה. ההצטרפות לרשת הבטחון תהיה באופן אוטומטי ולפי המלצו של הפרופסור, סטנלי פישר, תחול באופן מיידי, כאשר סך החסכון הפנסיוני שיוגן הוא השכר הממוצע במשק".
בעולם מתחזק הדולר ביותר מ-1% לרמה של 1.281 דולר לאירו ונחלש מול היין היפני לרמה של 92.68 יין לדולר. לאחר יום של עליות תלולות אתמול נרשמה היום מגמה מעורבת בבורסות אסיה, על רקע פרסום נתוני מאקרו כלכלה מאכזבים למדי ביפן ועליות חדות שנרשמו עם סגירת המסחר בוול סטריט אמש.
היום פורסם כי המשק היפני התכווץ ב-0.5% ברבעון השלישי, לעומת צפי מוקדם לנסיגה של 0.1%. שר האוצר היפני אמר בתגובה לנתונים כי ייתכן והממשלה היפנית תיאלץ להגדיל שוב את ההוצאה הציבורית על מנת למנוע גלישה למיתון חריף ב-2009 ולהחזיר אנשים למעגל העבודה.
הכלכלן האמריקאי, פול קרוגמן, נשא דברים אמש בשטוקהולם לקראת טקס הענקת פרס נובל לכלכלה לשנת 2008 שיתקיים מחר, (ד'). קרוגמן צופה מיתון שעלול להימשך אפילו עשור. לדבריו המצב היום דומה לעשור האבוד של יפן בשנות ה- 90 כאשר המשק היפני נכנס למיתון מתמשך וחווה דיפלציה ארוכה תחת משטר של ריביות אפסיות וללא סימני התאוששות.
קרוגמן קרא לקובעי המדיניות להמשיך ולפתוח את ידיהם וכיסיהם במטרה לרכך את ההידרדרות בכלכלה העולמית. הוא גם הזהיר ממשברים חריפים במדינות נוספות, כמו המשברים שמתרחשים עתה באיסלנד ובלטביה, וטען כי אם יש מקום בטוח בעולם, הוא איננו יודע על מקום הימצאותו.