וריפון - הזדמנות נדירה או סכין נופלת?

שלמה גרינברג מנתח את מצבה של מניית וריפון, מציע עמדות בעד ונגד ומגיע לשורה תחתונה ברורה
שלמה גרינברג |

46% נפלה מניית וריפון (PAY ) בשבוע הראשון של דצמבר. הנפילה באה בעקבות הודעת החברה שעקב הערכת יתר של המלאים הרווח המדווח היה גבוה מכפי שצריך היה להיות ולכן יהיה על החברה לשנות אתת הדוחות הכספיים שלה, אחורה. מילא זה אבל ההודעה בדצמבר כללה גם את המשפט הבא, "גילויים על בעיות נוספות, עמוקות יותר, אפשריים". כשמשקיע קורא דברים כאלו התגובה הראשונה היא למכור מיד ולברוח מה שיותר רחוק מהמניה.

כמה ימים מאוחר יותר גם התגלה שמנהלי החברה מכרו מניות בשפע ובמחירים שלפני הנפילה, פעולה שמבטיחה התערבות הרשויות. שאלו אותנו אז אנשים אם לנצל ההזדמנות או להגביר את קצב הבריחה והתשובה שלנו הייתה, "אנחנו חושבים שעדיף לחכות בצד זמן מה ורק לאחר מכן לבדוק שוב. באלטרנטיבות הקיימות כדאי להסתכל על חברות אחרות". ההיסטוריה מלמדת שבמקרים מהסוג הזה, הזעזועים ממשיכים תקופה ארוכה למדי, הרבה מעל לציפיות ההנהלה.

נראה היה שהמניה, למרות גל של תביעות שבדרך כלל מלוות מקרים מהסוג הזה בארה"ב, מתייצבת ברמה של 22 – 23 דולרים אבל ביום האחרון של השנה שחלפה, ה-31.12, הודיעה החברה שבדיקת הנתונים הכספיים מתמשכת מעל לצפוי והיא תעכב בינתיים את פרסום הדוחות לחודש מרץ. הודעה כזו, כשהיא מגיעה לאחר כל ההודעות בתחילת דצמבר, לבטח אינה מעודדת משקיעים ואפילו ציידי המציאות המפורסמים של וול סטריט ינסו לצוד, בינתיים, ציד אחר, אבל רק בינתיים כי פוטנציאל להרוויח יש כאן ולא מעט.

ובכל זאת? האם כל הספור הזה יוצר הזדמנות קניה? לדעתנו עדיין לא אבל בהחלט כדאי להמשיך ולעקוב כי בכל זאת מדובר בחברה מובילה שפועלת ומובילה בתחום גדול וצומח. אנחנו חושבים שכדאי לעקוב כיוון שחלק מהבעיה, לדעתנו, קשור עם בעיות שנולדו מתוך הרכישה של חברת ליפמן "שלנו" שכנראה נתקעה בגרונה של וריפון. הסיכוי הוא שעם ניהול נכון הבעיה בוריפון יכולה להסתיים חיובית ולכן כדאי לשבת על הגדר ולהתבונן.

עם זאת, מי שאינו ספקולנט בנפשו שיתרחק כרגע מהמניה כמאש. חברת וריפון מפתחת, מייצרת ומוכרת מסופים (טרמינלים) שמאפשרים קריאה של כרטיסי אשראי למיניהם (המכשירים עליהם "מגהצים" את הכרטיסים). החברה הזו רכשה, לפני כשנה, את החברה הישראלית ליפמן. מדובר בחברה מובילה שמכירותיה עולות בקצב מהיר, מרמה של 380 מיליון דולרים ב-2004 לרמה של 900 מיליון ב 2007 (2007 הסתיימה אצלם בסוף אוקטובר 2007) ועם תחזית של למעלה ממיליארד דולרים ב 2008. בסוף אוקטובר 2007 הגיעה המניה ל 50 דולרים וזה נתן לחברה הערכה של כ-4.2 מיליארד דולרים. לאחר ההודעות בדצמבר נסחרה החברה בערך שוק של 1.9 מיליארד וכעת ירד ערכה של החברה לכ 1.4 מיליארד. נגד רכישת המניה: עד לדצמבר העריכו האנליסטים רווח למניה, ב- 2008, של בין 1.9 ל– 1.96 וכעת מעריכים בין 1.45 ל-1.95 דולרים עד שהחברה תפרסם נתונים מעודכנים המספרים הללו ימשיכו להשתנות וכרגע הכול נתון לניחוש בלבד. את התחושות ביטא, עוד בדצמבר, האנליסט גיל לוריא, מבית ההשקעות וודבוש-מורגאן, "זו הודעה חמורה מאוד.והתוספת לגבי האפשרויות של מציאת עוד בעיות מוסיפה למצב הקשה" וזאת לפני ההודעה האחרונה. חוסר הודאות זו הבעיה העיקרית שמרחיקה משקיעים ממניה במצבה של מניית ואריפון אבל יש עוד כמה בעיות שבהחלט מעודדות התרחקות של משקיעים. עניין "מכירות מס" למשל עלה כאן במלוא עצמתו. כיוון שהמניה ירדה כך נוצר מצב שבו, למשקיעים רבים שקנו את המניה במחירים גבוהים, כדאי למכור ולקחת "הפסד מס מוכר". הם יכולים לנצל את המצב עד לסוף שבוע המסחר הראשון של ינואר.

בעיית המכירות של בעלי העניין עדיין לא התעוררה ממש ולבטח תתעורר באמצעות תביעות נוספות ולבסוף, הבעיה של קצב צמיחה. יש טענה, בין כמה מומחים, שתחום הפעילות של החברה הגיע לרוויה וקצב הצמיחה הפוטנציאלי ילך וירד. סיבות מדוע שלא לקנות המניה לא חסרות.

כל הכותרות

בעד רכישת המניה: הצד החיובי יכול להסתכם בהמלצת הקניה שנתן האנליסט Tien-tsin Huang, ממורגאן-סטנלי. הואנג טוען שההודעה של החברה מדברת על, "טעות בחישובי ההוצאות" ואין כאן עניין של רמאות. "מדובר בריאקצית יתר של המשקיעים. החברה מצטיינת בצמיחה חזקה בכל התחומים, הנהלה מצוינת ו המוצרים חדשים טובים. בהכירי את ההנהלה היא תעבוד במרץ לשכנע אותנו שאכן מדובר בכישלון חד פעמי. התוצאות של הרבעון האחרון יפתיעו לטובה". הואנג אמר זאת לפני ההודעה האחרונה אבל ההודעה האחרונה לא משנה כלום בקשר לדבריו. אם האיש הזה צודק אז נוצרת הזדמנות קניה והואנג הוא אנליסט רציני ביותר.

* מאת: שלמה גרינברג, כלכלן, שבמשך 30 השנים האחרונות עבד כבנקאי השקעות, מנהל השקעות וברוקר בארה"ב ובישראל. כעת משמש כיועץ פרטי לפתוח עסקי והשקעות. מחזיק בתואר שני בכלכלה מאוניברסיטת רטגרס בארה"ב ובוגר ביה"ס הגבוה לבנקאות שליד אוניברסיטת ניו יורק.

* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה