מחפשים השקעה נכונה? תלמדו מאהרמן הלך

זיהוי המגמה, לא המצב הכלכלי, הוא שקובע את ערך התיק. אהרמן הלך הבין את זה ב-1999. האם אפשר ללמוד מהניסיון?
שלמה גרינברג |

ברבעון האחרון של 1999 עשה פרד הארמן החלטה. האיש, שבמשך 39 שנים היה אחד משלושת השותפים בחברת ניהול ההשקעות Shufro , Rose & Ehrman , חברה מאוד מכובדת במנהטן של המאה שעברה, קם לו בבוקר יום אחד והודיע לשותפים שלו שלדעתו מה שקורה בשווקים הפיננסיים מאותת טירוף מערכות כלכלי ולפיכך הוא החליט להחליף את כל הנכסים שבתיקי הלקוחות למניות של זהב ונפט. "ככל שחוסר הודאות יגבר בתוך הצמיחה הגלובלית", אמר, "כך גם יעלה ערך המתכות היקרות וחומרי הגלם".

השותפים העריכו שאהרמן מגזים ואולי שמוחו של השותף הוותיק התערער משהו אבל משנוכחו שדעתו מוצקה ואינו נסוג שילחו אותו הביתה. אהרמן הלך, עם מעט הלקוחות שהסכימו לשמוע בעצתו, לקבוצת Brean, Murray & Co, שרבים מהותיקים בין הקוראים מכירים, שם הוא עדיין משרת בתפקיד סגן היו"ר של הקבוצה. ממה ששמענו הוא עדיין יושב לו באון על זהב ונפט.

מי שעזב את המניות, במיוחד הטכנולוגיות, ברבעון האחרון של 1999 לא נחשב אז כגאון, בטח לא בעיני התקשורת. ששת החודשים ספטמבר 1999 – מרץ 2000 היו מהחמים ביותר באיזו שהיא בורסה מאז עלו מחירי מניות פרחי הטוליפ באמסטרדם, במאה ה 16, כפי שעלו. המניות שמכר אהרמן בסוף 1999 היו מניות מובילות, טכנולוגיות, שהמשיכו ועלו חדות לאחר שמכר. מחירה של חבית נפט בסוף 1999 היה כ 22 דולר ומחירה של אונקיית זהב היה כ – 290 דולרים. מחירן היום הוא כ 98 דולר וכ 870 דולר בהתאמה. מדד הדאו ג'ונס עמד אז על כ 11,600, מדד ה S&P עמד אז על כ – 1350 ואילו מדד הנאסד"ק עמד אז על כ – 3200. לא צריך להסביר לכם איזה מהלך מוצלח עשה האיש וכמה נכון חזה את מה שיקרה בבורסה.

האם יימצא אותו מומחה שיגיד לנו בפסקנותו של אהרמן היכן להשקיע לשמונה השנים הבאות? האם מישהו מהיועצים בא ואומר למשל, "חברה, תמכרו הכול, תעשו שורט על הנפט והזהב ובכל הכסף תקנו מים, אנרגיה סולארית וקצת דולרים"? האם אתם מכירים מישהו שמוכן לפרק שותפות מצליחה בגלל "אמונה בדרך"?

כנראה שבעוד כמה שנים נגלה שאכן היו כאלו אבל לזהות אותם היום זו משימה בלתי אפשרית ובכל זאת, אי אפשר שלא ננסה לחפש אסטרטגיות השקעה לעתיד. אומרים לנו שאהרמן עדיין חזק באמונתו על זהב ואנרגיה אבל הקשר בינינו נותק ממזמן אז ננסה מזלנו לבד ונקווה שבעוד 8 שנים או שהנבואה שלנו תצליח או שתשכחו שכתבנו את הכתבה הזו.

לדעתנו מי שמשקיע היום במניות של חברות שמטפלות בנושא המים, בנושאי האנרגיה החילופית, בעיקר סולארית ובחברות הפועלות בנישות ייחודיות, כמו נישת התרופות הגנריות, האלקטרוניקה הביטחונית ובחברות מובילות בכלכלה הגלובלית יקבל תשואה לא פחות טובה ממה שקבלו משקיעי הזהב והנפט מאז תחילת המאה. האמת היא שמי שכבר מושקע בנישות הללו מאז תחילת המאה לא עשה רע בכלל.

למעשה, מי שהחזיק בתיק שהכיל בתוכו מניות של 5 או 6 חברות כמו טבע (גינריקה), אלביט מערכות (אלקטרוניקה ביטחונית חכמה), ABB או פרוקטור אנד גמבל (גלובליות מובילות), קרנות מניות המים כמו זו של פיקטאט למשל או מניית ואולה הצרפתית (VE ) וכן השקיע מעט גם בסימנס (SI ) שהיא אחת החברות המובילות בתחום האנרגיה החילופית בעולם או אפילו באורמת "שלנו" (עם או בלי כצמן), הניב לעצמו תשואה לא פחות משהניב אהרמן ללקוחותיו, אפילו קצת יותר, תבדקו בבקשה.

אנחנו לוקחים נפשנו בכפנו ומוכנים להמר שמי שיוסיף לתיק האלטרנטיבי שלנו עוד השקעה אחת ירוויח אפילו יותר ואנחנו מדברים על רכישת אופציות פוט ארוכות ככל שאפשר נגד חבית הנפט. מדוע? כי אותם הגורמים שמביאים את הנפט למחירו הנוכחי ואולי ידחפו אותו למחיר אפילו גבוה בהרבה בקרוב הם אלו שיגרמו לנפילת המחיר.

למה? כי ככל שמחיר הנפט עולה כך עולה כדאיות ההשקעה באלטרנטיבות ועם הטכנולוגיות הקיימות והמתפתחות היום כניסת האלטרנטיבות, במיוחד הסולארית, תהיה מהירה בהרבה ממה שהמומחים חוזים ותזכרו שני דברים. שהמקור לאנרגיה סולארית יהיה תמיד בחינם ובשפע ושהמערב, לו רק על מנת שלא יהיה תלוי באופ"ק, יעשה הכול על מנת לזרז את קצב ההחלפה שלא לדבר על אפקט הנקמה באופ"ק, להתראות ב 2015.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה