תאגיד האשלג הרוסי BPC העלה את מחירי האשלג ל-1,000 דולר לטון
החדשות החיוביות לא מרפות מכיל. מניית החברה, אשר רגישה לתנודות במחירי האשלג בעולם, מוסיפה היום עוד כ-2.7% אל מעל ל-67 שקלים למניה, על רקע עליית מחירים נוספת בשוק האשלג העולמי.
תאגיד האשלג הרוסי BPC הכריז על עליית מחירים נוספת (ומוקדמת מהצפוי) בברזיל ובאסיה ל-1,000-1,010 דולר לטון החל מיולי 2008.
אמש בוול סטריט קיבלו המשקיעים עדות נוספת לחוזקו של סקטור הדשנים. מניית אינטרפיד פוטאש, אשר הונפקה לפי מכפיל רווח גבוה של 128, זינקה ב-58% ביומה הראשון למסחר.
האנליסט יואב בורגן מלידר שוקי הון אינו מופתע מהמחירים החדשים. "זה לא מפתיע. שמעו על כך לפני כשבוע אבל זה תורם להייפ הקיים בשוק הדשנים. נוסיף לזה את ההתחלה המצוינת של אינטרפיד פוטאש ונקבל תמונה שמעידה על התלהבות של המשקיעים".
למרות המכפילים הגבוהים של מניות הדשנים, בורגן מציע להיזהר משימוש במילה "בועה", אך בהחלט מדגיש כי "אנחנו מתקרבים לשיא". לדבריו, חלק גדול מהזינוק במחירי האשלג ניזון מביקושים אמיתיים. "יש בעיית ביקוש-והיצע אמיתית: יש ביקוש אדיר וההיצע לא מספיק", אומר בורגן.
בחודשים האחרונים זינקו מחירי האשלג כחלק מהעלייה במחירי הגרעינים שניזונה מהבום בשוק הסחורות באופן כללי. הגאות במחירי הסחורות מגיעה על רקע היחלשות הדולר, אשר מניעה את הספקולנטים להמר בעד הסחורות.
"לא ניתן לנתק את מחירי הדשנים מהעליות במחירי גרעינים, שניזונות ממניעים ספקולטיביים", אומר בורגן. "קשה לאמוד את היקפו של הגורם הספקולטיבי שקשור גם בהיחלשות הדולר, אבל הוא קיים. אם נראה עצירה בהורדות הריבית בארה"ב, אז הדולר יתחזק - ואז נראה היפוך מגמה במחירי הסחורות, כולל בגרעינים. במקרה כזה, נחווה הצטננות במחירי הדשנים".
האנליסט אבירן רביבו מכלל פיננסים בטוחה הגיב גם הוא להעלאת מחירי האשלג, ואמר כי "לעליית מחיר האשלג ל-1,000 דולר לטון, אף כי הייתה צפויה במידת מה, השפעה מהותית על שורת ההכנסות והרווח הנקי בכיל. צריך לזכור כי אסיה ודרום אמריקה הינם שווקים מרכזיים בשוקי היעד של סין ולמעלה מ-20% ממכירותיה מתבצעות בשווקים אלו במחירי הספוט. יש לזכור כי העלאות המחיר הללו מתגלגלות רובן ככולן לשורה התחתונה בדוחות הרווח וההפסד של החברה. במידה והמחיר יוותר ברמה של 1,000 דולר לטון במחצית השנייה של 2008 מדובר בתוספת משמעותית של כ-300 מיליון דולר לרווח התפעולי לפני מס של כיל. לשם ההמחשה, ב-2007, השנה הטובה בתולדותיה, הציגה כיל רווח תפעולי לפני מס של 714 מיליון דולר".