מסכמים כמעט שנה מפרוץ המשבר: התאוששות או חזיון תעתועים?

סטיות התקן האמירו לשמיים והפאניקה שררה בשוק. מי שייחל להתמוטטות טוטאלית התבדה לבינתיים. האם השווקים יוצאים לדרך חדשה?
שהם לוי |

אולי רבים כבר הספיקו לשכוח את ימי הפחד האימה שעברו על וול סטריט, שם המשחק בקיץ שעבר היה אי-ודאות. כל ידיעה אודות חברה נוספת שהסתבכה בשוק ההלואות ללווים בסיכון גבוה, או לווי הסאב-פריים הרטיטה את המדדים. סטיות התקן האמירו לשמיים ומדד ה-VIX הגיע לרמות שיא וכבש מחדש את 30 הנקודות.

מאז הרבה מים עברו בנהר, ה'פד' שראה את הסכנות שבדרך פעל במהירות ואגרסיביות. לפחות נכון לרגע זה נראה שהשווקים בעמדת המתנה לבאות. אולי רמת המחירים הנוכחית מגלמת בתוכה כבר את ההאטה, היות והשוק צופה את העתיד והחל לצפות את התאוששות ייתכן והוא אינו יודע לכמת דיו את עוצמתה.

איפה היינו אז ואיפה אנחנו היום:

מדד ה-VIX: ירידה חדה בסטיות התקן

מדד ה-VIX שהמריא לגבהים ועלה מעבר לרמת 30 הנקודות ומגלם למעשה את סטיות התקן של מדד ה-S&P 500 נמצא היום ברמות של 20 הנקודות. תנודתיות היא אחד מהפרמטרים החשובים למדידת תשואה צפויה, המשקיעים מצידם מאמינים שתנודתיות גבוהה היא ביטוי נחרץ לחוסר ודאות בשוק, מפניה מנסים הסוחרים להתגונן בכל מחיר.

לפיכך, מתמחרים המשקיעים מחדש את אמצעי ההגנה, ובראשם את האופציות. עדות נוספת כי השוק יוצא לתקופה חדשה תהיה תבוא לא פחות מאשר ממדד ה-VIX, ירידה בסטיות התקן תרמז שהודאות והביטחון חוזרים לשווקים ופנינו לדרך חדשה.

כמובן שחשיבות לא פחותה בהרבה יש למדד ה-VXN שמציין את התנודתיות של מדד הנאסד"ק. גם כאן למעשה משקף המדד את סטיות התקן של מדד מניות הטכנולוגיה.

התנועות של האגדיים

תמיד זה מתקשר אלינו, לישראל, ביל גרוס רכש מבנק הפועלים את תיק ה-MBS בהנחה של 25% ממחיר הרכישה. גרוס שהיה פיקח מאוד, נעזר בשירותיו של יו"ר ה'פד' הקודם גרינספאן. מהלך שהעניק לגרוס מיליארדים רבים.

גרוס אמר כנראה לגרינספאן, תגיד לי מה היית עושה במצב הזה בו נמצאת הכלכלה ואני כבר אדע איזה אג"ח לקנות. אז טרם הפחתות הריבית של ה'פד' כנראה שגרוס קיבל את התשובה של הפחתת ריבית, וידע לרכוש את האג"ח הממשלתיות שרשמו תשואות נעות ביותר בתקופה קצרה.

כעת גרוס יודע את מה שיבינו המאחרים לרכבת, שיעורי העיקולים יירדו בטווח של השנה-שנתיים הקרובות ועל כן אג"ח המשכנתאות שהן אולי שם נרדף לזבל, בשביל גרוס הן כנראה שם נרדף לזהב. יהיה חשוב לעקוב אחר משקיעים כמו סורוס, רוג'רס וגרוס, הם ניחנו ביכולת מדהימה לחזות את המגמות הכלכליות. כמובן שאין להתעלם מהערותיו של באפט שחושב שהכלכלה האמריקנית עתידה להיחלש עוד.

מספר עיקולי הבתים

עיקולי הבתים הם אלה שהביאו לכל אפקט הדומינו של הסאב-פריים. המשכנתאות בעלות הריבית המשתנה (ARM) יצרו מצב הו הלווים לא הצליחו לעמוד בהחזרים שהלכו והאמירו ככל שעלתה הריבית.

כיום, ריבית ה'פד' נמוכה, אך הדבר החשוב יותר היא דווקא הריבית על המשכנתאות. זאת משום שירידה בריבית זו פירושה התאוששות עתידית של מסלול הצמיחה של שוק הדיור.

במבט חטוף על שיעורי הריבית למשכנתאות של 30 שנה, מלמד שבדיוק לפני שנה עמדה הריבית על הלוואות אלה על 5.96% כאשר היום היא שוכנת ב-5.81%. לפני כשלושה חודשים עמדה הריבית על 6.1%, אפשר להניח שאם תמשיך הריבית על המשכנתאות לרדת כנראה שזה יקל על המשכנתאות בעלות הריבית המשתנה ועל שוק המגורים כולו.

נתוני המאקרו: הדגש על האינדיקטורים המקדימים

בשבוע שעבר הגיב השוק בצורה יוצאת דופן למדד האינדיקטורים המובילים. אצלנו בישראל הוא מאוד מזכיר את המדד המשולב לבחינת מצב המשק הישראלי. ובכן המדד המשולב כמו מדד האינדיקטורים המובילים הוא אינדיקטור מקדים ולא מאחר.

ההבדל בין אינדיקטור מקדים למאחר הוא שהמאחר נותן את תמונת המצב כפי שנשתקפה בכלכלה בתקופה עבורה הוא נאמד. לדוגמא, נתון התוצר מפורסם כחודשיים לאחר העלייה או הירידה בו, אולם האינדיקטור המקדים מבשר לרוב את המגמות הכלכליות העתידיות בהתסברות די גבוהה.

ובכן, מדד האינדיקטורים המובילים עלה ב-0.1% בחודשיים האחרונים, אכן התאוששות מתונה. עדות לכך שהכלכלה האמריקנית לא תכנס למיתון תגיע עוד קודם מהמדד הזה. נתונים נוספים שיהיה חשוב לבחון הם הבקשות לאשרות בנייה ומכירות הבתים החדשים והקיימים. הם אלה שדירדרו את המצב של הכלכלה הריאלית, התאוששות ממקומות אלה תהיה קריטית באם תבוא.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה