BDI: אשדוד העיר היציבה ורעננה העיר היעילה בישראל
אשדוד העיר היציבה ורעננה (שבראש העירייה שלה עומד נחום חופרי - בתמונה) העיר היעילה בישראל. כך קובעת קבוצת BDI, שבשנה השלישית ברציפות מפרסמת (א') את דירוג היציבות והחוסן הפיננסי של כ-250 ערים ומועצות מקומיות בישראל. מדובר במועצות המקומיות והערים אשר מעניקות שירותים ללמעלה מ-95% מהאוכלוסייה בישראל, ועל-כן מהווה הפרסום אינדיקציה חשובה לאיכויות הניהול של הרשויות המקומיות בישראל. הדירוג מבוסס על שבעה מדדים: היחס השוטף, התחייבויות ביחס להכנסות, עודף (גירעון) ביחס להכנסות, שירותי חוב, עומס מלוות יחסי, הכנסה עצמית ביחס להכנסות, מדד היעילות (המורכב גם הוא ממספר פרמטרים: מספר תושבים ביחס למספר העובדים ברשות, סך התקציב לתושב, רמת השירות הכוללת ביחס למספר התושבים, עודף/גירעון לתושב ויחס הגבייה). דירוג הערים הגדולות
על-פי דירוג הרשויות המקומיות של BDI (ערים וישובים עם מינימום של 50 אלף תושבים), המתבסס על נתוני הדוח"ות המבוקרים של הרשויות המקומיות לשנת 2005 עולה כי אשדוד, ששיפרה באופן ניכר את הישגיה, עלתה למקום הראשון כעיר היציבה ביותר לאחר שנתיים בהן הובילה חולון את הרשימה.
אחריה בדירוג: ראשון לציון, חולון, רמת-גן ואשקלון. ערים נוספות ששיפרו את מעמדן הן: תל אביב-יפו, ראשון לציון, הרצליה וכפר סבא. עיריית תל אביב-יפו ועיריית כפר-סבא, אשר לא הופיעו בעשירייה הפותחת בדירוג 2004, השנה מדורגות במקומות ה-8 וה-10 בהתאמה.
ב-BDI ציינו, כי אשדוד וראשון לציון, לא רק שמובילות בדירוג הערים היציבות, אלא נמצאו כרשויות עם העודף הגבוה ביותר מסך תקציבן הכולל ב-2005 (במונחים אבסולוטיים).
דירוג מועצות מקומיות ואזוריות
ממחקר BDI עולה כי גם בשנה זו, המועצה המקומית כפר-שמריהו מובילה את דירוג המועצות המקומיות היציבות. אחריה מדורגות סביון ורמת הנגב אשר שמרו גם הן על מקומן זו השנה השלישית ברציפות.
מדד היעילות
במסגרת מדד היציבות של העיריות והרשויות המקומיות נבחנה גם יעילותן מבחינת יכולתן לספק שירותים במינימום משאבים. במטרה לבדוק את יעילות הרשויות נבחנו מספר פרמטרים כגון: מספר תושבים ביחס למספר העובדים ברשות, סך התקציב לתושב, רמת השירות הכוללת ביחס למספר התושבים, עודף/ גירעון לתושב ויחס הגבייה.
על-פי מדד היעילות של BDI, העיר רעננה נמצאה כעיר היעילה ביותר, למרות שבדירוג הכולל דורגה במקום ה-11 בלבד. בשנה הקודמת דורגה רעננה במקום השני בדירוג הערים היעילות. עוד ברשימת הערים היעילות: תל אביב, הרצליה, חולון ואשדוד. את השיפור המרשים ביותר ביעילותה רשמה עיריית אשדוד שדורגה במקום ה-5 ב-2005, בהשוואה למקום ה-14 בשנה הקודמת.
בבחינת יעילותן של המועצות המקומיות והאזוריות נמצא, כי המועצה האזורית גליל עליון שיפרה את מיקומה מהשנה הקודמת ועלתה אל המקום הראשון בדירוג השנה. המועצות קצרין וכפר שמריהו, שלא הופיעו בשנה הקודמת בעשירייה הראשונה בדירוג, שיפרו את מקומן ומדורגות השנה בעשירייה הראשונה.
שנת 2005: כ-48% מהרשויות המקומיות שנבדקו בגירעון, כ-52% הצליחו לרשום מאזן חיובי
על-פי כלכלני BDI, כמעט מחצית מהרשויות המקומיות בישראל עדיין נמצאות בגירעון תקציבי. ב-2005 עמד שיעור הרשויות המקומיות, שהוצאותיהן הכספיות היו גבוהות מהכנסותיהן, על כ-48%. מדובר בהטבה משמעותית בהשוואה לשנה הקודמת אז נאמד שיעורן בכ-76%. כ-52% מכלל הרשויות המקומיות שדורגו הצליחו לרשום השנה מאזן חיובי.
עוד עולה מהמחקר, כי בשנת 2005 הצליחו הרשויות המקומיות לגבות בממוצע כ-63% מחובות התושבים לרשויות (מיסי עירייה וחובות העבר) בדומה לנתוני 2004, שהצביעו על שיעור הצלחה של כ-64%.