מדד התל-טק צנח כ-20% בחודשים: אנליסטים מנסים להסביר
מדד התל טק רשם בחודשיים האחרונים ירידה של כ-20% והציג בכך תשואת חסר של ממש המעו"ף וכל שאר המדדים בת"א. המעו"ף רשם בתקופה המקבילה עליה של כ-3%, מדד הנדל"ן-15 רשם עליה של כ-1% והיתר-50 רשם ירידה של כ-1%. גם בהשוואה לנאסד"ק התוצאה אינה מעודדת, המדד האמריקני רשם בחודשיים האחרונים ירידה של קצת יותר מ-2% בלבד, אז מה קורה לתל-טק?
אורן רובינסון אנליסט טכנולוגיות בבית ההשקעות ילין לפידות
"מדד הטל-תק מכיל בתוכו חברות מענפים טכנולוגים שונים ולכן לא ניתן להסביר את התנהגותו כמקשה אחת. לדוגמא, לחברת נייס ישנה חשיפה של כ-20% למגזר הפיננסי, מתוכן חשיפה שמוערכת ב-5% לחברות במגזר הפיננסי החשופות בעצמן למשבר הסאב-פריים. על רקע חששות המשקיעים (בעיקר בארה"ב) מהחשיפת נייס לחברות במגזר הפיננסי שניזוקו במשבר, ירדה המניה בכ-26% במשך חודש, ירידה חדה יותר מירידת מדד התל-טק באותה תקופה. חברות טכנולוגיה אחרות במדד התל-טק שאינן חשופות למגזרים שנפגעו במשר הסאב-פריים - הושפעו מגורמים אחרים וכמובן מחוסר הביטחון הכללי לגבי כלכלת ארה"ב והעולם בעקבות המשבר".
יניב צלאל מנהל ההשקעות בקופות הגמל של מיטב
"יש לבחון את המניות בנפרד ונראה כי לכל מניה הסבר משלה לירידות השערים. וריפון לדוגמא, ירדה ב-52% ותרמה למדד ירידות של 4.94%. אבל נוכל לראות כי אם ננתח כל מניה בתל-טק שירדה נגלה, כי הסיבות לירידה אצל כל אחת מהמניות שונות".
גורמים בשוק מוסרים, כי "התל טק הוא אינו מדד השוואה מוביל ולכן אין התייחסות אליו מצד השחקנים הרציניים בשוק".
גם ירון זר האנליסט הראשי בישיר בית השקעות, מצדד בגישה שאין לראות במדד כמקשה אחת, "במניות המרכיבות את התל-טק ישנן הבדלים גדולים מאוד ולכן אין לראות את המדד כמייצג סקטור אחד".
לסיכום נוכל לראות כי המדד לא יכול לייצג את סקטור הטכנולוגיה כמקשה אחת, בין אם בארץ ובין אם בחו"ל, גם התהגותו הלא מתואמת עם מדד הנאסד"ק מצביעה על כך.