דיסקונט: שוק המניות יגיב להעלאת הריבית בעוד שנתיים

בטווח הקצר השוק מגיב אמנם בעצבנות, אבל הנתונים מראים שהקשר בין כיוון הריבית לכיוון השוק הינו קשר חלש יחסית
דותן לוי |

בעקבות העלאת הריבית אמש מפרסמים בגרין-בול מקבוצת דיסקונט מחקר שמקיף 30 מדינות ובודק את השפעת הריבית. ממסקנות המחקר עולה, כי שוק המניות מגיב משמעותית לשינויים בריבית רק לאחר שנתיים. לטענתם, בחיזוי כיוון שוק המניות יש לבחון את מגמת הריבית שנתיים אחורה ולא להסתמך על שינויים אחרונים בלבד.

בשוק ההון מקובל שקיים מתאם בין העלאת הריבית במשק ובין שוק המניות. כאשר הריבית יורדת, שוק המניות מגיב בדר"כ בעליות וכאשר הריבית עולה, שוק המניות יורד. ואכן, בחודשיים האחרונים שווקי המניות בעולם הגיבו בעצבנות רבה ובירידות כאשר התפרסמו בארצות הברית נתונים שמשמעותם הייתה שהריבית תמשיך לעלות גם בחודשים הקרובים.

לעומת זאת, בימים בהם פורסמו נתונים שניתן היה להסיק מהם שהריבית לא תעלה, שווקי המניות הגיבו בעליות חדות. אולם, מהמחקר עולה, כי בניגוד למה שמקובל לחשוב, התגובה המשמעותית, וארוכת הטווח, של שוקי ההון לשינויים בריבית באה לידי ביטוי רק לאחר שנה וחצי עד שנתיים מהשנוי בריבית. בטווח הקצר השוק מגיב אמנם בעצבנות, אבל הנתונים מראים שהקשר בין כיוון הריבית לכיוון השוק הינו קשר חלש יחסית.

ההסבר לדבריהם, נובע מכך שלהשפעת הריבית לוקח כשנתיים להשפיע על ביצועי החברות. השפעת השינויים בריבית נבדקה על 30 שווקים מפותחים ומתפתחים, לאורך תקופה של 10 שנים. משמעותו של המחקר היא שכאשר באים לחזות את כיוון שוק המניות על פי מגמות הריבית, יש לבחון את מגמות הריבית לתקופה של שנתיים אחורה ולא להסתמך על שינויים אחרונים בריבית בלבד. מהמחקר עולה, כי בארצות הברית, הכלכלה הגדולה בעולם, ההשפעה החזקה ביותר של שינוי הריבית על שוק המניות מגיעה באיחור של שנתיים, עם מתאם של 0.72 בשינויים בריבית לטווח הארוך (מתאם 1 משמעותו התאמה מלאה).

בגרין-בול מציינים כי הקשר בין הריבית לטווח ארוך לבין שוק המניות בארצות הברית חזק משמעותית מהקשר בין הריבית לטווח קצר לבין שוק המניות. כלומר, לשוק המניות האמריקאי משנה פחות לאן נגיד הבנק המרכזי, ברננקי, ייקח את הריבית. יותר משנה מה תהיה תגובת שוק האג"ח ובעיקר אגרות החוב הממשלתיות לטווח ארוך.

לדברי האנליסט ירון רפפורט, עיקר מהלך העלייה בריבית בארצות הברית, נעשה בין הרבעון הראשון של 2004 לרבעון הרביעי של 2005 (עלייה מרמה של 1.05% לרמה של 4.3%). עליית ריבית זו היא שהביאה את שוק המניות האמריקאי להניב תשואת חסר משמעותית מהשווקים האחרים בשנתיים האחרונות, זאת למרות פרמטרים כלכליים, כמו לדוגמא הייצור התעשייתי היו טובים בהרבה משווקים אחרים בהם נרשמו עליות שערים. ההערכה היא, שהעלאות הריבית בשוק האמריקאי כבר מגולמות במחירי המניות וכי השוק צפוי לעלות, בהתאם לפרמטרים הכלכליים במדינה.

יוצאת מן הכלל במחקר היא יפן, בה קיים מתאם חיובי בין הריבית לבין שוק המניות המקומי. לדברי רפפורט, נתון זה ניתן להסבר בגלל הדפלציה רבת השנים הקיימת בכלכלה השנייה בגודלה בעולם. בכל העולם העלאת ריבית מתפרשת כצעד שלילי לכלכלה שנעשה כתרופה לעצירת אינפלציה. ביפן לעומת זאת, משמעותה של העלאת הריבית היא סיום מצב של דפלציה ומיתון רב שנים ותחילתה של צמיחה כלכלית, ולכן קיים מתאם חיובי בין הריבית ושוק ההון.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה